Nieuws27.07.2021

​Slechts 7 procent van ons DNA maakt ons menselijk


Onze hersens lijken veel op die van varkens, maar qua dna komen we het meest overeen met chimpansees en andere apen. Er is uiteindelijk helemaal niet zoveel DNA nodig om een mens een mens te maken: slechts 7 procent van ons DNA maakt ons een unieke mens.

Neanderthaler

In Science Advances is een rapport gepubliceerd waarin onderzoekers Nathan K. Schaefer, Beth Shapiro en Richard E. Green de vraag beantwoorden wat ons als mens bijzonder maakt. Ze hebben ons DNA naast dat van onze voorvaderen gelegd. Denk aan de Neanderthaler en de Denisovamensen, waarvan we het DNA kunnen halen uit fossielen. Deze mensen wandelden zo’n 50.000 jaar geleden rond op aarde. Ze zijn niet de voorouders van homo sapiens, maar ze hebben wel dezelfde voorouders als wij.

Het DNA van 279 moderne mensen werd vergeleken, omdat er dan een goede mix was van de verschillende mensen van over de hele wereld. Maar 7 procent van ons genoom maakt ons uniek. Dat is het DNA dat we met moderne mensen delen, en niet met de Neanderthaler en co. Je zou denken dat we inmiddels wel een heel ander DNA hebben, als je afbeeldingen van onze verre familieleden met elkaar vergelijkt. Toch blijken we maar 7 procent ‘uniek’ te zijn als moderne mens, versus eerdere mensen. Dat betekent dus ook dat we voor 93 procent overeenkomen met de voorouders die miljoenen jaren geleden al leefden.

Het DNA van de moderne mens

Het is heel bijzonder dat DNA zo onverwoestbaar en onveranderbaar is. Daarbij kwam nog een interessante vondst kijken, want de onderzoekers konden meteen het DNA van die 279 moderne mensen met elkaar vergelijken. Klopt het dat we allemaal overeenkomstig DNA hebben, of zitten daarin toch verschillen? Slechts 1,5 procent van ons genoom wordt gedeeld door alle mensen die nu leven. Ook interessant: het draait dan om de genen die iets zeggen over de ontwikkeling en werking van onze hersenen. Informatie verwerken bijvoorbeeld, iets waar mensen zich met alle schermen waar we tegenwoordig naar staren soms zorgen over maken.

Dit genoom betekent echter ook veel voor onze overleving. Hoe kan het immers dat die andere soorten mensen nooit hebben overleefd? Het is duidelijk dat er nog veel onderzoek nodig is om meer over onze eigen soort te weten te komen, maar deze vondst over die unieke 7 procent laat in ieder geval zien dat DNA heel veel jaren nodig heeft om te veranderen.

Fotocredits: Analogicus

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Wetenschap

TU Delft-team Epoch wint AI-prijs om hulp bij malaria-doorbraak

Het studententeam Epoch van TU Delft heeft een nationale AI-prijs gewonnen door zijn hulp aan doktoren om malaria eerder te herkennen.

Nieuws13.12.2024

TU Delft-team Epoch wint AI-prijs om hulp bij malaria-doorbraak

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Naar aanleiding van de contacten met verschillende wolvendeskundigen heb ik inmiddels voldoende informatie verzameld om nog beter te kunnen duiden waar precies de blinde vlekken van de meeste Nederlandse wolvendeskundigen zitten. Uitzonderingen daargelaten negeren wolvendeskundigen belangrijke historische tijdperken en hun wetenschappelijke werken. Bovendien laten ze zich bij voorkeur leiden door geromantiseerde en naïeve vooronderstellingen met betrekking tot zgn. ideale natuurlijke omstandigheden.

Online11.12.2024

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Willow is de kwantumcomputer van Google en de processor binnenin kan in 5 minuten iets berekenen waar een andere computer waarschijnlijk nooit iets mee zou kunnen.

Technology11.12.2024

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

DeepMind, het AI-onderzoeksbedrijf van Google, heeft GenCast gelanceerd: een geavanceerd AI-model dat niet alleen weersvoorspellingen naar een hoger niveau tilt, maar ook levens kan redden door sneller en nauwkeuriger extreme weersomstandigheden te voorspellen.

Technology05.12.2024

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

NASA lanceert NASA AI Earth Copilot, waarmee je eigenlijk toegang krijgt tot NASA’s gigantische database aan informatie.

Online15.11.2024

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Weet je nog de James Webb-ruimtetelescoop die tijdens kerst 2022 werd gelanceerd? Wat is er nu veranderd, want we horen niet zoveel meer over James Webb?

Technology07.11.2024

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

De webshooters van Spider-Man kun je straks gewoon kopen. Niet die van de speelgoedwinkel die je zelf even later meer moet oprapen, maar zo goed als echte die 80 keer zijn eigen gewicht kan tillen.

Technology23.10.2024

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters