Nieuws02.06.2021

Het is Pride Month!


Dit kun je zien, doen en kopen

De maand juni staat in het teken van Pride, een maand waarin we de liefde vieren en de LHBTIQA+-gemeenschap in het middelpunt van de belangstelling staat. Iedereen kent wel de Pride in Amsterdam, maar in de Verenigde Staten is het in juni de hele maand Pride-maand. Het fenomeen waait uit over de hele wereld en ook in Nederland zien we allerlei initiatieven opduiken. We vieren deze maand niet alleen de liefde, er is ook aandacht voor wat er nog steeds moet gebeuren. Want de LHBTIQA+-gemeenschap heeft helaas nog steeds te kampen met onbegrip, ongelijke rechten en geweld. Lees hier meer over de geschiedenis van Pride Month.

Alleen marketingcampagnes vol regenbogen zijn niet genoeg, meer aandacht ervoor wel! Wij zetten op een rij wat je deze maand kunt zien, doen en kopen.

Pride in fashion

Hoewel in Nederland pas 31 juli t/m 8 augustus Pride Amsterdam plaatsvindt, worden deze maand al allerlei fashion items met regenboogvlag gelanceerd in het kader van Pride Month. Bijna elk zichzelf respecterend merk komt met een speciale editie van een succesvol item, voorzien van de regenboogvlag. Het is deels slimme marketing, maar veel merken doneren de opbrengst ervan aan een goed doel dat opkomt voor de LHBTQA+-gemeenschap. Een paar voorbeelden:

Pride Photo en LEGO

Hoewel we op evenementen rondom Pride in Nederland dus nog even moeten wachten, zijn er wel een aantal andere toffe dingen te melden:

  • Bezoek de expositie Pride Photo Award, tot en met 10 juni te zien in Groningen op 20 grote panelen. Daarna strijkt de tentoonstelling neer in Amsterdam.
  • Koop alvast een speciaal setje LEGO, de nieuwe ‘Everyone is Awesome’-set is sinds 1 juni te koop, kost € 35,- en heeft 346 steentjes.

De beste LHBTIQA+-series op Netflix

  • ANNE+ is een heerlijke serie over de lesbische Anne die in Amsterdam gaat wonen. We volgen haar en haar relaties, zien haar liefdesverdriet en leven mee wanneer ze moet dealen met de scheiding van haar ouders.
  • Atypical gaat over een autistische jongen en zijn familie. Het is een fijne en aandoenlijke serie, waarin volop aandacht is voor diversiteit op verschillende fronten.
  • AJ and the Queen draait om dragqueen Ruby Red. Ze reist naar verschillende clubs met de 10-jarige AJ om daar een optreden te geven. Het is een fijne serie die lekker wegkijkt een vol zit met liefdevolle boodschappen.
  • Orange is the New Black is al een oudje, maar blijft een aanrader. De biseksuele Piper belandt in de gevangenis en ontdekt hoe bevoorrecht ze als witte rijke vrouw eigenlijk is.
  • Sex Education is een van de leukste series op Netflix wat ons betreft. Vaak luchtig en grappig, soms diep en emotioneel. Met veel aandacht voor diversiteit in alle opzichten. Mooi! Dit jaar staat bovendien de lancering van seizoen 3 gepland.