Nieuws11.04.2023

Vakantiegeld: geef jij het dit jaar uit aan vakantie?


Alle werkende Nederlanders krijgen in mei 2023 weer vakantiegeld gestort, maar liefst 8% van het brutoloon. Maar wat doen we dit jaar met dit geld? Met een hoge inflatie, een hoge gas- en energierekening en dure boodschappen, hoe belangrijk is vakantie dan nog?

De meeste Nederlanders gaan minstens één keer per jaar op vakantie (83%), waarvan de helft van deze vakantiegangers zelfs twee- of meer keer per jaar op reis gaat. Het vakantie en budgetonderzoek van Improof Research in opdracht van Booking.com laat zien hoe belangrijk Nederlanders hun vakantie vinden en hoe zij hun vakantiegeld uitgeven.

Helft Nederlanders geven vakantiegeld niet uit aan vakantie

Ondanks dat vakantie hoog op de agenda staat gebruikt bijna 30% van de Nederlanders het vakantiegeld niet voor vakantie. Dit heeft verschillende redenen, zoals ondermeer de hoge inflatie, het aflossen van schulden, het doen van grote aankopen of simpelweg sparen voor later. Een klein percentage (7%) gebruikt zelfs al het vakantiegeld voor andere uitgaven. De helft van alle Nederlanders (50%) besteedt het vakantiegeld wel in zijn geheel aan vakanties.

<i>Op vakantie even bijtanken...</i>
Op vakantie even bijtanken...

Vakantie is een recht: overheid kom in actie

Maar vakantie hebben we wel echt nodig. Even niet bezig zijn met werk en bijtanken. Veel Nederlanders vinden vakantie dan ook een recht. Zo’n groot recht dat 21% vindt dat de overheid moet inspringen bij huishoudens die vakanties niet kunnen betalen zodat zij toch op vakantie kunnen. 44% vindt dat ze het recht hebben om jaarlijks goed op vakantie te gaan en 45% vindt dat alle Nederlanders recht hebben op tenminste 2 vakanties per jaar. 38% van de Nederlanders beschouwt vakanties als een van de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar. Bijna een derde (30%) geeft bovendien aan vakanties belangrijker te vinden dan werk. Een kwart (25%) geeft zelfs aan vakanties nodig te hebben om überhaupt op werk te kunnen functioneren.

Jongeren doen er alles aan om toch op vakantie te kunnen gaan

Om toch op vakantie te kunnen gaan, bezuinigt 44% van de jongeren (tot 35) liever op andere grote uitgaven en gaat 58% minder vaak op vakantie. Jongeren staan ook onder druk als het gaat om duurdere, verdere en luxere reizen. Maar liefst 66% van de jongeren tot 35 jaar geeft aan last van een concurrentiegevoel te hebben en een kwart (25%) schaamt zich voor het vieren van duurdere en luxere vakanties dan anderen. Deze trend lijkt vooral bij Gen Z en de Millenials voor te komen, slechts 7% van de 50-plussers en 5% van de 65-plussers heeft hier last van.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Nederland

Wat kost een verkeersbord eigenlijk?

Je hoort wel eens dat verkeersborden of straatnaambordjes worden gestolen. Vaak door dronken jongeren, die het dan als een trofee op hun kamer hangen. Eigenlijk helemaal niet nodig, want je kunt zo’n verkeersbord ook gewoon zelf kopen.

Lifestyle05.12.2024

Wat kost een verkeersbord eigenlijk?

Geen Formule 1 Grand Prix van Zandvoort meer na 2026

Na 2026 is er geen Grand Prix van Zandvoort meer. De organisatie van de race wil de handdoek in de ring gooien.

Automotive04.12.2024

Geen Formule 1 Grand Prix van Zandvoort meer na 2026

Hoe konden Nederlandse wolvendeskundigen er zo faliekant naast zitten?

Biologen en wolvenexperts hebben het ons jarenlang verzekerd. Wolven zouden mensen mijden en van nature schuw zijn. Het tegendeel lijkt inmiddels echter waar te zijn. Wolven wandelden al meermaals onverschrokken door dorpen of wijken en mijden ook in de vrije natuur mensen bepaald niet.

Nieuws04.12.2024

Hoe konden Nederlandse wolvendeskundigen er zo faliekant naast zitten?

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

Je kunt straks nog langer met bepaalde dieselbedrijfswagens in het zero-emissiegedeelte van de stad rijden. 

Automotive25.11.2024

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Je wil aan het einde van het jaar bezig zijn met je kerstboom optuigen, maar je zal je toch ook over je zorgverzekering moeten buigen.

Nieuws20.11.2024

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

Het kabinet heeft voor 2025 plannen voorgesteld om de regeldruk voor mkb-bedrijven te verlagen. Doel is dat ondernemers meer tijd hebben voor het ondernemerschap, innovatie en digitale ontwikkeling. Deze tijd is hard nodig voor de digitale ontwikkeling van ondernemers en hun bedrijven.

Technology18.11.2024

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

gebrek aan kennis en expertise
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Biologen en wolvenexperts hebben het ons jarenlang verzekerd. Wolven zouden mensen mijden en van nature schuw zijn. Het tegendeel lijkt inmiddels echter waar te zijn. Wolven wandelden al meermaals onverschrokken door dorpen of wijken en mijden ook in de vrije natuur mensen bepaald niet. Als gevolg hiervan neemt de lijst van confrontaties met wolven alsmaar in omvang toe.

Nieuws14.11.2024

Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijk
10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

Deze week is alweer de tiende editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) van start gegaan! Deze feestelijke jubileumeditie opende met de wereldpremière van De Verwonderaars van de Rotterdamse filmmaker Rik van der Linden. Ook zijn er veel films van eigen bodem, thema- en shortprogramma’s en een filmtournee door de stad.

Events06.11.2024

10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

Verder lezen over Onderzoek

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Helemaal in de gezondheidszorg blijken grote zorgen te zijn: daar zou 40 procent onvoldoende zijn voorbereid.

Cybercrime29.10.2024

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Online marketingcampagnes zorgen voor aanzienlijk meer nieuwe klanten, zonder dat de bestaande klanten worden geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat campagnes op bijvoorbeeld social media zorgen voor 170 procent nieuwe klanten.

Marketing01.10.2024

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Verder lezen over Reizen

Dit zijn volgens Booking.com dé reistrends voor Nederlanders in 2025

Terwijl de wereld om ons heen snel verandert, van wereldwijde verkiezingen tot razendsnelle AI-ontwikkelingen en stijgende kosten, wordt de drang om te ontsnappen sterker dan ooit. Toch willen reizigers zich niet zomaar afsluiten, blijkt uit onderzoek van Booking.com; in plaats daarvan zoeken ze juist naar diepere verbindingen, betekenisvolle ervaringen en avonturen die hen laten herontdekken wat reizen voor hen betekent. Nederlanders omarmen daarbij unieke reistrends die we in 2025 steeds vaker gaan zien.

Online26.11.2024

Dit zijn volgens Booking.com dé reistrends voor Nederlanders in 2025

Deze AI-functies van Booking.com maken het plannen van je volgende reis slimmer & eenvoudiger

Booking.com breidt zijn AI-functies uit om reizigers nog makkelijker en sneller te helpen bij het vinden van hun ideale verblijf. Met de nieuwe tools Smart Filter, Property Q&A en Review Samenvattingen maakt Booking.com gebruik van Generatieve AI (GenAI) om belangrijke stappen in de reisplanning simpel en toegankelijk te maken. Hierdoor kunnen reizigers sneller de perfecte accommodatie vinden, beoordelingen vergelijken en met een gerust hart boeken.

Technology22.11.2024

Deze AI-functies van Booking.com maken het plannen van je volgende reis slimmer & eenvoudiger

OV-chipkaart-opvolger komt later door onenigheid met bunq

De OV-chipkaart krijgt een opvolger, maar die laat wel langer op zich wachten. Nog langer ja, want we hadden hem dit jaar al verwacht. Nu wordt 2025 misschien zelfs spannend.

Nieuws22.08.2024

OV-chipkaart-opvolger komt later door onenigheid met bunq

Booking wordt flink aangepakt: dit is waarom de reissite onder vuur ligt

Booking.com gaat de laatste tijd niet heel lekker. De EU heeft een oogje op het bedrijf en nu geven de Spanjaarden zelfs al een boete.

Online31.07.2024

Booking wordt flink aangepakt: dit is waarom de reissite onder vuur ligt

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

Booking.com is deze week groot in het nieuws: het reisplatform heeft te maken met een toename van het aantal oplichtingszaken tot 900 %.

Artificial Intelligence23.06.2024

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

De kans is groot dat je op het punt staat om een reis te boeken. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt.

Cybercrime05.06.2024

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

IJsland is helemaal niet altijd zo makkelijk als het om dronen gaat. Dit is wat je moet weten als je gaat dronen op IJsland.

Gadgets24.05.2024

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt