Nieuws05.04.2019

Prijzen voor consumentengoederen- en diensten behoorlijk gestegen


Vooral voor boodschappen en benzine betaal je meer

De prijzen voor goederen en diensten voor consumenten waren in maart dit jaar met 2,8% toegenomen ten opzichte van een jaar geleden, meldt het CBS. Dat is een behoorlijke stijging en zelfs de hoogste na augustus 2013. Eerder deze week maakten we al bekend dat supermarkten hun prijzen hebben verhoogd. De CPI (consumentenprijsindex) geeft het prijsverloop weer van goederen en diensten zoals boodschappen, kleding, benzine en woonlasten.

Prijs van benzine en voedingsmiddelen gestegen

De prijs voor voedingsmiddelen is 3,8% toegenomen ten opzichte van maart 2018. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de BTW-stijging in januari dit jaar. Door de verhoging van zes naar 9 procent zijn veel goederen in prijs gestegen. Bovendien ronden supermarkten de bedragen naar boven af. Fruit, vlees en aardappelen zijn voornamelijk in prijs gestegen. Het is nog maar twee keer eerder voorgekomen dat de prijs van voeding zo hard omhoog is gegaan de afgelopen tien jaar. Benzine is ook behoorlijk in prijs gestegen (5%) en we betalen ook meer aan huisvesting, water en energie.

<em>Bron: CBS<\/em>
Bron: CBS

De prijzen stijgen harder dan de CAO-lonen

Ondanks de prijsstijging van veel consumentengoederen, stijgen de lonen niet net zo hard mee. Sinds 2014, het dieptepunt van de recessie, is het eenmaal eerder gebeurd dat de consumentenprijzen harder stegen dan de CAO-lonen. En de grootste prijsstijging zit dus in de dagelijkse boodschappen, daarom voelt iedereen dit direct in zijn portemonnee. En ben je werkzaam in het onderwijs? Daar stijgen lonen het minst hard, met 1,4% ten opzichte van een jaar geleden. In onderstaande tabel kun je zien hoe hard de CAO-lonen zijn gestegen.

Val je buiten een CAO? Dan kun je natuurlijk zelf berekenen met hoeveel procent je salaris is toegenomen.

<em>Bron: CBS<\/em>
Bron: CBS