Nieuws11.12.2023

NL-Alert heeft een aparte app gelanceerd


Speciaal voor mensen in grensgebieden en met gehoor- of visuele beperkingen

De maandelijkse test van het luchtalarm werd enkele jaren geleden uitgebreid met een alarmsysteem voor mobiele telefoons, NL-Alert. Daarvoor hoefde je geen app te downloaden, al had NL-Alert die sinds 2020 wel. NL-Alert werkt in principe automatisch wanneer je bij de functie voor ‘Mobiele noodmeldingen’ op je Android telefoon ‘NL-Alert’ ingeschakeld had. Op de iPhone vind je de ‘Noodmeldingen’ instelling bij ‘Meldingen’ in het instellingen menu. De mobiele noodmeldingen worden door NL-Alert twee keer per jaar getest, in december en juni, tegelijkertijd met de maandelijkse luchtalarmtest – om 12 uur op de eerste maandag van de maand.

App voor grensgebieden, slechthorenden en -zienden

Tijdens de tests werd al vaker geconstateerd dat lang niet iedereen de noodmeldingen van NL-Alert op zijn of haar mobiele telefoon ontvangt. Vaak heeft dat de maken met bovengenoemde instellingen, maar het kan ook een andere (netwerk gerelateerde) oorzaak hebben. Daarnaast waren de meldingen ook niet altijd te lezen of horen door mensen met een gehoor- of visuele beperking. Speciaal voor hen, en mensen die zich in een van de grensgebieden in Nederland – net over de Duitse of Belgische grens – bevinden, heeft NL-Alert een nieuwe app gelanceerd. Die is zowel in de App Store (Apple) als Google Play Store (Android) te vinden.

De app, waarvoor vanaf begin volgend jaar een campagne start om hem bij de doelgroepen onder de aandacht te brengen, heeft onder andere diverse toegankelijkheidsopties voor mensen met gehoor- of visuele beperkingen. Denk daarbij aan inzoomen, een donkere modus voor betere leesbaarheid, een tekst naar spraak functie en het knipperen van de cameraflitser.

Ook NL-Alerts ontvangen in het buitenland of van andere regio’s

Wanneer je met je Nederlandse mobiele telefoon in het buitenland vertoeft, dan werkt de standaard NL-Alert noodmelding nu niet. Dat heeft te maken met het feit dat je telefoon dan verbonden is met een zendmast van een buitenlandse provider. Wie de nieuwe NL-Alert app installeert – die overigens niet als vervanging geldt voor de bestaande NL-Alert noodmeldingen – krijgt straks ook in het buitenland de NL-Alert meldingen, via de app, binnen. Daarvoor moet je dan wel enigszins in de buurt van de Nederlandse grens zijn.

De app heeft daarnaast nog een handige functie. NL-Alerts zijn vaak regio-gebonden. Het heeft immers geen zin om iemand in Groningen een noodmelding te sturen als er in Zuid Limburg, bij Chemelot, een noodsituatie ontstaat met gevaar voor die regio. Maar, stel je hebt familie of vrienden wonen in het getroffen gebied, dan kan het toch handig zijn dat je die noodmelding dan ook ontvangt. In de nieuwe app kun je dat dus instellen door een locatie te selecteren waarvan je ook de noodmeldingen wilt ontvangen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over App

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

Taxichauffeurs uit Zwolle kunnen sinds een week de Uber app gebruiken om passagiers te vinden die op zoek zijn naar een rit.

Online10.04.2024

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp mag zich binnenkort dan openstellen voor meer ander appverkeer, er zijn nog steeds altnernatieven voor de app die flink in opkomst zijn. Zo schijnt Signal het in Nederland enorm goed te doen: er zijn 1 miljoen N...

Online07.02.2024

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp-alternatief boert goed
​Zo kun je een WhatsApp-kanaal starten en beheren

WhatsApp heeft het sinds kort mogelijk gemaakt om een kanaal te volgen. En je kunt nu ook zelf een kanaal starten. Op die manier kun je als je bijvoorbeeld een bedrijf hebt, of een fanclub runt, je klanten of medefans op...

Social Media26.01.2024

​Zo kun je een WhatsApp-kanaal starten en beheren

CES: volledig offline gegevens overdragen kan nu met de LiveDrop app

Door het scannen van een speciale bewegende digitale code op de CES in Las Vegas kon Constantijn van Oranje als eerste een bestand volledig offline ontvangen op zijn telefoon. De technologie voor deze offline manier van...

Startups11.01.2024

CES: volledig offline gegevens overdragen kan nu met de LiveDrop app