Search01.07.2010

Franse rechter tikt Google op de vingers vanwege overtreding mededingingsregels


franse-rechter-tikt-google-op-de-vingers.jpg
franse-rechter-tikt-google-op-de-vingers.jpg

Google heeft een wereldwijd marktaandeel in search van zo’n 65%. Met dat gemiddelde betekent het dat er ook landen zijn waar Google meer dan 90% marktaandeel heeft, zoals in Nederland en Frankrijk, en daarmee per definitie een monopolist is. Wel een monopolist die het op eigen kracht (en niet door illegale overnames of marktmanipulaties) tot stand heeft gebracht.

Dat is relevant voor de vraag of door die monopolistische macht in vele landen Google met succes door “benadeelde” bedrijven een beroep gedaan kan worden op anti-trust wetgeving. De Franse rechter vindt van wel, want die heeft Google onlangs veroordeeld voor het zonder enige aankondiging opzeggen van een Adwords contract van de Franse firma NAVCX die handelde in informatie over flitsers voor het vaststellen van snelheids overtredingen.

Wat vooral opvalt in de berichtgeving over de uitspraak is, naast het feit dat Google zich denkt te kunnen permitteren om zonder enige aankondiging en ook eigenlijk zonder enige verklaring of uitleg een AdWords contract gewoon niet uit te voeren, is natuurlijk het feit dat veel bedrijven vrijwel volledig afhankelijk zijn van het adverteren via Google. De Franse rechter verwijdt Google daarom ook, en Google moet daarover binnen vier maanden reageren, dat het niet transparant is in zijn besluiten naar de markt en niet objectief lijkt op te treden naar haar klanten.

Het gedrag van Google lijkt niet alleen voor haar Franse bedrijf exemplarisch te zijn, want iedereen die bekend is in de wereld van Search weet wel een voorbeeld van onverwachte capriolen die Google naar een klant uithaalt; ook het onverklaarbaar op eens verhogen van de prijs per click voor bepaalde trefwoorden is daarvan een voorbeeld. Verder is er geen systeem om te controleren of de door Google opgegeven clicks en dus omzetten kloppen. Zelfs accountants zullen daar de omzetten van Google op hun blauwe ogen moeten geloven.

En daar waar het om de marktdominantie van betaalde advertenties gaat is bij mogelijke onrechtmatigheden de gang naar de mededingingsrechter voor de hand liggend. Maar wat geldt voor de betaalde resultaten en clicks, geldt natuurlijk ook voor de doorzichtigheid van het presenteren van de organische resultaten en de gewoonte van Google om zonder aankondiging en uitleg search-penalties uit te delen.

Bij markt aandelen van de omvang van Google is het onvermijdelijk dat Google vroeg of laat transparantie over hun ranking, voorwaarden voor adverteren en het toepassen van straffen zal moeten gaan gegeven, en leert de getroffen bedrijven, of een termijn te geven de zaken op orde te hebben, of tenminste de argumentatie van de individueel op het bedrijf gerichte beslissing te onderbouwen, opdat een normale beroepsprocedure mogelijk wordt. We zijn benieuwd hoe lang dit proces naar eerlijk en objectief zaken doen bij de monopolist Google gaat duren.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Google

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

Google gaat dat straks uitbreiden met AI-samenvattingen, waardoor je snel een soort basis-informatie krijgt over een bepaald onderwerp.

Online24.05.2024

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

De Herineringen-opties van Google Foto's zijn vaak leuk, maar soms zit je op een bepaald persoon niet te wachten. Google Foto's helpt.

Online02.05.2024

Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube bestaat uit zoveel reclame, dat het soms niet meer leuk is om iets te kijken. Daar komt nu meer reclame bij: in de door jou gekozen pauze.

Advertising26.04.2024

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert