Nieuws16.11.2023

​Hoe veehouderijen evolutionaire snelkookpannen werden voor dierziekten


Vaak wordt er gezegd: ‘Grootschalige veehouderijen zijn een bron van potentiële ellende als het aankomt op besmettelijke dierziekten’. Bijna iedereen kan zich daar wel iets bij voorstellen. Het houden van veel dieren bij elkaar kan namelijk de opmaat vormen tot massieve uitbraken. Verspreiding van veehouderij naar veehouderij is daarbij een reëel scenario. Het ontstaan van de huidige, wereldwijd voor problemen zorgende, vogelgriep (H5N1) wordt als zodanig toegeschreven aan een ganzenkwekerij in China rond 1996.

Wereldwijd maken moderne veehouderijen tegenwoordig deel uit van logistieke ketens op regionaal, nationaal of zelfs internationaal niveau. Hiermee zijn grootschalige ecosystemen gecreëerd waarbinnen dierziekten zich relatief gemakkelijk kunnen manifesteren. Dit is zo ongeveer tot waar de kennis van de gemiddelde consument reikt.

Het onderliggende risico is echter nog veel groter en fundamenteler dan bovenstaande voorstelling van zaken. Dat heeft ermee te maken dat dergelijke ecosystemen behalve de verspreiding ook de evolutie van virussen en bacteriën lijken te bevorderen. Binnen onderstaand betoog concentreer ik mij met name op de evolutie van virussen, ervan uitgaande dat de evolutie van bacteriën in grofweg dezelfde richting wordt beïnvloed.

Verspreidingssnelheid van virusvarianten als belangrijkste evolutionaire eigenschap

Als er wordt gesproken over virusvarianten dan worden daarmee de veranderde of gemuteerde nakomelingen van een bepaalde virusstam bedoeld. De virusvarianten die zich vervolgens sneller over hun gastheren weten te verspreiden dan andere virusvarianten gaan uiteindelijk domineren binnen de genenpool van een bepaalde virusstam.

Natuurlijke selectie heeft immers betrekking op de succesvollere overleving en propagatie van bepaalde genen. De verspreidingssnelheid van een virusvariant is uiteindelijk afhankelijk van zijn genen en vormt daarmee het aangrijpingspunt voor natuurlijke selectie. Praktisch gezien betekent dit dat de zich minder snel verspreidende virusvarianten relatief vaker zullen oplopen tegen reeds door hun gastheren verkregen immuniteit. Als gevolg daarvan zullen de zich minder snel verspreidende virusvarianten uiteindelijk volledig worden verdrongen door de zich sneller verspreidende virusvarianten van een bepaalde virusstam.

Gemuteerde virusvarianten zijn meestal slechter af

Wanneer virussen zich vermenigvuldigen, gaat dit soms gepaard met kopieerfoutjes. Dit betekent dat het oorspronkelijke genetische materiaal van een virusdeeltje op min of meer willekeurige plaatsen is veranderd. We noemen deze veranderingen mutaties. Bezien vanuit het perspectief van een nieuw ontstane virusvariant heeft het grootste deel van zulke mutaties neutrale of negatieve effecten op het infectieverloop en de verspreidingssnelheid. Willekeurige veranderingen binnen een bewezen effectief en complex functionerend systeem hebben nu eenmaal vaker neutrale of negatieve gevolgen dan positieve gevolgen.

De meeste mutaties betreffen doodlopende wegen onder natuurlijke omstandigheden

De meeste mutaties hebben dus neutrale of negatieve effecten op het infectieverloop en de verspreidingssnelheid. Daarmee zijn het in evolutionaire zin in feite doodlopende wegen. Tenzij er sprake is van onnatuurlijk hoge concentraties van gastheren met een verminderde weerstand. In dat geval wordt het evolutionaire speelveld aanmerkelijk vergroot, zoals ik in de aankomende alinea’s beargumenteer. En laat dat nu precies de blauwdruk van moderne veehouderijen vormen: een hoge concentratie van gastheren in niet-optimale leefomstandigheden. De niet-optimale leefomstandigheden leiden hoofdzakelijk tot stress en een verminderde weerstand.

Een hoge concentratie van gastheren met een verminderde weerstand

Een hoge concentratie van gastheren met een verminderde weerstand vormt het gedroomde scenario voor virusevolutie. Hierdoor kunnen nieuwe virusvarianten met een aanvankelijk ondermaatse verspreidingssnelheid substantieel langer blijven voortbestaan. Simpel gesteld: nieuwe virusvarianten hebben meer tijd om een potentiële stapeling van verschillende mutaties op te doen. Zo’n stapeling van verschillende mutaties kan er toe leiden dat er alsnog een toevallig succesvolle virusvariant ontstaat.

