Nieuws23.02.2020

Ierse regering loopt 6 miljoen bitcoin mis door vermiste hengel


Terwijl we ons in Nederland druk maken over een verzekeraar die 2,5 duizend euro moet neertellen voor een beroving bij een hasjdeal, pakken ze het in Ierland heel anders aan. Daar is een vishengel van een drugscrimineel het gesprek van de dag. Waarom? Wel, deze hengel is 53,7 miljoen euro in bitcoin waard. Geld dat de overheid in beslag wilde nemen, maar waar geen toegang toe is.

Zesduizend bitcoin

Het zit namelijk zo: de Ier werd op een dag gearresteerd omdat hij cannabis zou bezitten. Zijn huisbaas besloot daarop zijn woning leeg te halen en allerlei spullen naar de stortplaats te brengen. Onder die spullen was de hengel, waar deze crimineel nou nét de toegangscodes tot zijn digitale portemonnees in had verstopt. Als je zesduizend bitcoin hebt, dan is dat flink achter het net vissen dus.

De overheid wist van het geld af, dus het Criminal Assets Bureau (CAB) had al beslag gelegd op deze virtuele geldbuidels. Echter zijn ze onbereikbaar geworden nu de hengel en dus die toegangscodes ergens op een stortplaats onvindbaar liggen te zijn. The Irish Times schrijft dat de het CAB er niet helemaal bekaaid vanaf komt: er zijn nog bitcoins ter waarde van 1,5 miljoen euro in wel toegankelijke digitale portemonnees van de man, en er lag 100.000 euro aan contanten. De crimineel kan er naar fluiten, terwijl hij de komende vijf jaar in de cel spendeert.

Wiet

De Ieren houden trouwens hoop: agenten denken dat er op een dag grote stappen in digitale innovatie worden gemaakt waardoor ze de virtuele beursjes van de man wél kunnen bereiken. In ieder geval heeft de crimineel, die de cryptovaluta in 2011 en 2012 kocht nadat hij succesvol wietplanten kweekte, al wel plezier gehad van zijn investering. Hij kocht er een tweezits gyrocopter van en stak tijd in het leren hoe hij het ding zelf kon vliegen.

Recentelijk schreven we over waarom 2020 best eens een belangrijk jaar kan worden voor bitcoin. Sowieso wordt de maand mei belangrijk, want dan vindt de halving plaats. Dat betekent dat wat bitcoin-miners ontvangen voor het delven van één blok met 50 procent afneemt. Kortom, waar ze eerder voor een blok 12,5 bitcoins ontvingen, wordt dat straks slechts 6,25.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Bitcoin

Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto

Ferrari heeft aangekondigd het betalingssysteem voor cryptovaluta vanaf eind juli 2024 ook uit te rollen naar het Europese dealernetwerk. Je volgende Ferrari kopen kan nu dus ook met crypto. Het debuut hiervan voor de Europese markt volgt op de succesvolle lancering (in oktober 2023) van dit alternatieve betalingssysteem in de Verenigde Staten, minder dan een jaar geleden, om dealers te helpen beter in te kunnen spelen op de veranderende behoeften van klanten.

Automotive24.07.2024

Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto

Bitcoin maakt een flinke sprong omhoog

Bitcoin doet het goed: de crypto gaat de laatste paar dagen als een speer, deels gedreven door de verhoogde kans op een verkiezingsoverwinning van Donald Trump

Online16.07.2024

Bitcoin maakt een flinke sprong omhoog

Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi

Gelukkig zijn er ook positievere zaken die deze week volledig viral gingen.

Social Media14.07.2024

Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

Bitcoin heeft niet zijn beste week. De reden is Mt. Gox. Dit is wat Mt. Gox is en waarom het zo’n invloed heeft.

Online06.07.2024

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

In de afgelopen jaren hebben cryptocurrencies, en dan vooral bitcoin, een ongekende populariteit verworven. Wat begon als een niche-experiment heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijde financiële revolutie die de manier waarop we denken over geld, investeringen en economische systemen fundamenteel heeft veranderd.

Online24.06.2024

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

Bitcoin heeft een historisch momentje meegemaakt vorige nacht: de coin heeft een halving meegemaakt. Dit heeft alles te maken met het mijnen.

Online20.04.2024

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

Is hij gek, een idioot of zit er toch iets in? In 2017 verkochten Didi Taihuttu, zijn vrouw Romaine en hun drie jonge dochters Joli, Juna en Jessa al hun bezittingen en stoppen het geld in bitcoins. Ze reizen de wereld o...

Entertainment03.04.2024

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

vanaf 5 april te zien
Bitcoin in de lift, maar experts sturen je alle kanten op: zekerheden zijn er niet

Dat het op dit moment heel goed gaat met de koers van Bitcoin hoeven we niet uit te leggen. Je wordt immers bedolven onder berichten over de cryptomunt. Van ongekende hoogtes tot ver boven de 300.000 dollar tot aan beric...

Technology10.03.2024

Bitcoin in de lift, maar experts sturen je alle kanten op: zekerheden zijn er niet