Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Die dronebeelden van de Zaanse Schans of van een verlaten Land van Ooit, die kennen we nu wel. Het is tijd voor iets grensverleggends en gelukkig weet Nasa ons dat te geven. Eerder deze week steeg er namelijk een drone op vanaf.. de planeet Mars.
Ingenuity
De één noemt het een helikopter en de ander een drone, maar uiteindelijk is dat eigenlijk niet eens het meest bijzondere. Dat is wat ons betreft het feit dat terwijl wij allemaal op aarde ons leven leven, ergens ver weg op een rode planeet waar wij als gemeenschap nog nooit zijn geweest, twee robots een onderonsje hebben. Het gaat dan om de drone Ingenuity en Mars-auto Perseverance.
De drone was op 4 april uit het Mars-karretje gegaan en het was vervolgens aan Perseverance om met eigen ‘ogen’ te zien hoe de mini-helikopter als eerste gemotoriseerde toestel boven het oppervlak van een andere planeet dan aarde zweefde. Een groot pluspunt aan de vlucht is dat het apparaatje ook weer is geland.
Wright Flyer
NASA houdt ervan om linkjes te maken met de geschiedenis, wat op zich niet gek is voor een bedrijf dat zelf regelmatig geschiedenis schrijft. Hier ook: Ingenuity heeft zelfs een stukje textiel bij zich van de Wright Flyer, het apparaat waarmee fietsenmakerbroers Wright in 1903 voor het eerst een gemotoriseerde vlucht op aarde mogelijk maakten.
Niet dat het alleen maar voor de fun is, dat maken van die dronebeelden. Het idee is dat zo’n drone op plekken kan komen waar de Mars-kar niet kan komen. Immers is Mars een nogal hobbelige planeet. Echter heeft de drone het niet met alles even makkelijk, want de ijle lucht zorgt dat de drone een extra grote rotor nodig heeft om op te stijgen. De lucht op Mars is qua druk minder dan één procent van de luchtdruk op Aarde.
Perseverance
Dat is precies waarom het zowel een helikopter als een drone wordt genoemd: de spanwijdte van de rotor is 1,2 meter (!) en voor een drone is hij dan zwaar: 1,8 kilo. Het is een autonoom apparaat, want voordat de radiosignalen van Mars de Aarde bereiken, dat duurt met twintig minuten veel te lang voor een piloot om goed te kunnen vliegen.
De komende paar weken worden er nog meer vluchten gedaan, die steeds moeilijker worden. We zijn benieuwd wat Ingenuity ons allemaal gaat brengen, en natuurlijk of Perseverance ook van andere vluchten kan meegenieten.
Verder lezen over Mars
Technology09.08.2024
Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars
Is de planeet dan bewoonbaar?Technology19.02.2024
NASA zoekt mensen om een jaar lang in een Mars-pod te wonen
Technology26.01.2024
R.I.P. Ingenuity Mars helikopter
Technology22.01.2024
Er is mogelijk heel veel waterijs gevonden op Mars
Technology05.01.2024
Zo ziet een dagje op de planeet Mars eruit: volgens Curiosity
Technology14.12.2023
Perseverance viert werkjubileum: 1000 dagen aan de slag op Mars
Technology23.11.2023
We gaan zuurstof maken op Mars: het is gelukt en dit is hoe
Technology13.11.2023
NASA is contact met Mars-rovers 2 weken kwijt
Verder lezen over NASA
Technology05.12.2024
De Artemis-maanlanding is weer uitgesteld door NASA
De maan lijkt weer een stukje verder wegTechnology29.11.2024
Zoek niet langer: het beste tv-haardvuur is hier
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology13.08.2024