De oorzaak hiervan bestaat in principe uit drie factoren. Allereerst biedt de onmiddellijke nabijheid van gastheren minder infectieuze varianten aanvankelijk toch voldoende kansen voor propagatie. Daarnaast is de onmiddellijke verdringing van minder succesvolle virusvarianten door succesvollere virusvarianten onder dergelijke omstandigheden van verminderde weerstand minder absoluut.

Tenslotte vergroot een hoge concentratie van gastheren met een verminderde weerstand de kansen voor het mixen van virusgenen (recombinatie) van verschillende oorsprongen. Zo kunnen de genen van verschillende virusvarianten of zelfs van verschillende virusstammen zich binnen één gastheer recombineren tot een toevallig succesvolle virusvariant.

Bovenstaande factoren bieden significant meer potentiële mogelijkheden voor de stapeling van verschillende mutaties. Mogelijkheden die zich in de vrije natuur niet of nauwelijks voordoen.

Immuun-gecompromitteerde HIV-patiënt in Zuid-Afrika

Illustratief voor de laatste twee argumenten is het volgende voorbeeld: de bliksemsnelle opkomst van de relatief ver doorgemuteerde Omicronvariant van COVID-19 in Zuid-Afrika. Dit wordt door sommigen verklaard door het langdurig voortwoekeren van een corona-infectie in een immuun-gecompromitteerde HIV-patiënt. Onder dergelijke omstandigheden is behalve recombinatie van verschillende virusvarianten tevens stapeling van verschillende mutaties binnen één en dezelfde gastheer een reëel scenario.

Stapeling van mutaties en recombinatie bieden extra evolutionaire mogelijkheden

Virusvarianten met een stapeling van verschillende mutaties kunnen leiden tot evolutionaire doorbraken via in beginsel doodlopende evolutionaire wegen. Dit geldt eveneens voor de recombinatie van virusgenen. De kans op dergelijke doorbraken is weliswaar enorm klein, maar de mogelijkheden met betrekking tot virusevolutie lijken niettemin significant te worden vergroot.

In de vrije natuur wordt er immers korte metten gemaakt met virusvarianten die zich niet optimaal verspreiden. De mogelijkheden voor recombinatie van virusgenen lijken in de vrije natuur – waar collectief verminderde weerstand een marginale rol speelt – eveneens een stuk kleiner te zijn.

Veehouderijen zijn evolutionaire snelkookpannen voor dierziekten geworden

Binnen de ecosystemen van veehouderijen lijken stapeling van verschillende mutaties en recombinatie er dus toe leiden dat er zich potentiële virusvarianten voordoen die in de vrije natuur kansloos zijn. Hetzij die er veel langer over doen om zich überhaupt te ontwikkelen. In dat opzicht vormen veehouderijen dus feitelijk een snelkookpan voor virusvarianten die of nooit of pas na een veel langere tijd ontstaan. Iets eenders kan gelden voor bepaalde bacteriële dierziekten.

Lees hier verder wat precies de evolutionaire strategie is achter de ruiming van pluimveebedrijven bij vogelgriep.

[Fotocredits – © Adobe Stock]

Art Huiskes
Art Huiskes

Art ziet zichzelf als onderzoeksjournalist en doorgrondt het liefst thema's die anderen volgens hem laten liggen. Verklarende en verdiepende artikelen vormen zijn stijl. Hij schuwt ingewikkelde materie daarbij niet.

Verder lezen over Onderzoek

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

De zoektocht naar leven elders in het universum wordt met enige regelmaat beschreven in populair wetenschappelijke artikelen. Concreet wetenschappelijk onderzoek hiernaar vindt hoofdzakelijk plaats op grond van ruimtemissies, ruimtetelescopen en op aarde gestationeerde grote telescopen.

Online05.08.2024

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

vanuit een gewijzigde metafysische uitgangspositie
Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Over twijfelaars wordt soms met een zekere minachting gesproken. Ze zouden dralen, nauwelijks doorpakken of niet durven te beslissen. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt echter dat wij twijfelaars letterlijk het voordeel van de twijfel zouden moeten gunnen.

Online01.05.2024

Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Verder lezen over Toekomst

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag