Nieuws23.03.2019

Hardlopers rennen gemiddeld 34 kilometer per maand


Nederlandse hardlopers leggen gemiddeld 34 kilometer per maand af. Dit bleek uit onderzoek dat GfK uitvoerde in opdracht van NN Group, sponsor van onder andere de Marathon Rotterdam. Als reden om te rennen geven mannen aan dat zij dit vooral doen om gezond en fit te blijven. Voor de meeste vrouwen is dit ook het doel, maar zij lopen daarnaast vaker met het doel om gewicht te verliezen. Een derde van alle hardlopers die deelnamen aan het onderzoek, gaf aan minimaal 1 keer per jaar deel te nemen aan een hardloopevenement.

<em>Gemiddelde hardloopafstand per maand.<\/em>
Gemiddelde hardloopafstand per maand.

Vijftigplussers lopen de meeste kilometers

Veel vijftigplussers lopen regelmatig hard en zij maken per maand ook nog eens meer kilometers dan de jongere mensen uit het onderzoek. Jongeren lopen gemiddeld per maand 10 kilometer minder dan de vijftigplussers. De oudere renners gaven vaker aan dit te doen om stress te verlichten.

Van deze groep luistert 18% naar muziek tijdens de workout ten opzichte van 33% van de renners tussen de 18-49 jaar. Naast een koptelefoon en muziekapparaat, worden ook hardloopverlichting en hartslagmonitoren door veel renners geregeld gebruikt. We missen in dit overzicht van gebruikte gadgets het sporthorloge, voor veel hardlopers is dit een onmisbaar accessoire om zo resultaten goed te blijven monitoren.

<em>Gebruikte gadgets tijdens het hardlopen.<\/em>
Gebruikte gadgets tijdens het hardlopen.

Krijgen van blessures grootste angst

Maar liefst 47% van de hardlopers is bang om een blessure op te lopen. Dit proberen zij te voorkomen door een goede warming-up te doen, de juiste hardloopschoenen aan te meten en realistische doelen te stellen. Bijna driekwart van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan in het afgelopen jaar een blessure te hebben gehad. Dat zijn voornamelijk de jongere lopers onder de 49 jaar, 29% van hen had te kampen met een blessure. Andere angsten zijn onder andere het niet-finishen bij een wedstrijd of niet verbeteren van het PR.

Naast rennen, blijken hardlopers ook regelmatig aan krachttraining te doen om blessures te voorkomen. Sowieso doet 54% van de lopers er nog een sport naast. Vrouwen doen vaker aan krachttraining (30%) dan mannen (23%). Ook doen zij vaker aan yoga: 10% van de vrouwen ten opzichte van 2% van de mannen.

<em>Grootste angsten tijdens het hardlopen.<\/em>
Grootste angsten tijdens het hardlopen.

Het lopen van een marathon

De meeste hardlopers uit het onderzoek hebben niet het doel om ooit een marathon te gaan lopen. Slechts 8% van de mannen en 6% van de vrouwen overweegt dit. 7% van de onderzochte deelnemers heeft een of meerdere marathons gelopen.

De Marathon Rotterdam wordt op 7 april weer georganiseerd. Abdi Nageeye, Nederlands toploper en houder van het Nederlands record op de marathon, zal dan ook aan de start staan. Over de uitslagen van het onderzoek zegt hij: “Goed om te zien dat vijftigplussers ook steeds meer gaan hardlopen en 34 kilometer per maand is niet verkeerd! Hoeveel ik er loop? Haha, dat hangt af van het wedstrijdschema maar zo tussen de 150 en 200 kilometer per maand halen we wel bij het NN Running Team. Wij zijn dan ook wel profs en richten ons volledig op de sport. Ook wij maken ons wel eens zorgen over blessures en dan helpt het zeker om naast hardlopen ook nog andere sporten of activiteiten te doen, ter preventie en om weer soepel te worden na je training.”

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.