Miljonair, outdoor sporter of kankerpatiënt? Er is een niche datingsite voor iedereen! 25 voorbeelden.

Vorig artikel Volgend artikel
Miljonair, outdoor sporter of kankerpatiënt? Er is een niche datingsite voor iedereen! 25 voorbeelden.

Je bent nooit te oud, te lelijk, te dik of te ziek om te daten! Net als in Amerika groeit het aandeel van niches in de online dating markt in Nederland sterk. Inmiddels zijn er bijna 200 niche datingsites, voor singles die hun partner liever zoeken onder mannen of vrouwen met dezelfde afkomst, religie, opleiding, beroep, interesses of uiterlijk. Ook patiënten kunnen nu met elkaar daten. Kijk mee naar 25 bijzondere dating niches.


De opkomst van niche datingsites is één van de 10 online datingtrends.

Nederland kent een grote en groeiende populatie singles, inmiddels ca. 2,5 miljoen (CBS). Omdat online dating nu zo populair is, starten steeds meer ondernemers nieuwe initiatieven in de datingbranche. Precieze aantallen zijn er niet, maar op datingwebsites.nl staan al meer dan 500 sites. Bijna 200 van deze sites (38%) richten zich op specifieke doelgroepen. De andere grote marktsegmenten zijn: de algemene datingsites voor het grote publiek (bekendste voorbeelden zijn Relatieplanet en Lexa) en de erotische sites (vooral voor seksuele contacten).

grafiek datingsites1


25 niches voor Nederlandse datingsites:

Net als op de Amerikaanse markt zijn ook in Nederland vooral de sites voor senioren en hoger opgeleiden bekend en succesvol. Veel minder bekend is dat ook bijvoorbeeld tattoo dragers, vegetariërs en hiv-positieven met hun eigen soort- en lotgenoten kunnen daten.

Ik laat hier 25 verschillende dating niches zien. In het overzicht ga ik voorbij aan de meer voor de hand liggende niches, gericht op bepaalde landen (voor partners uit bijvoorbeeld Suriname, Polen, Rusland en Thailand), religies (christenen, moslims, hindoestanen) en geaardheid (gays en lesbians, bisexuelen en polyamoristen).

Het heeft er overigens alle schijn van dat ondernemers de kansen op succes op de datingmarkt makkelijk overschatten. Op WebsitesteKoop is 'dating, vrouwen en liefde' één van de grootste categorieën, er staan daar 193 datingsites en domeinnamen te koop.

Ook van de datingsites die ik bekeek is een aantal niet meer up-to-date of zelfs helemaal niet meer in gebruik. De voorbeelden die ik hier noem behoren tot de betere sites in hun categorie. Voor zover er wat te kiezen was, bij een aantal niches vond ik maar één voorbeeld.

De 3 grootste dating niches zijn: senioren, hoger opgeleiden en gehandicapten

#1. SENIOREN: dit is de allergrootste niche in de datingbranche, met zeker 23 verschillende datingsites, vrijwel allemaal voor singles vanaf 50 jaar. De sites voor ouderen hebben allemaal ongeveer dezelfde namen (iets met 'senioren' of '50+' in de naam). De bekendste seniorensites zijn 50Plusmatch (de grootste seniorensite in Nederland), Seniorengeluk en NieuweRelatie.

Seniorengeluk

#2. HOOG OPGELEIDEN: dit is ook een groot segment, met zeker 7 verschillende sites, alleen voor HBO-ers en academici. Populair en gebruiksvriendelijk zijn e-Matching en Match4Me (allebei voor HBO+). Ook OutdoorFriends (#10) richt zich op hoger opgeleiden.

e-Matching1

#3. GEHANDICAPTEN: ik vond 6 datingsites voor deze doelgroep in Nederland: DatingSpecials, HandicapDating, DateToo, Special People Dating, DatingLeuk en InvalidenDating. De modernste in het rijtje is DatingSpecials, de 'datingsite voor singles met een handicap en ontmoetingsplek voor vrijgezellen zonder handicap die dat geklets over beperkingen maar beperkt vinden'. Als het je niet lukt om zelf de juiste man of vrouw te vinden of je weet je niet hoe je hem of haar kan benaderen wil de site je ook helpen door je te koppelen.

DatingSpecials


Nog 22 niches, met steeds één voorbeeld van een datingsite:

#4. JONGEREN: er zijn maar enkele datingsites die zich specifiek op deze doelgroep richten, waarschijnlijk omdat jongeren meer daten via social media als Facebook. De bekendste jongerensite die ik vond is JongerenDating, voor daters van 16 t/m 27 jaar. Als je je eigen naam en die van een andere persoon invoert, rekent de 'love calculator' direct jullie matchings % uit.

