Nieuws22.03.2019

Het is vandaag Nationale Pannenkoekdag


Basisscholen uit het hele land doen mee

Vandaag wordt voor de dertiende keer de Nationale Pannenkoekdag gevierd en georganiseerd. Op deze dag duiken basisschoolleerlingen in het hele land de keuken in om pannenkoeken te bakken voor ouderen in de buurt. Het is bedoeld om jong en oud bij elkaar te brengen en ouderen wat gezelschap te geven. Bovendien is het sowieso een goede reden voor iedereen om elkaar eens extra aandacht te geven en samen een pannenkoek te eten.

Pannenkoeken bakken met je hart

Het thema van dit jaar is “Pannenkoeken bakken met je hart”. Hiervoor is gekozen omdat 1 op de 4 ouderen zich eenzaam voelt. Met Nationale Pannenkoekdag krijgen opa’s en oma’s en ouderen uit de buurt die in een verzorgingshuis of zelfstandig wonen, een beetje extra aandacht. Daarvoor wordt samengewerkt met de Stichting Met je Hart, die eenzaamheid onder ouderen bestrijdt. Jong en oud worden vandaag bij elkaar gebracht en in 2018 deden 1250 scholen mee.

<em>Pannenkoeken gaan jong en oud met elkaar verbinden<\/em>
Pannenkoeken gaan jong en oud met elkaar verbinden

Wist je dit al over pannenkoeken?

  • Tot 1995 spelden we pannenkoek nog als pannekoek (zonder de -n) dus;
  • In veel landen worden pannenkoeken gegeten, maar de Nederlandse is toch echt anders dan bijvoorbeeld de Franse crêpe (die is dunner) of Amerikaanse pancake (een stuk dikker);
  • Pannekoek (zonder die -n) is ook een achternaam, die waarschijnlijk dus sinds 1995 heel vaak verkeerd gespeld wordt;
  • De pannenkoekenplant heeft niets te maken met eten, maar is wel heel populair de laatste jaren;
  • Voor een standaard pannenkoek heb je alleen wat bloem, melk, ei en een snufje zout nodig. Net zolang met een garde kloppen tot je een egaal beslag hebt en in de pan mikken. Of koop een pannenkoekenmix bij de supermarkt en volg de aanwijzingen op de verpakking. Moeilijk is het niet!;
  • Natuurlijk is het tof om je pannenkoek omhoog te gooien en deze daarna omgedraaid weer laten landen in je pan;
  • Okinomiyaki is een Japanse pannenkoek en wordt vaak gegeten met kool, vlees, vis en mayonaise;
  • 81% van de Nederlanders belegt de pannenkoek het liefst met stroop;
  • Tip van de redactie: je pan moet goed het zijn voor je begint met bakken, anders mislukken de eerste exemplaren gegarandeerd. Een beetje geduld is dus niet verkeerd. Warm je pan alvast op terwijl je het beslag maakt.