Verkiezingen voor de Tweede Kamer: dit zijn de leukste inhakers

Verkiezingen voor de Tweede Kamer: dit zijn de leukste inhakers

Vorig artikel Volgend artikel

Het is zover: wekenlang kon je de televisie niet aanzetten of er was weer een politieke reclame waarin mensen op een stip moesten gaan staan, schoven er partijleiders aan bij een talkshow of kwam er op het nieuws vanalles voorbij over de aankomende verkiezingen. Nu is het d-day: de vervroegde Tweede Kamerverkiezing is vandaag. Ben jij al naar de stembus geweest?

Tweede Kamerverkiezingen

De laatste keer dat we moesten stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen was op 17 maart 2021 en dat betekent dat het niet helemaal normale verkiezingen zijn. Het kabinet is gevallen en daarom gaan we vandaag stemmen om zo hopelijk snel een nieuw kabinet te laten vormen. Gaat VVD regeren met Geert Wilders, of krijgt de Partij voor de Dieren meer succes en weet D66 ook meer zetels te krijgen? We moeten het allemaal maar afwachten, maar zelf kun je dus wel actie ondernemen door tenminste te gaan stemmen.

De stembureaus zijn geopend van 07.30 - 21.00 uur en er wordt op papier gestemd om zo fraude tegen te gaan. Het tellen van de stemmen kun je bijwonen als je dat wil. Hiervoor kun je bij je lokale stembureau terecht. Wil je gaan stemmen, vergeet dan niet de stempas die per post is opgestuurd en je identiteitsbewijs, zoals een paspoort. Ben je er niet of heb je geen tijd, dan kun je ook iemand anders voor je laten stemmen via een machtiging.

AI politici

De verkiezingen zijn mede door social media nog meer een mediacircus dan ooit tevoren. We hebben onder andere een paar grappige viral video’s gezien waarin AI ervoor zorgt dat Baudet en Wilders lekker chillen op de camping, maar ook een soort videoclip die rechtstreeks uit de jaren ‘90 lijkt te komen waarin Dilan Yeşilgöz een nogal opvallende verschijning is. Het is een beetje ironisch, die met AI gemaakte beelden: in de verkiezingsprogramma’s lijkt de komst van kunstmatige intelligentie helemaal niet zo belangrijk te worden gevonden. Opmerkelijk, want als er iets belangrijk was in 2023, dan was dat het wel.

Maar goed, het is fijn dat het in ieder geval voor een lach zorgt op social media, want de verkiezingen zorgen ook voor een grote verdeeldheid. Het wordt een spannende dag, dat is duidelijk, al denken sommige mensen wel te weten wie er straks in het torentje zit. Dit zijn op deze 22 november verkiezingsdag de leukste tweets en inhakers:

@nosstories Het is de dertigste keer dat de scholierenverkiezingen worden gehouden. Dit jaar deden een recordaantal scholen mee. #scholieren #verkiezingen #NOSStories origineel geluid - NOS Stories
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...