Nieuws29.05.2020

​Noorwegen moet Vikingschip van 1200 jaar oud redden


Meer kennis over Vikingvrouwen?

Vikingschip Gjellestad is al 1.200 jaar oud en ligt dus ook ongeveer al zo lang in de grond. Noorse archeologen vinden het mooi geweest: dit bijzondere stukje geschiedenis moet worden opgegraven. Het schip blijkt namelijk in zwaar weer.

Vikingvrouwen

Het is nog steeds een van de grootste vraagstukken van geschiedenisfans: hoe zat het met de rol van vrouwen in de vikingtijd? Waren zij er vooral om te koken en voor kinderen te zorgen (en ze ook volop op de wereld te zetten)? Of waren er ook vrouwen onder de vikingstrijdkrachten. Vrouwen die meer waren dan een schildmeid?

De gemoederen onderling lopen af en toe hoog op als het hierom gaat. Zo werd er in Zweden een graf gevonden van een Vikingvrouw. Eentje die was begraven met alleen maar wapens, wat impliceerde dat ze een gevreesde krijger moest zijn. Toch is zelfs die vondst niet genoeg om iedereen te overtuigen over Vikingvrouwen. Tijd voor opheldering, die we hopelijk vinden op de Gjellestad.

Vikingschip Gjellestad

Dat is het Vikingschip dat op een grondpenetrerende radar werd gevonden. Het is inmiddels twee jaar geleden dat het 20 meter lange schip werd gevonden. Niet op de bodem van de zee, maar op een boerenveld in Østfold. Hoewel archeologen het eerst een goede, veilige plek vonden voor dit nog zeer goed in tact gebleven schip, komen ze daar nu van terug. Schimmels blijken het hout stukje bij beetje weg te vreten. Het is de hoogste tijd dat de Gjellestad weer ‘boven’ komt.

Het wordt de eerste keer in een eeuw tijd dat archeologen een Vikingschip gaan uitgraven. In juni start het project, dat mogelijk nog meer mooie ontdekkingen teweeg kan brengen. Het was in de tijd dat Gjellestad nog op zee te vinden was tamelijk normaal dat een schip gold als tombe van een leider. Of dat hier ook het geval is, dat moet nog worden blootgelegd. Sowieso kan er dan ook meer worden gezegd over het schip en zijn leeftijd, want dan kunnen de ringen in het hout worden onderzocht.

Archeologie

Het zal sowieso niet een schip in perfecte staat zijn: er lijken al wat delen te zijn weggeploegd door de jaren heen. Het is ook maar de vraag of ze wel botten gaan vinden. Die zijn namelijk vooral goed in gronden rijk aan calcium. De grond om Gjellestad is juist wat zuur. Bovendien lijkt het er op de radarbeelden op dat er al eens wat grond is omgewoeld. Wie weet is het graf dus allang geroofd. We hopen van niet, want er zijn nog veel te veel Vikingvragen onbeantwoord.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

Slapen: het is zo belangrijk, maar het is pas echt essentieel voor je brein, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het zou zelfs iets kunnen helpen tegen Alzheimer.

Nieuws16.04.2024

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein