Nieuws06.10.2019

PayPal trekt zich terug uit cryptocurrency Libra van Facebook


Nog voordat de cryptocurrency er daadwerkelijk is, gaat het in de voorbereidingen al niet lekker met Libra. Zo zijn er veel twijfels over de beveiliging en privacy en krijgt het veel kritiek van financiële toezichthouders wereldwijd. Het is ook maar de vraag of Facebook’s cryptocurency in Europa op de markt mag komen. Duitsland en Frankrijk vinden het kwalijk dat er een gebrek aan regelgeving is en proberen toetreding tot de Europese markt te blokkeren.

PayPal maakt zich zorgen

PayPal laat weten dat het op dit moment helemaal uit het Libra-project stapt. Het bedrijf maakt zich zorgen over witwaspraktijken en heeft twijfels gekregen door alle kritiek op de cryptomunt. Een bron vertelde aan The Financial Times dat PayPal wellicht op een later moment wel weer instapt. In het artikel lezen we ook dat Mastercard en Visa bedenkingen hebben, maar tot zover nog niet zijn uitgestapt.

Reactie Libra

Libra voelt zich duidelijk geroepen te reageren op alle commotie en doet dat in een serie Tweets. Hierin benadrukt het bedrijf dat het een uitdaging is om de markt te betreden en dat het begrijpt dat iedere partner zelf afwegingen moet maken van de risico’s.

Ook het communicatieteam van Facebook komt met een verklaring:

“Het vereist een zekere durf en vastberadenheid om een ambitieus streven als Libra aan te gaan – een kans voor een generatie om dingen goed te krijgen en de financiële inclusie te verbeteren. De reis zal lang en uitdagend zijn. Het soort verandering dat het financiële systeem zal veranderen en zich richt op mensen en niet de instellingen die hen dienen, zal moeilijk zijn. Toewijding aan die missie is belangrijker voor ons dan iets anders. We zijn beter af om dit gebrek aan inzet nu te weten, in plaats van later. “

Witwaspraktijken

Het verlies van PayPal als partner betekent natuurlijk niet het einde voor Libra, maar het was wel een grote financiële partner, naast Mastercard en Visa. Bovendien is het niet goed voor de naam van het project en lijken andere partners zich ook zorgen te maken over eventuele witwaspraktijken. Het is nog onduidelijk of eBay als partner verbonden blijft aan Libra. Onder andere Spotify, Uber en Vodafone hebben ook steun verleend aan Facebook’s cryptocurrency.