KNVB heeft een nieuwe cashcow: boetes voor misdragingen publiek

KNVB heeft een nieuwe cashcow: boetes voor misdragingen publiek

Na ‘corona’ is het aantal boetes voor supportersgeweld geëxplodeerd

Vorig artikel Volgend artikel

Misdragingen van het voetbalpubliek, van rellen tot veldbestormingen en het gooien met flesjes, blikjes, bekertjes, vuurwerk en aanstekers, zijn niet nieuw. Clubs worden voor dit soort supportersgeweld al langer beboet. Echter, zo heeft de NOS becijferd aan de hand van de uitgedeelde boetes in de afgelopen jaren, het aantal boetes is sinds de coronaperiode geëxplodeerd. In twee seizoenen voorafgaand aan de pandemie deelde de voetbalbond in totaal 29 boetes uit voor ‘plublieksmisdragingen’ of supportersgeweld. De afgelopen twee seizoenen waren dat er maar liefst 167. Dat is een stijging van 575 procent. De KNVB beboet overigens niet alleen de clubs uit de Ere- en Eerste Divisie, maar ook de zaterdag- en zondag amateurs (Tweede Divisie is dat tegenwoordig)

PEC Zwolle en PSV ‘koploper’, Almere City publiek gedraagt zich het best

De clubs met de meeste boetes zijn PEC Zwolle en PSV. Met name de vele boetes voor de Zwolse club, met een kleiner stadion dat zeker niet altijd uitverkocht is, vallen op. In totaal werd PEC vijftien keer beboet. De club moest de afgelopen twee seizoenen 83.750 euro aftikken aan de KNVB. Daarnaast loopt ook de proeftijd voor drie voorwaardelijke boetes van in totaal 15.000 euro. PSV moest zelfs 84.500 euro aan boetes betalen aan de KNVB en heeft ook nog 11.250 euro aan voorwaardelijke boetes ‘open staan’. De twee andere clubs uit de traditionele top 3, Ajax en Feijenoord, staan met respectievelijk 37.500 (waarvan 12.500 voorwaardelijk) en 36.250 euro (3.750 voorwaardelijk) op de negende en tiende plek.

Van de clubs in de hoogste twee divisies (Eredivisie en KKD) gedraagt het publiek van Almere City zich het best. Die club kreeg de afgelopen twee seizoenen ‘slechts’ maar één boete, van 3.750 euro aan boetes die ook nog eens voorwaardelijk opgelegd werd.

Extra zakcentje voor de KNVB

Voor de KNVB zijn de boetes een aardig extra zakcentje. De voetbalbond harkte zo in twee seizoenen bijna een miljoen euro binnen. Dat is inclusief de voorwaardelijke boetes, als die uiteindelijk ook onvoorwaardelijk zouden worden omdat de betreffende clubs de voorwaarden schenden.

Bijzonder is wel dat het afsteken van (een niet geringe) hoeveelheid vuurwerk doorgaans leidt tot een onvoorwaardelijke boete. Het gooien van voorwerpen op het veld, ook als daarbij een speler geraakt wordt en het spel eventueel (tijdelijk) stilgelegd is, vaker tot een onvoorwaardelijke boete leidt. Je zou toch verwachten dat juist op die vergrijpen, zeker als een speler geraakt wordt, ALTIJD een (hoge) onvoorwaardelijke boete zou moeten staan.

Helemaal rechtlijnig is de KNVB op het gebied van het uitdelen van boetes echter ook niet. Bij alle vergrijpen zie je soms onvoorwaardelijke en soms ook voorwaardelijke boetes. Nu wordt in het overzicht natuurlijk alleen de hoofdreden gemeld, niet de details. Dus al te veel moeten we daar niet over oordelen. Feit blijft dat het voetbalpubliek zich na ‘corona’ vaker lijkt te misdragen dan daarvoor. Een trieste ontwikkeling!

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...