Online26.06.2013

PRISM is een reality check voor Europa


prism-is-een-reality-check-voor-europa.jpg
prism-is-een-reality-check-voor-europa.jpg

Het afluisterschandaal PRISM was een wake up call. Niet alleen zette het privacy en de burgerrechten weer hoog op de agenda, maar het maakte in één klap duidelijk wat de geopolitieke verhoudingen van vandaag zijn. Europa koesterde zich altijd in het idee van de “special relationship” met de Amerikanen. Onze beste vrienden en bondgenoten. Wij tweeën tegen de rest van de wereld, schouder aan schouder. De Oude en de Nieuwe Wereld, hecht verbonden door de geschiedenis. Sinds 9/11 heeft de Europese Unie dan ook trouw en tamelijk kritiekloos de anti-terreurmaatregelen van bondgenoot Amerika nageleefd. Het principe van wederkerigheid was leidend: gelijke behandeling over en weer.

Maar nu blijken de liefde en trouw helemaal niet zo wederkerig te zijn. Op vragen van de Amerikaanse pers zei Obama: “geen zorgen, we spioneren niet op Amerikaanse burgers, alleen op buitenlanders“. O juist ja. Buitenlanders. Dat zijn wij dus. In plaats van speciale vrienden worden we gezien als verdachten die in de gaten gehouden moeten worden. De VS namen niet de moeite hun speciale bondgenoten in Europa op de hoogte te brengen, en bovendien hebben EU-burgers in de VS niet dezelfde rechtsbescherming als Amerikaanse staatsburgers.

Toen het PRISM-verhaal naar buiten kwam, was Europa in rep en roer. Maar de Europese Commissie volstond met timide vragen om uitleg aan de Amerikanen, en het opzetten van een groep van deskundigen om de kwestie te bekijken. Dat is een beproefd recept om zaken stilletjes van de agenda af te voeren. Terwijl de rechten en privacy van 500 miljoen Europeanen grof zijn geschonden door onze beste vrienden, buigt de Europese Commissie (en ook de Nederlandse regering) nederig het hoofd. De Chinezen bleken een stuk zelfbewuster: het verzoek om uitlevering van klokkenluider Snowden werd subtiel geweigerd, met als argument dat China eerst wil weten welke Chinese staatsburgers werden bespioneerd.

PRISM is een reality check voor Europa. We zijn weer even op onze plaats gezet. Maar in plaats van zich te beklagen over de Amerikanen, zou Europa nu alles op alles moeten zetten om een sterke, volwaardige politieke speler op het wereldtoneel te worden. De VS nemen zoveel ruimte als dat wij ze geven.

De law and order-haviken onder de politieke partijen zijn grenzeloos naïef waar het gaat om terrorismebestrijding. Elke VS-maatregel wordt omarmd, zonder enige kritische vraag over de effectiviteit, noodzaak en proportionaliteit. Ook vindt er geen enkele evaluatie plaats van terreurbestrijding. In tijden van diepe economische crisis geven we astronomische bedragen uit aan bewakingssystemen, en geven we alle intieme details van ons privéleven bloot, in de veronderstelling dat we daarmee meer veiligheid krijgen.

Grootschalige bewaking leidt echter niet automatisch tot grotere veiligheid. Bij letterlijk alle grote terreuraanslagen waren de daders vooraf al bekend bij de inlichtingendiensten: 9/11, Londen, Madrid, Mumbai, Toulouse, Boston, Oslo of de Dönermoorden. Het probleem is niet een gebrek aan informatie of bevoegdheden, maar eerder dat informatie niet wordt gedeeld of dat ze verkeerd wordt ingeschat. Het creëren van grote nieuwe bergen informatie lost het probleem niet op, het maakt alleen de hooiberg groter. Het enige dat we met zekerheid kunnen zeggen is dat de beveiligingsindustrie profiteert. In veel gevallen leiden maatregelen alleen tot schijnveiligheid, en nog veel vaker worden bevoegdheden sluipenderwijs uitgebreid tot doelstellingen die met terreurbestrijding niets te maken hebben.

Veel Europese bedrijven zitten klem tussen Europese en Amerikaanse wetgeving. Amerika eist klantgegevens op, terwijl dat onder EU-wetten verboden is. Europese burgers en bedrijven mogen van de Europese Commissie verwachten dat de Europese privacywetgeving wordt verdedigd tegenover de VS. Als Rusland of China hetzelfde zouden doen, zouden we dat ook niet zonder slag of stoot accepteren. De Europese Commissie (en de Nederlandse regering) zijn daar buitengewoon laks in, en stellen goede betrekking met de Amerikanen boven de eigen wetten en rechten van Europese burgers. Zo wordt bijvoorbeeld de communicatie met de VS stelselmatig geheim verklaard, zonder onderbouwing van enige betekenis en volledig in strijd met de EU-wet op Openbaarheid van bestuur waarover ik eerder schreef.

De impact van de PRISM-affaire is enorm en loopt uiteen van de herziening van de Europese privacyregels tot het Europees-Amerikaans handelsakkoord (TTIP) en de doorgifte van gegevens over vliegtuigpassagiers en financiële transacties van Europeanen. Zonder opheldering over dit spionageschandaal zal er op deze punten geen besluitvorming kunnen plaatsvinden.

Het wordt tijd dat de Europese Unie zich op eigen grondgebied niet langer de regels laat voorschrijven door de VS. Binnen Europa mogen onze grondrechten niet worden ondermijnd door wetten van buiten de EU. Het is hoog tijd onze democratie en haar 500 miljoen inwoners te beschermen, en een gelijkwaardig partnerschap met de VS op te bouwen.

Sophie in 't Veld

Sophie in 't Veld is fractievoorzitter voor D66 in het Europees Parlement en vicevoorzitter van de Europese liberalen (ALDE). In 't Veld is woordvoerder privacy en Europese markt internet & mobiel betalen, initiator van de opschorting van het SWIFT-verdrag en bestrijdt in verschillende Eurowob-procedures weeffouten uit het EU-model anno 1957.

Verder lezen over Europa

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Volgens de EU overtreedt Apple met zijn App Store zodanig de wet, dat het een miljardenboete boven het hoofd hangt.

Nieuws24.06.2024

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

De snelle ontwikkeling en verspreiding van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot wereldwijde discussies over de noodzaak van passende regelgeving. De Europese Unie heeft op deze uitdaging gereageerd met het voorstel voor een EU-AI Act, die bedoeld is om voor het eerst een uitgebreid wettelijk kader voor AI te creëren.

Technology22.05.2024

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU

Als de EU een bedrijf als poortwachter markeert, moet het extra goed aan de regels voldoen. De nieuwe poortwachter is Booking.com.

Online15.05.2024

Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU

Booking.com moet extra gaan oppassen voor de EU
De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De lente is een geweldige tijd om te reizen in Noord-Europa. De natuur ontwaakt, het weer wordt aangenaam, de landschappen zijn opvallend mooi en er zijn nog niet veel toeristen. Dus, welke pittoreske plekjes in Noord-Europa wachten op je en waarom is het comfortabeler om met de auto te reizen?

Lifestyle29.04.2024

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De voordelen van reizen met de auto
Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Shein, het bekende Chinese online warenhuis, moet zich aan de strenge regels van de EU gaan houden en dat betekent: oppassen met nepperij.

Online26.04.2024

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Veel mensen adviseren ertegen, maar Microsoft gaat het toch doen: Office en Teams scheiden. Het komt dan met een nieuwe versie van Microsoft 365 en Office 365 waarbij Teams er niet meer bij zit. Microsoft doet dat echter...

Marketing01.04.2024

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

Het feit dat Apple ontwikkelaars een extra vergoeding aanrekent wanneer hun apps meer dan 1 miljoen keer worden gedownload in een jaar is niet bij iedereen positief geland. Sterker nog, bij ongeveer iedereen behalve Appl...

Mobile21.03.2024

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

Verder lezen over Privacy

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Om maar direct met de deur in huis te vallen: erotische datingsites bieden zelden of nooit wat ze beloven. Het betreffen zonder uitzondering verdienmodellen gebaseerd op misleiding van het mannelijk libido. In alle geval...

Online23.01.2024

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Waarom grijpt de Autoriteit Consument & Markt niet in?
Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Elk jaar kiest het Nederlandse publiek weer een persoon of (overheids)organisatie die volgens ons in dat jaar de grootste inbreuk gepleegd hebben op onze online communicatievrijheid en privacy. Gekozen kan worden uit een...

Nieuws15.01.2024

Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Demissionair minister krijgt de Big Brother Award; X en Meta ontvangen expertprijs
​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

Na alle technologische ontwikkelingen in 2023 zijn de uitdagingen voor adverteerders dit jaar groot. De centrale vraag: hoe kun je gepersonaliseerde advertenties maken, zonder daarbij third-party cookies te gebruiken en...

Advertising10.01.2024

​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024