Online26.03.2019

Auteursrechtrichtlijn -Artikel 13- aangenomen door Europees Parlement


Volgens critici een 'zwarte dag voor de internetvrijheid'

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met Artikel 13, het voorstel voor de nieuwe richtlijn rondom auteursrecht. De aankondiging hiervan ging gepaard met nogal wat kritiek. Platforms als YouTube en Facebook zijn straks zelf aansprakelijk voor ‘geschonden auteursrechten van rechthebbenden’. Als gebruikers van deze platforms zonder toestemming beschermd materiaal uploaden, moet dus niet de gebruiker, maar het platform zich verantwoorden.

Licenties en uploadfilters

In de praktijk zal het lastig worden om licenties te krijgen, wat tot gevolg heeft dat platforms naar verwachting zogenaamde ‘uploadfilters’ gaan instellen. Dat beschermt ondernemers in de creatieve sector, zij krijgen op deze manier compensatie voor de verspreiding van hun werk.

“De richtlijn heeft tot doel de kansen van rechthebbenden, met name musici, uitvoerders en scriptauteurs, (creatieven) en nieuwsuitgevers, te verbeteren zodat er betere vergoedingen bedongen kunnen worden voor het gebruik van hun werk wanneer dit op internetplatforms staat”, zei het Parlement in aantekeningen bij de aankondiging dat de richtlijn is aangenomen.

Critici vinden de wijziging van Artikel 13 (dat nu Artikel 17 is geworden) een treurige gebeurtenis. Zij zien het als een enorme beperking van de internetvrijheid.

Linktaks voorkomt het delen van perspublicaties

Niet alleen het uploadfilter is straks van kracht, er wordt ook een ‘linktaks’ ingevoerd. Deze is bedoeld om nieuwsuitgevers meer bescherming te geven van hun publicaties. Andere partijen mogen deze dan pas delen nadat er een licentie is verkregen. Er moet dan betaald worden om snippets van nieuwsberichten te delen. Dit is ook een punt waar veel critici over vallen. Uitgezonderd zijn hyperlinks naar nieuwsartikelen zonder commercieel oogpunt, bijvoorbeeld als deze door consumenten gedeeld worden.

Deze richtlijn is een belangrijke stap in de richting van het corrigeren van een situatie waarin een paar bedrijven enorme sommen geld konden verdienen zonder de duizenden creatieven en journalisten van wie ze afhankelijk waren, goed te belonen”, zei de Duitse politicus Axel Voss. Hij voegde eraan toe: “Het helpt het internet klaar te maken voor de toekomst, een ruimte waar iedereen baat bij heeft, niet alleen een paar machtigen.”

Google is tegen de wijzigingen in de auteursrechtrichtlijn

Google heeft actief tegen de wijzigingen gelobbyd. Volgens hen heeft de wetgeving negatieve gevolgen. “De auteursrechtrichtlijn is verbeterd maar zal nog steeds leiden tot rechtsonzekerheid en de Europese creatieve en digitale economie schaden”, zei een vertegenwoordiger van Google in een verklaring. Facebook weigerde commentaar te geven.

De wetgeving zal naar verwachting in de zomer van 2021 van kracht worden. Onder #article13 wordt op Twitter in ieder geval veel geklaagd over de aangenomen wetgeving.