Nieuws08.03.2021

Het is Internationale Vrouwendag: dit kun je zien en doen vandaag!


Het is 8 maart en dat betekent dat het Internationale Vrouwendag is. Het thema van 2021 is ‘invloed met impact’. Wereldwijd staat International Woman’s Day in het teken van solidariteit van vrouwen. De dag is in het leven geroepen om onder andere op te komen voor de rechten van vrouwen. Maar ook om te strijden tegen de nog steeds bestaande ongelijkheid waarmee veel vrouwen nog dagelijks te maken hebben. Er wordt ook dit jaar weer van alles georganiseerd. We hebben wat dingen voor je op een rijtje gezet!

Waarom een dag als Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is

Misschien heb je het idee dat we allemaal gelijk worden behandeld in Nederland, ongeacht je afkomst of geslacht. Helaas is dat niet het geval en blijkt het om meerdere redenen nog steeds nodig om jaarlijks een dag helemaal in het teken van vrouwen te zetten. Verschillende organisaties in Nederland komen doen onderzoek naar, en publiceren over, het verschil tussen de behandeling van onder andere mannen en vrouwen.

Nog een aantal redenen waarom deze dag zo hard nodig is:

  • In de Tweede Kamer is maar 31 procent vrouw. Dat geeft geen goede afspiegeling van onze samenleving, waarin zelfs iets meer vrouwen dan mannen zijn.
  • 47% van de vrouwen kan niet in haar eigen levensonderhoud voorzien en is afhankelijk van haar partner, tegenover 26% van de mannen.
  • Vrouwen worden niet gelijk beloond. Gemiddeld verdienen zij in gelijkwaardige functies 14% minder dan mannen. Een flinke loonkloof.
  • Bepaalde ziekten, waaronder hart-en vaatziekten worden bij vrouwen vaker gemist. Vooral omdat zij andere symptomen hebben dan mannen en onderzoeken (ook naar medicatie) vooral, of zelfs alleen, onder mannen wordt gedaan.

Evenementen op Internationale Vrouwendag

Er wordt weer van alles georganiseerd vandaag en daarom hebben we een aantal evenementen voor je op een rij gezet:

  • Op NPO Radio 1 kun je om 12.00u luisteren naar een lijsttrekkersdebat met als thema gendergelijkheid.
  • Volg inspiratiesessies van Google, onder andere ‘bloei’, speciaal voor beginnende vrouwelijke ondernemers. Lees hier meer.
  • Volg het online gesprek over ‘krabben’: waarbij vrouwen elkaar naar beneden halen om zelf hogerop te komen.
  • IKEA wil een steentje bijdragen om het gesprek over het huishouden en de rolverdeling hierin aan te gaan met een huisgenoot. Dat doen ze met de lancering van het spel Fifty Fifty.

Meer aandacht voor seksuele intimidatie en online pestgedrag

Vooral op Twitter gaat het nogal vaak los. De meningen zijn ongezouten en er wordt, soms anoniem, behoorlijk heftig gereageerd op bekende vrouwen. Sigrid Kaag heeft het zwaar te verduren de afgelopen weken, maar er zijn meer vrouwen die te maken hebben met online haat. Spreek je uit tegen seksisme, seksuele intimidatie en pestgedrag, ook wanneer dit online plaatsvindt. Want vrouwen hebben hier veel vaker mee te dealen dan mannen.

Vergeet daarnaast niet dat ongeveer vijf procent van alle werknemers te maken heeft met ongewenste seksuele aandacht en toespelingen op het werk. En dat aantal ligt ongetwijfeld veel hoger, want niet iedereen durft zich uit te spreken. Vrouwen zijn veel vaker slachtoffer dan mannen. We kunnen nog wel even doorgaan en hebben nog lang niet alle redenen opgesomd waarom we een dag als vandaag zo belangrijk vinden. Wil je je uitspreken over bijvoorbeeld gelijke rechten? Dan is vandaag daar een perfecte dag voor! En wees een beetje lief tegen andere vrouwen. Niet alleen vandaag.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.