Nieuws27.03.2023

Wellicht ruim 1 miljard mensen minder in 2050 dan verwacht


Wereldbevolking gaat in de tweede helft van deze eeuw fors dalen

Het is nog niet zo heel lang geleden dat de aarde haar 8 miljardste bewoner, mens wel te verstaan, mocht verwelkomen. Dat was zo’n 217 jaar na de 1 miljardste mens. Vooral de laatste decennia groeit de wereldbevolking fors. De UN becijferde onlangs dat die groei wel wat gaat stagneren. In 2025 zouden we met z’n 9,7 miljard zijn, om eind van de 21e eeuw dan uit te komen op 10,4 miljard. Uiteraard onder voorbehoud van een wereldwijde oorlog of andere gebeurtenis die tot massale sterfte leidt.

Geen 10,4 maar ‘slechts’ 8,5 miljard mensen

De voorspellingen van de bevolkingsgroei zoals die door de UN berekend zijn, worden nu door andere wetenschappers in twijfel getrokken. Zij, Earth4All, hebben twee scenario’s uitgewerkt waaruit ze concluderen dat de piek van het aantal mensen dat op deze aardbol zal rondlopen verwacht wordt tussen 2040 en 2050. In beide gevallen zou de piek liggen op zo’n 8,5 miljard.

Zowel het zogenoemde ‘Too Little Too Late’ als het ‘Giant Leap’ scenario gaan ervan uit dat het aantal mensen na die piek gestaag zal afnemen. Afhankelijk van het scenario zullen tegen het eind van deze eeuw volgens deze berekeningen tussen de 6 (Giant Leap scenario) en 7 miljard (Too Little Too Late scenario) mensen deze aarde bevolken.

Daling door groeiende welvaart en economie

Moeten we ons dan opmaken voor een pandemie waarbij corona verbleekt? Een kernoorlog? Een apocalyptische natuurramp? Of toch de extreme klimaatverandering? Nee, dat zal volgens de wetenschappers niet de oorzaak zijn voor de relatief razendsnelle daling van het aantal wereldburgers.

De oorzaak moet volgens hen gezocht worden in de economische ontwikkeling die de ontwikkelende landen de komende decennia door gaan maken. Een dergelijke economische vooruitgang – waarbij de welvaart en het welzijn stijgt – heeft gevolgen voor de geboortecijfers.

Waar in veel lage lonen landen, waar mensen vaak van een paar euro per week moeten rondkomen, gekozen wordt om veel ‘nachwuchs’ te produceren die de ouders kunnen verzorgen en mee kunnen werken, is dat in landen waar de levensstandaard (en dus ook de lonen) veel hoger ligt, anders. Daar worden per gezin veel minder kinderen geboren. Een ontwikkeling die, stellen de wetenschappers, nu al zichtbaar is in Afrikaanse en Zuid-Aziatische landen waarde welvaart en economische ontwikkeling in de lift zitten.

Natuurlijk, voorspellingen blijven altijd een kwestie van koffiedik kijken. Het enige dat wij kunnen doen is achteraf, of onderweg, bekijken welke kant het op gaat. Het rapport van Earth4All kun je hier downloaden (pdf).

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Toekomst

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Deze cursus is een initiatief om het brede publiek, scholieren, bedrijven en beleidsmakers bewust te maken van de opkomende mogelijkheden en uitdagingen van quantumtechnologie.

Technology15.04.2024

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Quantum wordt de volgende techrevolutie
2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Het Freedom of Mobility Forum is is een platform dat geïnitieerd is door Stellantis, een van de grootste wereldwijde autofabrikanten en bij ons bekend met o.a. merken als Fiat, Opel, Peugeot, DS Automobiles, Citroen, Je...

Technology27.03.2024

Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland