Nieuws04.04.2024

Verhoogt Basic-Fit abonnementsgelden zonder vooraankondiging?


Stuur Basic-Fit dan onderaan een email!

Verschillende leden van Basic-Fit klagen erover dat de sportschoolketen de periodieke abonnementsgelden verhoogt zonder hen hier voorafgaand van op de hoogte te stellen. Overeenkomstig consumentenrecht gelden er namelijk een drietal voorwaarden rondom de verhoging van abonnementsgelden:

  1. Toen u het abonnement afsloot, stond al in de voorwaarden dat de ondernemer de prijs tussentijds mag verhogen;
  2. De verhoging is niet onredelijk;
  3. De ondernemer laat u vooraf weten dat de prijs gaat verhogen. Hij moet u op tijd laten weten wat de nieuwe prijs wordt. En per wanneer die geldt.

Als een ondernemer niet aan alle drie deze voorwaarden voldoet, mag hij de prijs niet verhogen. Basic-Fit voldoet volgens mijn bronnen echter lang niet altijd aan de derde voorwaarde rondom de verhoging van abonnementsgelden.

Verschillende van mijn bronnen claimen namelijk dat ze voorafgaand aan abonnementsverhogingen door Basic-Fit hiervan nooit een concrete aankondiging per email hebben ontvangen. Zij moesten hun abonnementsverhogingen daarom bij herhaling achteraf vernemen via de periodieke afschrijvingen van hun bankrekening. Dit leidt tot veel ergernis.

Reactie Basic-Fit

Gevraagd naar een officiële reactie geeft Basic-Fit aan abonnementsverhogingen altijd persoonlijk aan te kondigen en te specificeren via zijn nieuwsbrieven. Basic-Fit lijkt zich daarbij niet bewust te zijn van het feit dat er hier wel degelijk sprake is van een communicatieprobleem.

Mogelijke verklaringen

Mogelijke verklaringen voor de negatieve ervaringen van mijn bronnen betreffen:

  • Basic-Fit nieuwsbrieven omvatten soms meerdere onderwerpen. Hierdoor is het mogelijk dat eventuele informatie over abonnementsverhogingen ondergesneeuwd raakt en over het hoofd wordt gezien;
  • afmelding van Basic-Fit nieuwsbrieven over lidmaatschapszaken behoort tot de keuzemogelijkheden en heeft mogelijk tot gevolg dat informatie over abonnementsverhogingen ook niet langer verzonden wordt;

Hoe dan ook, er lijkt op dit gebied sowieso sprake te zijn van een communicatieprobleem tussen Basic-Fit en zijn leden. Een goede oplossing zou zijn om alle abonnementsverhogingen aan te kondigen binnen een exclusief of afgezonderd bericht per email dat iedereen ontvangt, ongeacht zijn of haar nieuwsbrief-instellingen.

Stuur Basic-Fit een email

Met onderstaande voorbeeld email geef jij Basic-Fit duidelijk te verstaan dat aankondigingen van abonnementsverhogingen ook jou regelmatig niet bereiken: Voorbeeld email aan Basic-Fit met als onderwerp: “Aankondigingen van Basic-Fit abonnementsverhogingen bereiken mij vaak ook niet!”

Als je wilt, kun je zelf nog een nadere toelichting toevoegen, voordat je jouw email definitief verstuurt. Deze voorbeeld email is door middel van een C.C. eveneens gericht aan het Consumentenprogramma Radar en aan ondergetekende teneinde de respons te monitoren.

[Fotocredits – bongkarn © Adobe Stock]

Art Huiskes
Art Huiskes

Art ziet zichzelf als onderzoeksjournalist en doorgrondt het liefst thema's die anderen volgens hem laten liggen. Verklarende en verdiepende artikelen vormen zijn stijl. Hij schuwt ingewikkelde materie daarbij niet.

Verder lezen over Sport

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Het Franse DS Automobiles, inmiddels onderdeel van Stellantis, is al jaren succesvol in het FIA Formula E Wereldkampioenschap met het raceteam DS Techeetah. Inmiddels hebben ze ook meerdere kampioenschappen gewonnen, zowel bij de rijders al bij de constructeurs.

Automotive23.05.2024

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Duits tijdschrift fakete interview met Schumacher door AI

Het blad deed alsof het een interview met hem had, en zette eronder met kleine lettertjes dat het AI was.

Media22.05.2024

Duits tijdschrift fakete interview met Schumacher door AI

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

De eerste voetbalwedstrijd die je in VR kunt kijken: PSV – AZ

In Nederland is nu voor het eerst een voetbalwedstrijd te zien in virtual reality. Het gaat dus niet om een virtuele voetbalwedstrijd: het is een echte wedstrijd tussen twee topteams, namelijk AZ en PSV die ook in VR wor...

Technology03.04.2024

De eerste voetbalwedstrijd die je in VR kunt kijken: PSV – AZ

Formule 1 gaat verhuizen: maar niet definitief

Het gonst van de geruchten over de uitzendrechten van de Formule 1: er wordt gezegd dat die eer straks aan Ziggo is, maar dat is nog niet definitief. Wel is er een kleine verhuizing: de Formule 1-uitzendingen zijn straks...

Entertainment02.04.2024

Formule 1 gaat verhuizen: maar niet definitief

​Dit zijn de beste Nederlandse steden voor padellers

Er is tennis, er is squash en er is padel. Steeds vaker zien we in Nederland padelbanen verschijnen en dat is niet vreemd: het is een enorm goede sport. Nu blijkt volgens een onderzoek van Holidu dat er bepaalde steden i...

Lifestyle20.03.2024

​Dit zijn de beste Nederlandse steden voor padellers

Formule 1: Dit is de nieuwe Red Bull-auto van Max Verstappen

Red Bull heeft het rode doek van zijn nieuwe stier gehaald: de Formule 1-wagen waarin kampioen Max Verstappen en teamgenoot Sergio Perez het moeten gaan doen dit seizoen. Het Formule 1-seizoen begint al bijna, dus dit is...

Automotive16.02.2024

Formule 1: Dit is de nieuwe Red Bull-auto van Max Verstappen

Usher maakt zich op voor de halftime show van Super Bowl LVIII

Usher is even uit zijn Las Vegas-residentie gestapt, want hij heeft een hoger doel: de halftime show doen van de Super Bowl LVIII. Het is een American Football-wedstrijd, maar eigenlijk is het een van de meest commercië...

Entertainment08.02.2024

Usher maakt zich op voor de halftime show van Super Bowl LVIII