JongerenDating

 

#5. STUDENTEN: Studentdating, 'Explore Europe in a different way'. Ben je student? Dan is dit een uitnodigende en volledig gratis site waar Europese studenten met interesse in internationale contacten en dating elkaar kunnen ontmoeten. De site is internationaal opgezet, maar je kunt je ook beperken tot de studenten in Nederland. Volgens de reviews een leuke site voor jongeren.

Studentdating1

 

#6. INTELLIGENTE MENSEN: Yoopla 130 is een singles community voor mensen met een IQ van minimaal 130. Als je twijfelt of je wel tot de doelgroep behoort: er staat een IQ-test op de Homepage. Slechts 2 van de 100 singles passeren de test, de rest kan terecht bij partnersite Yoopla.

Yoopla130


#7. MILJONAIRS: MillionaireMatch is een internationale site 'for successful singles and admirers' Op de site kan je ook zoeken naar matches met Nederlanders. In Amerika, waar het leven toch meer om geld draait dan in Nederland, lijkt deze site echt een succes. Klanten zijn vooral vrouwen op zoek naar een rijke man en rijke mannen die graag over geld praten op zoek naar een mooie vrouw.

Millionairematch

#8. BOEREN: Farm Date is een agrarische datingsite, voor boeren, boerinnen en mensen op zoek naar een boer of boerin. De #BoerzoektVrouw datingsite dus. Je kunt elkaar een klompje sturen (als interessebericht), of ingaan op de oproepjes: samen naar een bloemencorso, tuinbeurs of fokveedag, of mee met een motortocht door de Achterhoek.

farmdate


#9. ZEELIEDEN: Dating Zeelieden, 'voor iedereen in een maritiem beroep en iedereen die wil daten met mensen met maritiem beroep'. In weerwil van het vooroordeel over de zeeman met 'in ieder stadje een andere schatje', richt  deze site zich juist op 'zeelieden op zoek naar een stabiele relatie'.

Dating Zeelieden


#10. (EX) GEVANGENEN: Bonjo, een contactbureau waar gedetineerden en ex-gedetineerden contactadvertenties kunnen plaatsen op zoek naar vriendschap met mensen zowel binnen als buiten de muren. Dit bureau is integer opgezet, zonder foto met vrouw-achter-de-tralies zoals bij de Amerikaanse tegenhanger Meet-an-Inmate. Bezoekers van de website worden erop geattendeerd dat sommige contactadvertenties afkomstig zijn van gedetineerden die veroordeeld zijn wegens ernstige misdrijven (zoals  gewelds- of zedendelicten) en dat BONJO geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid aanvaardt met betrekking tot de uit deze advertenties voortvloeiende contacten. BonjoContactBureau  lijkt wel in een behoefte te voorzien. Vooral de vrouwenvleugel is populair.

 Bonjo1


#11. BUITENSPORTERS: OutdoorFriends is dé community voor actieve buitensporters en natuurliefhebbers. Op deze nog nieuwe site kan je heel gericht op zoek naar leden met dezelfde voorkeursactiviteiten. Er is een agenda met groepsactiviteiten, met tenminste iedere eerste zondag van de maand een natuurwandeling. Als lid kan je oproepjes plaatsen (voor een wandelmaatje, fietsmaatje, klimmaatje, gezelschap voor een komende vakantie, etc.) en je kunt zelf buitenactiviteiten organiseren. OutdoorFriends is overigens geen datingsite 'pur sang'. Passie voor natuur en outdoor staan voorop en ook niet-singles zijn welkom. Je kunt op deze site wel heel makkelijk op zoek naar andere singles. OutdoorFriends biedt een andere vorm van ontmoeten, 'outdoor dating'. 

OutdoorFriends 15-9-121

#12. NATUURLIEFHEBBERS: Countrylife Dating noemt zichzelf 'de vriendelijkste datingsite voor natuurliefhebbers en buitenmensen'. Bij je inschrijving is er één extra vraag die betrekking heeft op de niche: de vraag naar je (huidige?) woonomgeving, met opties 'Dorp', 'Stad' en 'Buitengebied'. Ook OutdoorFriends richt zich op natuurliefhebbers.

