Nieuws31.12.2018

Hamsteren: 1 op de 3 mensen slaat extra boodschappen in


Lage BTW-tarief omhoog van 6% naar 9%

Uit een onderzoek van Wijzer in Geldzaken blijkt dat bijna een derde van de volwassen (18 jaar of ouder) nog voor 1 januari van plan is extra boodschappen in te slaan. Het lage BTW-tarief gaat morgen omhoog van 6% naar 9%. Van de ondervraagden geeft 21% aan nog even naar de kapper te gaan voor de jaarwisseling en 10% bestelt op de valreep concertkaarten. De goedkopere supermarkten gaan goede zaken doen: 43% van de ondervraagden is voornemens de boodschappen voortaan daar te gaan halen.

In 2019 besparen we op boodschappen, winkelen en energie

Het begin van het jaar is voor veel consumenten reden om te bepalen waarop bespaard kan worden. In 2019 geven respondenten uit het onderzoek aan om minder uit te gaan geven aan boodschappen (38%), winkelen (33%) en energie (27%). Overstappen naar een andere energieleveranciers kan daarbij helpen, net als bewuster omgaan met het eigen verbruik. De energiebelasting gaat per 1 januari overigens ook omhoog.

Minder Coffee To Go en besparen op zorgkosten

Jongeren van 18-24 jaar willen minder vaak koffie halen en uit eten gaan. Besparen op zorgkosten staat voor veel mensen ook op de last-minute agenda. Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan tot 1 februari 2019. Bijna een derde van de ondervraagden gaat dit doen of is van plan dit te doen.

Wijzigingen per 1 januari 2019

De gewijzigde wet-en regelgeving heeft invloed op je inkomsten en uitgaven in het nieuwe jaar. Voor iedereen zijn de gevolgen anders. Met behulp van deze tool bereken je de gevolgen van de wijzigingen voor je eigen portemonnee.