Nieuws26.03.2024

Witte Donderdag, Pasen, Pinksteren: zo zit het met de feestdagen


We hebben komend weekend lekker een dagje langer vrij, omdat het Pasen is. Een welbekende vraag tijdens deze feestdag is natuurlijk: wat gebeurde er eigenlijk met Pasen? Je hoeft niet een hele bijbel door te akkeren om dat te ontdekken: we noemen in dit artikel van alle bijzondere dagen die er nu aankomen wat ze betekenen. Lekker kort.

Aswoensdag

Dit is de dag waarop de 40 dagen durende vastentijd van de Katholieken begint. Er zijn van die Aswoensdag tot Pasen 40 vastendagen, exclusief de zondagen. Makkelijker te onthouden is: de woensdag voor carnaval, want dat is wanneer het begint.

Witte Donderdag

Dat is al bijna: Witte Donderdag is de donderdag voor Goede Vrijdag. Het is de dag van het Laatste Avondmaal van Jezus. Veel mensen kennen deze dag vooral als de dag van The Passion, want op deze dag wordt dit spektakel uitgezonden, vol BN’ers die op musical-achtige wijze stilstaan bij het lijden en sterven van Jezus Christus. Het is trouwens geen Nederlandse uitvinding, The Passion: dat is gestart in Manchester.

Goede Vrijdag

Goede Vrijdag is een populaire dag, want kinderen zijn dan vrij en veel ambtenaren ook. Verder is het niet heel gebruikelijk dat het bedrijfsleven erbij stilstaat, waardoor het voor ouders van de vrije kinderen soms wat geregel is. Goede Vrijdag is altijd de vrijdag voor Pasen en dit is de dag dat Christus aan het kruis ging en stierf.

Stille zaterdag

En toen was het stil, blijkbaar. Stille Zaterdag is vooral bekend als laatste dag van de vastentijd. Waarom het stil is? Omdat de klokken niet luiden tot aan de paaswake.

Eerste en Tweede Paasdag

Dan volgt zondag en dat is Eerste Paasdag. Met Pasen zijn we twee dagen vrij: Eerste en Tweede Paasdag en die vallen altijd op een zondag en een maandag. Christenen vieren dat Jezus opstond uit de dood. Tegenwoordig vieren Nederlanders het vooral met chocoladepaaseieren verstoppen en zoeken, plus brunchen met eieren, chenille kuikens op tafel en feeststol.

Hemelvaartsdag

Tussen Pasen en Pinksteren zitten 50 dagen, vandaar dat het gezegde ‘als Pasen en Pinksteren op één dag vallen’ zo veilig is om aan te geven dat iets nooit gebeurt. Maar 40 dagen na Pasen is er iets anders waarbij wordt stilgestaan en dat is Hemelvaart. Veel mensen zijn dan vrij en er zijn bedrijven die eisen dat medewerkers op de vrijdag dan een verplichte snipperdag opnemen. Hemelvaartsdag zelf gaat Jezus -what’s in a name?- naar de hemel, waar zijn Vader is (God dus). Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag.

Pinksteren

Pinksteren valt net als Pasen altijd op een zondag en maandag, en altijd 50 dagen na Pasen dus (oftewel, de zevende zondag na Pasen). Pinksteren is het moment waarop de heilige geest neerdaalde. Pinksteren is voor niet-gelovige Nederlanders niet echt iets waar bij wordt stilgestaan zoals bij Pasen. Er is niet geen thema of decoratie, maar wel zijn het officiële vrije dagen. Wat onder andere bekend is van Pinksteren is Pinkpop, het muziekfestival in Landgraaf. Echter vindt dit niet altijd plaats tijdens Pinksteren, omdat het vaak in een weekend wordt gehouden dat dichterbij juni ligt. Zo ook dit jaar: want Pinksteren start 19 mei en Pinkpop start 21 juni.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Nederland

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Naar aanleiding van de contacten met verschillende wolvendeskundigen heb ik inmiddels voldoende informatie verzameld om nog beter te kunnen duiden waar precies de blinde vlekken van de meeste Nederlandse wolvendeskundigen zitten. Uitzonderingen daargelaten negeren wolvendeskundigen belangrijke historische tijdperken en hun wetenschappelijke werken. Bovendien laten ze zich bij voorkeur leiden door geromantiseerde en naïeve vooronderstellingen met betrekking tot zgn. ideale natuurlijke omstandigheden.

Online11.12.2024

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Wat kost een verkeersbord eigenlijk?

Je hoort wel eens dat verkeersborden of straatnaambordjes worden gestolen. Vaak door dronken jongeren, die het dan als een trofee op hun kamer hangen. Eigenlijk helemaal niet nodig, want je kunt zo’n verkeersbord ook gewoon zelf kopen.

Lifestyle05.12.2024

Wat kost een verkeersbord eigenlijk?

Geen Formule 1 Grand Prix van Zandvoort meer na 2026

Na 2026 is er geen Grand Prix van Zandvoort meer. De organisatie van de race wil de handdoek in de ring gooien.

Automotive04.12.2024

Geen Formule 1 Grand Prix van Zandvoort meer na 2026

Hoe konden Nederlandse wolvendeskundigen er zo faliekant naast zitten?

Biologen en wolvenexperts hebben het ons jarenlang verzekerd. Wolven zouden mensen mijden en van nature schuw zijn. Het tegendeel lijkt inmiddels echter waar te zijn. Wolven wandelden al meermaals onverschrokken door dorpen of wijken en mijden ook in de vrije natuur mensen bepaald niet.

Nieuws04.12.2024

Hoe konden Nederlandse wolvendeskundigen er zo faliekant naast zitten?

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

Je kunt straks nog langer met bepaalde dieselbedrijfswagens in het zero-emissiegedeelte van de stad rijden. 

Automotive25.11.2024

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Je wil aan het einde van het jaar bezig zijn met je kerstboom optuigen, maar je zal je toch ook over je zorgverzekering moeten buigen.

Nieuws20.11.2024

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

Het kabinet heeft voor 2025 plannen voorgesteld om de regeldruk voor mkb-bedrijven te verlagen. Doel is dat ondernemers meer tijd hebben voor het ondernemerschap, innovatie en digitale ontwikkeling. Deze tijd is hard nodig voor de digitale ontwikkeling van ondernemers en hun bedrijven.

Technology18.11.2024

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

gebrek aan kennis en expertise
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Biologen en wolvenexperts hebben het ons jarenlang verzekerd. Wolven zouden mensen mijden en van nature schuw zijn. Het tegendeel lijkt inmiddels echter waar te zijn. Wolven wandelden al meermaals onverschrokken door dorpen of wijken en mijden ook in de vrije natuur mensen bepaald niet. Als gevolg hiervan neemt de lijst van confrontaties met wolven alsmaar in omvang toe.

Nieuws14.11.2024

Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijk