​5 manieren om digitaal kerstkaarten te sturen

​5 manieren om digitaal kerstkaarten te sturen

Vorig artikel Volgend artikel

Nog een paar uur en Sint pakt weer de stoomboot naar Spanje. Tijd om ons op te maken voor de volgende feestdag, namelijk de kerstdagen.

Digitaal kerstkaarten sturen

Het is natuurlijk ten strengste verboden om voor pakjesavond al kerstkaarten te sturen, maar nu dat straks voorbij is, kun je je eens oriënteren op hoe je Xmas-wensen stuurt dit jaar. Met deze vijf oplossingen kun je digitaal kerstkaarten sturen: van veel moeite naar zo min mogelijk moeite.

1. Digitaal fysieke kaarten laten sturen via Greetz of Hallmark

Sommige mensen vinden het leuker als je een heel verhaal met de hand op een kaart schrijft en opstuurt, maar het leuke aan online een fysieke kaart laten sturen is dat er vaak veel personaliseermogelijkheden zijn. Je kunt iemands naam erop laten zetten, of een foto van jezelf met een kerstmannenmuts op. Bovendien kun je in één keer een geweldige tekst bedenken en die kopiëren op elke kaart, zonder dat je er zelf lamme handen van krijgt. Het kost wel wat moeite om een kaart te personaliseren en met een geweldige tekst op de proppen te komen, naast dat het ook gewoon geld kost om kaarten te sturen (en tijd om alle adressen op te snorren). Toch heeft het aan de andere kant wel weer iets: zo’n hele lijn vol met kerstkaarten thuis.

2. Ecards sturen via Gocards of Boomerang

Ecards zijn allang niet meer zo populair als ze ooit waren. Hallmark heeft zijn ecards-pagina zelfs volledig gesloten, omdat het liever heeft dat je het bij een fysiek kaartje houdt. Je kunt via verschillende websites nog wel een ecard sturen, maar die zien er vaak wel wat simpel uit. Aan de andere kant is er Boomerang, dat altijd met originele designs en grappige inhakers komt. Ook daar kun je ecards sturen. In tegenstelling tot een fysieke kaart heb je hierbij wel iemands e-mailadres nodig, want dat is waar een ecard zoals vanouds heen hoort te gaan. Al biedt Boomerang ook de keuze om de kaart te delen via social media. Dan deel je hem in het algemeen en dus niet privé.

3. Een video sturen alsof je een kerstelf bent

Het is elk jaar weer een hit: Elfyourself. Misschien hebben we in Nederland wat minder met kerstelfjes, maar deze pagina maakt het moeilijk te weerstaan om jezelf niet een elf te maken en het idiote filmpje met mensen te delen. Het is een app en je kunt hiermee door vijf foto’s te uploaden vijf elfjes met jouw gezicht (of dat van bekenden) laten dansen. Het kost vijf euro om een high res-versie van de video te downloaden, maar gelukkig is het downloaden en delen van de low-res versie gratis en makkelijk te doen via WhatsApp. Het is ontzettend flauw, maar stiekem ook hilarisch.

4. Een zelfgemaakte sticker sturen in een WhatsApp-gesprek

Je kunt binnenkort in WhatsApp eigen stickers maken, maar je kunt er ook apps voor gebruiken als je niet kunt wachten (en als je je kerstkaarten ermee wil versturen). Het voordeel is dat mensen hierdoor niet nog ergens op hoeven klikken om het te openen: ze zien meteen je sticker in het gesprek verschijnen en die kun je zelf maken met behulp van eigen foto’s, teksten, enzovoort. En mensen kunnen je sticker ook kopiëren en zelf weer doorgeven.

5. Een algemeen gifje sturen

De meest luie manier om mensen fijne feestdagen te wensen, dat is door ze in WhatsApp of op sociale netwerken een gifje te sturen die je uit de gif-bieb haalt (vaak via Giphy of Tenor). Voor veel mensen zal dat niet voelen alsof je ze een kerstkaart stuurt, maar alsnog kunnen mensen het wel waarderen dat je ze een kerstwens stuurt. Let op: het is wel verstandig om er ook een tekst bij te zetten die wel erg persoonlijk is, want anders denken mensen dat je een soort doorstuurmail maakt en voelt het toch wat minder gemeend.

Genoeg manieren dus om vanuit je luie stoel met je smartphone of tablet je kerstwensen te verspreiden (of te laten verspreiden). Scheelt je een boel kaartjes schrijven, adressen opzoeken en kerstzegels kopen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...