Countrylife dating

#13. HONDENLIEFHEBBERS: Doglover is een internationale site 'voor mensen die van honden houden'. Het ziet er verder uit als een gewone, besloten datingsite, waar je naast de standaard zaken nog je favoriete hondenras in je profiel kunt zetten.

Doglover.biz

#14. PAARDENLIEFHEBBERS: Horsedate, voor mensen met passie voor paarden. Bij deze site kan je in je profiel zetten hoeveel paarden je bezit en wat je niveau is (recreatief, wedstrijd of géén). 

Horsedate

#15. VEGETARIERS: Vegadates is er voor iedereen die gericht is op een (meer) plantaardige leefstijl. Dus voor vegetariërs, veganisten, flexitariërs, maar ook voor degenen die geïnteresseerd zijn in deze leefstijl. Vegadates is één van de meer open sites in dit rijtje, met een weblog en regelmatig ontmoetingsdagen (vegetarische smulspeeddates).

 Vegadates1

#16. SPIRITUELE MENSEN: NetSamen. Na het invullen van je zeer uitgebreide profiel (kies zelf welke onderdelen je aanspreken) kan je 'gericht zoeken op wezenlijke aspecten', naar een 'spirituele date' voor vriendschap of relatie. Voordat je aan 'je reis' begint kan je de workshop 'Bewust ontmoeten begint bij jezelf' volgen. Voor de liefhebbers is er ook nog de spirituele agenda met activiteiten als het 'Heart-to-Heart verbindingsweekend', 'Helderziende waarnemingen' en de 2-daagse therapie "Gelukkig zijn en blijven'.

Netsamen1

#17. FENGSHUI: Born2LoveYou matcht mensen op basis op basis van het Feng Shui principe. Feng Shui is een 3000 jaar oude Chinese filosofie die uitgaat van de harmonie tussen mens en omgeving. De elementen die horen bij jouw geboortedatum bepalen voor een groot deel wat je karakter is en welk karakter jou aanvult. Moet je bij Netsamen eindeloze vragenlijsten invullen, hier hoef je alleen maar je geboortedatum in te typen en binnen een paar seconden selecteert de site de profielen die matchen met jouw karakter.

FengShui

#18. LEVENSLIED: Piraten dating is 'dé datingsite voor muziekliefhebbers' en volgens de lange omschrijving: 'dé ontmoetingsplaats voor singles met een gemeenschappelijke muzikale voorkeur, voor het Nederlandstalige (levens)lied'. Als je je inschrijft blijkt dat je ook van andere muziek mag houden, je kunt kiezen tussen: dance, rap/hiphop, reggae, schlager, blues/jazz, klassiek, pop/top-40, r&b / soul, rock en wereldmuziek. Waarschijnlijk kan je als betalend lid zoeken op muziekvoorkeur, als gratis lid heb je die optie niet.

 Piraten dating


#19. TATTOO Freaks: Tattoo dating. 'Is je hele lichaam vol getatoeëerd, heb je slechts één tattoo of vind je tattoos van anderen helemaal te gek?' Tattoo dating is dé ontmoetingsplek voor tattoo dragers en freaks. Op de site kan je je gaafste en favoriete tattoos delen en chatten en daten met andere tattoo liefhebbers.

Tattoo dating


#20. MOOIE MENSEN: Mooie mensen.com is de 'datingsite voor mooie singles'. Nieuwe leden worden eerst (op basis van hun foto) gekeurd door het team van mooiemensen.com. Je hoeft geen model te zijn om lid te worden, maar er wordt wel gelet op uiterlijk, verzorging en kwaliteit van de foto's. De site meldt verder dat castingbureaus, reclamebureaus, fotografen en televisiemakers regelmatig het 'talent op deze site komen scouten' (met instemming van de leden). Heren let op, niet zo verwonderlijk, maar: deze site meldt een gebrek aan mooie mannen!

 Mooiemensen

 

#21. LELIJKE MENSEN: The UglyBugBall, 'If you are one of the millions of people that don't always like what they see in the mirror, this is the place for you!'  De site is meer als grap opgestart, in 2010. Er is kennelijk markt voor, nu zijn er 5 miljoen leden. Dit is de enige datingsite in het overzicht die nog niet voor Nederlanders toegankelijk is. Ik kon het niet laten 'm toch te melden.

