Nieuws08.03.2020

Internationale Vrouwendag 2020 draait om vrijheid


Het is zondag 8 maart en vandaag is het Internationale Vrouwendag. Dit jaar is het thema vrijheid. Op Internationale Vrouwendag staat de vrouw centraal en onder de hashtag #IWD2020 zien we allerlei inhakers voorbijkomen op social media. Veel bedrijven laten vandaag trouwens ook niet ongemerkt voorbijgaan en besteden extra aandacht aan de carrière van vrouwen. Volgens de Nederlandse website van Internationale Vrouwendag draait het vandaag om de jarenlange strijd van vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten en vrijheid. Vrijheid van vrouwen dient niet onderhandelbaar te zijn. Vrijheid moet zelfsprekend zijn. Wat betekent vrijheid voor jou?

Vrouwen aan de top

In de weken voorafgaand aan internationale vrouwendag zien we dat bedrijven allerlei (pers)berichten publiceren die betrekking hebben op de rechten van vrouwen. Er is extra aandacht voor het glazen plafond en het aandeel vrouwen dat topfuncties bekleedt. Vrouwen zijn nog altijd zwaar in de minderheid aan de top van het bedrijfsleven. In augustus 2019 presenteerde het CBS het rapport ‘Vrouwen aan de top’. Wat betreft het aandeel vrouwelijke managers scoort Nederland (ver) beneden het Europees gemiddelde. Het aandeel vrouwen aan de top is het afgelopen decennium wel flink toegenomen, maar ‘we’ zijn er dus nog lang niet.

Activiteiten op Internationale Vrouwendag 2020

Vandaag vindt om 12.30u de Woman’s March plaats op de Dam in Amsterdam. Maar er wordt nog veel meer georganiseerd rondom Internationale Vrouwendag. In het Stedelijk Museum in Amsterdam worden bijvoorbeeld volop optredens, panelgesprekken en workshops georganiseerd. In Museum Rotterdam kun je tot en met vandaag de tentoonstelling GirlPower zien. In alle Nederlandse steden vinden vandaag grote en kleine evenementen plaats.

Internationale aandacht voor IWD

De dag heeft niet voor niets International in zijn naam staan. We vieren vrouwendag op 8 maart dan ook wereldwijd. De geschiedenis van IWD (International Woman’s Day) gaat ver terug maar pas in 1977 erkende de Verenigde Naties de dag officieel. De laatste 20 jaar wordt er vooral in Noord-Amerika en Europa steeds meer georganiseerd op 8 maart. Zoals de Woman’s March, die wereldwijd op verschillende plaatsen wordt gehouden.

UN Women, de tak van de Verenigde Naties die zich richt op en opkomt voor de rechten van vrouwen, geeft IWD jaarlijks veel aandacht. Dit jaar draait het bij hen om gendergelijkheid: “2020 is een belangrijk jaar voor gendergelijkheid. En de voordelen ervan raken niet alleen meisjes en vrouwen, maar iedereen profiteert ervan als we allemaal gelijk worden behandeld”, aldus Phumzile Mlambo-Ngcuka, executive director van UN Women.

Internationale vrouwendag op social media

Ook op social media zie je vandaag veel berichten voorbijkomen met de #IWD2020 of #internationalevrouwendag. We zien veel vrouwen die elkaar supporten en hun mening geven over de rechten van vrouwen en hebben er een aantal voor je verzameld.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.