Ontslagen Tesla medewerkers klagen autofabrikant aan

Ontslagen Tesla medewerkers klagen autofabrikant aan

Vorig artikel Volgend artikel

Enkele weken geleden liet Elon Musk de wereld weten dat hij een ‘super slecht voorgevoel’ heeft over de wereldeconomie en dat hij mogelijk 10 procent van de Tesla medewerkers zou moeten ontslaan. Welnu, de eerste 500 lijken al geslachtofferd te zijn. Dat zijn althans cijfers die online circuleren, maar niet bevestigd worden, ook niet door Tesla zelf. Een aantal van de ontslagen medewerkers zijn zo verbolgen over het ontslag dat ze het bedrijf aanklagen.

Ontslag per direct

Twee werknemers claimen dat Tesla zich niet aan de arbeidswetgeving houdt door medewerkers die ontslagen worden niet de 60 dagen opzegtermijn, met behoud van salaris, te geven. De ontslagen medewerkers stellen dat Tesla hen simpelweg even liet weten dat ze per direct ontslagen waren. Zonder verdere opzegtermijn of doorbetaling van het salaris voor een bepaalde tijd. In sommige gevallen werd een week vakantie ter compensatie aangeboden. Of dit de eerste tekenen zijn van het door Musk min of meer al voorspelde massaontslag, is niet bekend.

tesla-gigafactory-berlin-TT
Als je bij Tesla ontslagen wordt, dan is de kans groot dat je dezelfde dag nog op straat staat. Opzegtermijn? Wat is dat?

Arbeidswet overtreden?

"Het is behoorlijk schokkend dat Tesla de federale arbeidswetgeving schaamteloos zou schenden door zoveel werknemers te ontslaan zonder de vereiste kennisgeving te verstrekken", aldus Shannon Liss-Riordan, een advocaat die de werknemers vertegenwoordigt.

De aanklacht tegen Tesla werd zondag in Texas aangespannen. De twee ex-medewerkers, John Lynch en Daxton Hartsfield, eisen dat tesla zich houdt aan de 60 dagen opzegtermijn. Daarnaast hopen de twee dat hun actie in een zogenoemde class action (collectieve) rechtszaak uitmondt wanneer meer ontslagen Tesla medewerkers zich aansluiten.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...