UglyBugBall


#22. DIKKE MENSEN, Maatje meer match, 'dé ontmoetingsplaats voor volslanke mensen op zoek naar vriendschap, een date of een serieuze relatie'.  Tja, met de steeds dikker wordende bevolking opereert deze site wel in een groeimarkt .. De site kan dikke mensen helpen zich over hun angst om te daten heen te zetten. Het viel me op dat de MaatjeMeerMatch zonder veel inspiratie is opgezet, met exact dezelfde opbouw als Piraten dating (voor muziekliefhebbers):  dezelfde vragenlijst, zelfs de vragen over muziekvoorkeuren zijn hetzelfde. Als extra kan je aangeven of je dun, slank, normaal, volslank of fors bent. Je vult wel je lengte in, maar niet je gewicht, zodat je BMI index, een goede graadmeter (ook voor anderen) hoe dik je bent, niet te berekenen is.

MaatjeMeerMatch


#23. (ex) PSYCHIATRISCH PATIENTEN, VriendStap, 'ontmoetingsplaats voor mensen met psychische problemen'. Opgericht door een Eindhovense psychiater, omdat het voor veel mensen met psychische problemen moeilijk is om contacten te leggen. Door de problematiek zelf, door verlegenheid, beperkte sociale vaardigheden, angst om afgewezen te worden, etc. Op de site kunnen mensen op een veilige manier met elkaar in contact komen, ook via de chatbox. Je kunt lid worden als je 18 jaar of ouder bent, psychische problemen hebt of hebt gehad en toestemming geeft om zo nodig informatie op te vragen bij je huisarts.

VriendStap


#24. HIV DRAGERS, DatePositief, 'de enige datingsite voor hiv plussers in Nederland!' HIV-dragers, HIV positieve singles, HIV+ Singles, HIV plussers, ... de site gebruikt alle mogelijke termen om deze doelgroep aan te spreken. Leden kunnen ook chatten in de HIV-positieve Chatroom.

DatePositief


#25. KANKERPATIENTEN: Hand in Hand met Kanker, een dit jaar gestart relatiebureau voor (ex)-kankerpatiënten. De missie van dit sympathieke initiatief: 'eenzaamheid onder (ex)kankerpatiënten tegengaan en op die manier een stukje levenskwaliteit te verhogen'. Mensen kunnen op de site op zoek naar een relatie of naar 'een maatje voor een praatje', iemand om samen leuke dingen te doen. Dat de site nog op gang moet komen blijkt uit de opmerking op de Facebook pagina dat vooral vrouwen uit Noord-Holland lid zijn (waar ook de oprichtster woont). De ambitie van HandinHandmetkanker is nog flink te groeien en met de opbrengst van de site KWF Kankerbestrijding te steunen.

Handinhandmetkanker


Niche datingsites voor pottekijkers?

Bij mijn bezoek aan de sites heb ik vooral gelet op de manier waarop aan het concept, behorend bij de gekozen niche, invulling is gegeven. Vrijwel al deze sites volgen hetzelfde stramien als de reguliere datingsites. Leden maken profielen aan en zoeken elkaar op via zoekcriteria en profielfoto's. De meeste niche datingsites hebben als extra alleen een paar specifieke zoekcriteria toegevoegd, passend bij de niche (zoals je favoriete hondenras voor hondenliefhebbers). Enkele sites doen nog wat meer, zoals het faciliteren of organiseren van (voor de betreffende doelgroep) aantrekkelijke activiteiten.

Kijkend naar de ledenaantallen lijkt het er op dat bepaalde sites ook veel nieuwsgierige mensen trekken, die niet per sé tot de doelgroep behoren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de sites voor rijke, lelijke en dikke mensen.

Ik blog over Online Dating om inspiratie op te doen voor OutdoorFriends, mijn eigen website in ontwikkeling. Mijn complete Blogserie voor DutchCowboys:

DeWandeldate

Naschrift: op 1 maart 2014 ben ik zelf met een nieuwe niche datingsite gestart:

DeWandeldate.nl: datingsite voor wandelaars in Nederland en Belgie. 

  • Ben je single? Met DeWandeldate helpen we je graag op weg naar je eerste ontmoeting, je eerste date met een man of vrouw die ook van wandelen houdt. We moedigen je aan er direct een leuke wandeldate van te maken, met TIPS voor de mooiste wandelroutes, gezellige wandelcafés, 'sexy' wandeloutfits, etc.

Reacties?

Denk jij dat het werkt? Daten binnen de hier genoemde doelgroepen? Ken je nog meer niches op de datingmarkt die ik vergeten ben? Plaats hieronder je reactie.


Irene den Ouden

Irene is van oorsprong marktonderzoeker. In 2011 richtte ze haar eerste netwerk op: OutdoorFriends. In 2014 startte ze met een eigen datingsite: DeWandeldate,...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies