Nieuws27.07.2021

Nieuw Nederlands werelderfgoed op lijst van UNESCO


Je hoort de term ‘UNESCO werelderfgoed’ vast weleens voorbijkomen en weet dat het dan gaat om een bijzondere plek. Maar wat is het eigenlijk precies en hebben we in Nederland ook plekken die door UNESCO zijn aangewezen? Werelderfgoed kan zowel cultureel als natuurlijk erfgoed zijn en wordt beschouwd als iets unieks en onvervangbaars en daarom behouden moet blijven. Jaarlijks stelt het werelderfgoedcomité een lijst samen, er gaan plekken af en komen plekken bij. Er was al wat commotie de afgelopen weken omdat Liverpool van de lijst werd gehaald.

Het nieuwe Nederlandse werelderfgoed

Deze week hebben we maar liefst 3 nieuwe plekken in ons land die, vanwege de bijzondere (historische) functie en geschiedenis, zijn uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.

Ook Nederlandse plekken werden al eerder uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed en sinds deze week hebben we er 3 nieuwe plekken bij die trots deze titel mogen dragen.

De Neder-Germaanse Limes

De Neder-Germaanse Limes, die zowel in Nederland als Duitsland liggen. Het markeert de grens van het Romeinse Rijk, zo’n 2000 jaar geleden beschermde de limes het Rijk tegen invallen van Germaanse stammen. Langs de grens vind je nog veel Romeinse sporen, zoals resten van forten.

Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie: “Fantastisch dat het Nederlandse stuk van de grens van het Romeinse rijk nu op de werelderfgoedlijst is geplaatst. De Romeinen zijn zo’n 450 jaar lang aanwezig geweest in Nederland en hebben hier allerlei sporen nagelaten. Dat Nederland zo lang, en zo lang geleden al, onderdeel was van een veel groter geheel, is zeer belangrijk voor onze blik op de geschiedenis en onze plek in de wereld.”

De Koloniën van Weldadigheid

Gisteren werd al bekend dat ook de Koloniën van Weldadigheid nu op de Werelderfgoedlijst zijn geplaatst. Het gaat om de drie koloniën in ons land: Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord. Heb je hier nog nooit van gehoord? Het was een kolonie waar arme mensen uit steden naartoe konden verhuizen voor een betere toekomst. In deze ‘pauperkolonies’ werkten ze op het platteland. Maar wat deze koloniën ook waren, was een sociaal experiment.

Heel interessant om eens een bezoekje te brengen aan deze plaatsen. 1 miljoen Belgen en Nederlanders stammen af van ex-bewoners. Misschien hebben je voorouders wel in één van de koloniën gewoond. Dat kun je hier checken.

Boris van der Ham, voorzitter Stichting Werelderfgoed Nederland, “Hoe helpen we mensen in grote armoede verder? Dat was het idee in de 19de eeuw bij het opzetten van de Koloniën van Weldadigheid. Ongeveer één miljoen Belgen en Nederlanders stammen af van mensen die in de Koloniën van Weldadigheid hebben gewoond. Hoewel dit idealistisch opgezet plan destijds niet het gewenste resultaat had, is het een belangrijke plek in onze én de wereldgeschiedenis.”

Hollandse waterlinies

Dat we internationaal nogal naam hebben gemaakt met onze strijd tegen het water, blijkt wel uit dit nieuwe werelderfgoed. Onze Hollandse Waterlinies zijn een 200km lang verdedigingssysteem, gebouwd tussen 1815 en 1940. Het bestaat uit 96 forten, dijken, sluizen, gemalen, kanalen en zogenaamde inundatiepolders. Samen beschermen ze ons land tegen overstromingen. Bijzonder, want Nederlanders beschikken over unieke kennis op het gebied van waterbouwkunde. Op geen enkele andere plek op onze aardbol vind je zo’n grote waterverdedigingslinie.

Boris van der Ham, voorzitter Stichting Werelderfgoed Nederland, “Deze uitbreiding maakt het verhaal van onze Waterlinies compleet: Een volledig doordacht verdedigingssysteem door het gebruik van water. Uniek in de hele wereld en daarom staat dit erfgoed terecht als één Werelderfgoed op de lijst”.

UNESCO werelderfgoed in Nederland

‘We’ hebben 3 nieuwe toevoegingen aan de lijst, maar dat zijn niet de enige Nederlandse plekken die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Dit zijn de andere sites:

  • Droogmakerij de Beemster
  • Historisch deel van Willemstad (Curaçao)
  • Ir. D.F. Woudagemaal
  • Molens van Kinderdijk-Elshout
  • Rietveld Schröderhuis
  • Schokland en omgeving
  • Stelling van Amsterdam
  • Van Nellefabriek
  • Grachtengordel van Amsterdam

Credits headerfoto: Veenhuizen: Hospitaalcomplex – nu Bitter & Zoet (Omke Oudeman)

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Reizen

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

De kans is groot dat je op het punt staat om een reis te boeken. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt.

Cybercrime05.06.2024

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

IJsland is helemaal niet altijd zo makkelijk als het om dronen gaat. Dit is wat je moet weten als je gaat dronen op IJsland.

Gadgets24.05.2024

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben

Het vakantiegeld is weer (bijna) gestort en dat betekent dat veel mensen zich zo langzamerhand weer op reiswebsites begeven om te kijken naar hun volgende tripje naar de zon. Of misschien neemt iemand je als verrassing mee op een last-minute.

Lifestyle22.05.2024

5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

Het is weer de maand waarin bij veel mensen het vakantiegeld wordt gestort. Sommigen stellen het aanschaffen van een nieuwe gadget er speciaal voor uit, anderen gebruiken het waar het voor bedoeld is: vakantie. Waarom die twee niet verenigen?

Mobile15.05.2024

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

Online30.03.2024

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

St. Patrick’s Day in Dublin: zoveel meer dan Guinness

Je denkt iemand op straat te zien die je kent, je loopt op diegene af, helemaal enthousiast, en komt dan tot de conclusie dat die persoon het niet is. Oeps. Ieren doen dit constant, alleen dan zonder die conoclusie dat d...

Nieuws19.03.2024

St. Patrick’s Day in Dublin: zoveel meer dan Guinness

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Apple worstelt onverminderd door met de uitdagingen die komen kijken bij de nieuwe wet- en regelgeving van de EU. Het moet appwinkels van derden toelaten, maar tegelijkertijd zitten daar een heleboel haken en ogen aan. V...

Mobile08.03.2024

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Van alternatieve appwinkels

Verder lezen over Travel

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De lente is een geweldige tijd om te reizen in Noord-Europa. De natuur ontwaakt, het weer wordt aangenaam, de landschappen zijn opvallend mooi en er zijn nog niet veel toeristen. Dus, welke pittoreske plekjes in Noord-Europa wachten op je en waarom is het comfortabeler om met de auto te reizen?

Lifestyle29.04.2024

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De voordelen van reizen met de auto
St. Patrick’s Day: de viering in Dublin in 50 foto’s

17 maart is een belangrijke dag voor Ieren: St. Patrick's Day. Morgen duiken we dieper in deze feestdag en hoe het is om deze te beleven, maar vandaag genieten we vooral van de prachtige plaatjes. St. Patrick's Day in D...

Entertainment18.03.2024

St. Patrick’s Day: de viering in Dublin in 50 foto’s

​5 reizen die echt je horizon verbreden

Het is natuurlijk heerlijk om elk jaar naar de camping te gaan in Frankrijk: lekker even helemaal niets, je weet wat je kunt verwachten en er is zon: heel veel zon. Echter is het na al die jaren waarschijnlijk niet meer...

Lifestyle14.02.2024

​5 reizen die echt je horizon verbreden

​5 tips om goedkoop een vlucht te boeken

Inmiddels weten we dat 9 maanden van tevoren op dinsdag boeken echt niet per se de goedkoopste manier is om aan een vliegticket te komen. Ook zou het niet helpen om je cookies te verwijderen. Vliegen wordt echter mede do...

Online13.02.2024

​5 tips om goedkoop een vlucht te boeken

Wintersporter, vergeet je je tolvignet niet?

Je hebt aan alles gedacht: winterbanden, sneeuwkettingen, een dakdrager: jij kan lekker zelf onderweg naar de wintersport. Of je nou een snowboarder of een skiër bent: je wil veilig en wel met je gezin, vrienden of miss...

Lifestyle14.01.2024

Wintersporter, vergeet je je tolvignet niet?

​6 dingen die je moet checken voor je naar een vakantiepark gaat

In het nieuwe jaar gezellig een midweek weg met de hele familie? Of met vrienden een weekendje genieten van een subtropisch zwemparadijs, een bowlingbaan en eekhoorns voeren? Als je een huisje op een vakantiepark hebt ge...

Lifestyle03.01.2024

​6 dingen die je moet checken voor je naar een vakantiepark gaat

5 tips om je koffer veel slimmer in te pakken

Met de wintersport voor de deur komen ook weer die vragen: hoe ga je al die spullen weer meekrijgen? Het maakt niet uit of je je eigen ski’s meeneemt of niet, want zelfs zonder je gear ben je flink bepakt. Met deze vij...

Lifestyle20.12.2023

5 tips om je koffer veel slimmer in te pakken

​5 leuke dingen om als Nederlander in Amsterdam te doen

Op vakantie stappen we allemaal in de hop on hop off-bus om zoveel mogelijk van een stad te zien in een zo kort mogelijke tijd. Maar hoe vaak ga je nu echt op ontdekkingstocht in onze eigen steden? We bespreken 5 leuke d...

Lifestyle13.12.2023

​5 leuke dingen om als Nederlander in Amsterdam te doen