Er vliegt een helikopter op Mars

Er vliegt een helikopter op Mars

NASA

Vorig artikel Volgend artikel

NASA blijft ons verbazen. Op Mars start de eerste vlucht van de Ingenuity Mars-helikopter. Het is de eerste poging in de geschiedenis om een gemotoriseerde, gecontroleerde vlucht op een andere planeet uit te voeren. De helikopter arriveerde op 18 februari 2021 op Mars, samen met NASA's Perseverance rover.

Helikopter moest eerst lange reis overleven

Voordat de helikopter kan opstijgen heeft het eerst de zware reis naar Mars moeten overleven - van de turbulente lancering tot de aangrijpende landing. Wat ook meespeelt zijn de koude en gevaarlijk nachten op de planeet waarin de helikopter kracht moet behouden om zichzelf warm genoeg te houden om te kunnen vliegen. De duur van de missie van Ingenuity is 30 dagen. Er wordt geprobeerd een of meer testvluchten uit te voeren.

Voor de eerste vlucht zal de helikopter een paar meter boven de grond opstijgen, ongeveer 20 tot 30 seconden in de lucht zweven en landen. Dat wordt een belangrijke mijlpaal: de allereerste gemotoriseerde vlucht in de extreem dunne atmosfeer van Mars. Daarna zal het team aanvullende experimentele vluchten proberen van stapsgewijs grotere afstanden en grotere hoogte. Als de testvluchten succesvol zijn zou het wel eens baanbrekend kunnen zijn. Het zou kunnen leiden tot een luchtdimensie voor verkenning van de ruimte, waardoor zowel robots als mensen in de toekomst kunnen worden geholpen.

[Fotocredits © 3000ad Adobe Stock]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...