Nieuws20.05.2020

Voor het leukste van Strava moet je nu gaan betalen


Wie veel sport – hardlopen en/of fietsen – gebruikt Strava. Het is het sociale medium voor sportievelingen. Een app waarin je je prestaties kunt bijhouden, trainingen van jezelf en van anderen kunt zien en doelen kunt stellen. Lange tijd waren de basisfuncties van de app gewoon gratis en wie meer wilde kon een premium account afsluiten. Maar nu heeft Strava bedacht dat het verdienmodel er toch iets anders uit moet komen te zien, en heeft aangekondigd dat een aantal van de basisopties ook niet langer gratis zullen zijn. Maar laten dat nu net de leukste functies zijn.

In februari van dit jaar liet Strava weten dat er wereldwijd inmiddels 50 miljoen atleten zijn die de app gebruiken. Ongetwijfeld zullen er de afgelopen maanden een hoop nieuwe Strava-gebruikers bij zijn gekomen want het is nog nooit zo druk geweest op de weg en in de bossen met hardlopers en fietsers als sinds het coronavirus. In het afgelopen jaar werden er maar liefst drie miljard activiteiten geüpload en dat zijn er heel wat. Het succes van het sportieve sociale medium is dus wel duidelijk. Maar een deel van de gebruikers zal ongetwijfeld niet blij worden van de aangekondigde veranderingen.

De klassementen verdwijnen

Eén van de leukste dingen aan Strava is de klassementen van segmenten. Wie is de snelste op een bepaalde route? Leuk daarin is dat veel topsporters de app ook gebruiken en dan kun je meteen zien hoe jij ten opzichte van ‘het echte werk’ presteert. Binnen een fanatieke loopgroep als bij mijn atletiekvereniging overigens een zeer geliefde functie, maar straks kun je alleen nog maar de top 10 zien. Wil je het complete overzicht dan moet je gaan betalen. Dat kost niet de hoofdprijs hoor, maar je moet er wel maandelijks vijf euro voor over hebben. En dat voor een stukje informatie dat jarenlang gratis was, is toch jammer. Want de segmenten waren eerlijk gezegd toch wel het leukste aan Strava.

Ook het uitstippelen van een route – wat vooral voor fietsers heel handig is – wordt een betaalde functie. Net als de analyse van prestaties van identieke trainingen: wanneer je vandaag hetzelfde rondje loopt als een jaar geleden, kun je zien hoe je nu presteert.

Volgens de mensen van Strava worden deze functies achter een betaalmuur gestopt omdat ze “complex en duur in onderhoud” zouden zijn. En natuurlijk moeten deze mensen ook geld verdienen, dus zo verrassend zijn de updates ook weer niet. Al jaren wordt de gratis gebruikers iedere keer dat ze de app openen verleid om een premium abonnement te nemen en dat wordt met deze veranderingen natuurlijk wel interessanter. Maar of mensen dat ook echt massaal gaan doen? Ik weet het zo net nog niet.

© sasint – Adobe Stock

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl

Verder lezen over App

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Spotify ziet er binnenkort een tikkeltje anders uit. Betekent dat er verder ook veel is veranderd? Nee. De streamingdienst heeft eigenlijk maar één detail aangepast.

Mobile23.05.2024

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

Taxichauffeurs uit Zwolle kunnen sinds een week de Uber app gebruiken om passagiers te vinden die op zoek zijn naar een rit.

Online10.04.2024

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp mag zich binnenkort dan openstellen voor meer ander appverkeer, er zijn nog steeds altnernatieven voor de app die flink in opkomst zijn. Zo schijnt Signal het in Nederland enorm goed te doen: er zijn 1 miljoen N...

Online07.02.2024

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp-alternatief boert goed