Nieuws01.07.2019

NS start proef met WhatsApp-alert


Reizigers kunnen onveilige situaties direct melden

De NS start vandaag met een proef waarbij reizigers via WhatsApp of SMS een melding kunnen doen als zij zich onveilig voelen in de trein of op het station. Het gaat om een test van een halfjaar in Zuidoost-Nederland op specifieke trajecten en de stations in Breda, Eindhoven en Tilburg.

Per situatie wordt beoordeeld of ingrijpen nodig is

Door een melding te doen legt de reiziger direct contact met de NS Veiligheidscentrale. Wie zich onveilig voelt in de trein of op het station, kan in stilte een melding doen via WhatsApp (en later ook per SMS). Op dit moment krijgt de NS ook via Twitter veel meldingen binnen over bijvoorbeeld dronken medereizigers, passagiers die meubilair vernielen of verbaal agressief zijn. Per situatie wordt bekeken wat er met de melding gebeurt. De NS geeft aan dat het niet in alle gevallen nodig is om direct in te grijpen. Soms legt de ontvanger van de melding contact met de conducteur of er wordt assistentie ingeroepen van een flexibel Veiligheid & Service-team of de politie. In spoedeisende gevallen adviseert de NS met 112 te bellen.

90 procent reizigers voelt zich veilig

De NS geeft aan dat 90 procent van de reizigers zich veilig voelt op het station en in de trein. Ze staan open voor nieuwe maatregelen die ervoor moeten zorgen dat nog meer reizigers zich veiliger voelen en daar leent deze proef zich goed voor. Na een halfjaar worden de resultaten geanalyseerd en bekijken de Nederlandse Spoorwegen of het WhatsApp/SMS-alert zorgt voor een veiliger gevoel in de treinen en op stations. NS doet deze proef op verzoek van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat).

Een melding doen

De proef start vandaag, op 1 juli, op treinen van het type Flirt en de stations Breda, Eindhoven en Tilburg. Het betreft het traject Arnhem-Dordrecht en de proef zal de komende tijd uitgebreid worden op de volgende trajecten en de drie stations: Ede-Wageningen – Arnhem, ’s-Hertogenbosch – Deurne, Tilburg Universiteit – Weert en Roosendaal – Dordrecht.

Via de volgende nummers kunnen reizigers een melding doen. Je kunt deze nummers alleen gebruiken voor een melding op de genoemde trajecten en stations.

  • WhatsApp: 06-13181318
  • SMS: dit nummer wordt later bekend gemaakt
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.