Nieuws01.02.2020

​Mensen nemen eerste artificial intelligence-medicijn in gebruik


Een medicijn dat door kunstmatige intelligentie is gemaakt mag officieel op mensen worden gebruikt. Het gaat om een molecuul die is uitgevonden door artificial intelligence (AI) en het is voor het eerst dat we een medicijn gaan gebruiken dat door machine learning is gecreëerd.

Obsessieve compulsieve stoornis

Het medicijn wordt gebruikt door mensen met een obsessieve compulsieve stoornis. Het gaat om een psychiatrische aandoening waarbij mensen bepaalde handelingen ‘moeten’ doen, zoals dingen controleren, tellen, schoonmaken of hamsteren. Iets dat vaak gepaard gaat met een overweldigend gevoel van angst. Er wordt geschat dat in Nederland ongeveer 1-3 procent van de bevolking aan een dwangstoornis lijdt, iets dat zonder behandeling jaren kan duren.

Het is niet alleen bijzonder dat dit medicijn kon worden gemaakt door kunstmatige intelligentie slim te gebruiken: het is ook nog eens extreem snel op de markt gebracht. Normaliter duurt het ongeveer vijf jaar om een nieuwe medicinale pil, poeder of drank te ontwikkelen en ook uit te brengen, maar ditmaal kostte het slechts één jaar.

AI-medicijn

Het medicijn is ontstaan uit een samenwerking tussen het farmaceutische bedrijf Sumitomo Dainippon Pharma uit Japan en Exscientia uit Groot-Brittannië. Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker ingezet om mensen te helpen genezen, maar ook om ze te diagnosticeren. Bovendien betekent dit medicijn dat er nog veel meer kunnen volgen voor allerlei ziekten.

In Engeland is daarop besloten om vanuit de overheid een artificial intelligence-lab te starten. Zo wordt er gekeken of bijvoorbeeld kanker met medicijnen gemaakt door kunstmatige intelligentie kan worden bestreden. Er wordt nog voor het einde van dit jaar nog een molecuul verwacht die hopelijk veel mensen kan helpen. Het is overigens niet het geval dat het medicijn meteen voor iedereen beschikbaar wordt, want er worden eerst tests gedaan in Japan.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie in de medische wereld is bezig met een opmars. In 2017 schreven we al over hoe alzheimer hiermee eerder ontdekt kan worden. Ook borstkanker kan eerder worden geconstateerd met de hulp van artificial intelligence. Ook onze overheid kijkt naar manieren om kunstmatige intelligentie nog handiger in te zetten, zoals op scholen en in de medische wereld. Wie weet wat kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld kan betekenen in de strijd tegen het Coronavirus.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

AI organiseert eigen missverkiezing: wie wordt Miss AI 2024?

De wereld van missverkiezingen gaat veranderen. Er komt namelijk nu een verkiezing voor AI-missen. Beoordeeld door AI-modellen (en twee mensen).

Online19.04.2024

AI organiseert eigen missverkiezing: wie wordt Miss AI 2024?

AI is gearriveerd in gaming – hoe wordt de technologie gebruikt?

De AI-hype brak pas echt uit met modellen als ChatGPT. Kunstmatige intelligentie is echter geen nieuwe rage op de markt! In 1996 gebruikte de schaakcomputer “DeepBlue” bijvoorbeeld zijn veldstukken om de koning van toenmalig wereldkampioen Garry Kasparov schaakmat te zetten.

Gaming17.04.2024

AI is gearriveerd in gaming – hoe wordt de technologie gebruikt?

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI
Adobe geeft indrukwekkend voorproefje van AI in videobewerking

Adobe maakt het mensen die video's bewerken steeds makkelijker: ze kunnen nu hele objecten veranderen, verwijderen of erbij zetten in hun video. En er is meer.

Online15.04.2024

Adobe geeft indrukwekkend voorproefje van AI in videobewerking

Waarom zou elk modern bedrijf moeten overwegen een Document Management Systeem te implementeren?

In de snel evoluerende digitale wereld van vandaag is het beheren van bedrijfsdocumenten efficiënter en veiliger geworden dankzij Document Management Systemen (DMS). Maar wat is een DMS precies?

Technology15.04.2024

Waarom zou elk modern bedrijf moeten overwegen een Document Management Systeem te implementeren?