Nieuws29.10.2022

Vergeet de klok niet, want we mogen weer naar de wintertijd


Het is lente buiten, maar de klok moet toch echt een uur terug

Komende nacht is het weer zover. De klok mag een uur terug, want de wintertijd gaat weer in. Dat betekent dus een uur langer slapen. Om 03u00 is het weer 02u00. Vergeet dus niet de klokken goed te zetten, voor zover je nog klokken in huis hebt die niet automatisch geüpdatet worden. Zelf doe ik dat overigens altijd al op zaterdagavond. Het is een stuk lekkerder wakker worden wanneer je lichaam denkt dat het al 9 uur is, maar je op de klok naast je bed ziet dat het pas 8 uur is.

Een van de laatste keren?

Voor velen van ons wordt het ‘extra’ uurtje weer wennen. Steeds vaker lees je berichten over mensen die toch wel een of meerdere dagen moeite hebben met het uur tijdsverschil dat door de omschakeling van zomer- naar wintertijd – en in de lente precies andersom – veroorzaakt wordt. Persoonlijk heb ik daar gelukkig geen last van, maar de discussie over het afschaffen van de zomer- of wintertijd houdt de (Europese) gemoederen al enige tijd flink bezig. Met name zo rond eind maart en eind oktober, wanneer de klokken weer verzet moeten worden.

Oproepen om de zomer- en wintertijd in Europa af te schaffen worden intussen steeds talrijker. In veel landen is, zo blijkt uit peilingen, een meerderheid van de bevolking al voor die afschaffing. Tot nu toe heeft dat echter nog niet geleid tot concrete besluiten. Daarbij komt dat de Europese landen maar moeilijk tot overeenstemming kunnen komen. Van de Europese landen die serieus overwegen de zomer- en wintertijd af te schaffen wil een deel dat het hele jaar door de wintertijd gehanteerd wordt. Een ander deel wil liever de zomertijd het hele jaar laten gelden. Dat zou, als elk land zijn eigen besluit neemt, binnen Europa voor nóg meer verwarring zorgen.

Verschillende tijdzones binnen Europa

Wanneer de zomer- en wintertijd afgeschaft worden, dan is het dus wel handig dat de landen die nu in dezelfde tijdzone zitten, ook hetzelfde besluit nemen. Altijd de ‘zomertijd’ of altijd de ‘wintertijd’.

Het zou immers behoorlijk ingewikkeld worden wanneer wij in Nederland de zomertijd afschaffen, België dat niet doet, Frankrijk weer wel en Duitsland ook niet. Om maar eens een voorbeeld te noemen. Als je dan gaat tanken of boodschappen doen in Duitsland of België, dan moet je rekening gaan houden met een uur tijdsverschil en verschillen in openingstijden van winkels. Niet echt handig.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!