Google aangeklaagd voor gebruik data uit medische dossiers

Google aangeklaagd voor gebruik data uit medische dossiers

Vorig artikel Volgend artikel

Tech-bedrijven zoals Apple en Google storten zich steeds vaker en meer op de lucratieve wereld van de gezondheidszorg. Ze ontwikkelen niet alleen health- en fitness wearables en apps, maar werken ook aan oplossingen voor de diagnostiek en monitoring. Daarvoor hebben ze toegang nodig tot medische gegevens van patiënten.

In het VK sloot Google's dochteronderneming Deepmind ruim zes jaar geleden een overeenkomst met de Royal Free NHS Trust. Daardoor kreeg het bedrijf toegang tot de medische gegevens van zo'n 1,6 miljoen patiënten. Die, zo blijkt nu, daarvoor geen expliciete toestemming gegeven hebben. De gegevens werden gebruikt voor de ontwikkeling en het testen van een AI-algoritme en een smartphone-app voor de diagnose van acuut nierletsel.

Google niet beboet voor gebruik medische gegeven

Amper een jaar na die deal werd het rechtmatige gebruik van de medische gegevens door Google en Deepmind al in twijfel getrokken. Uiteindelijk besloot de Britse privacy waakhond dat de overeenkomst inderdaad in strijd was met de wet en regelgeving op dat gebied. Echter, Google en Deepmind werden daarvoor niet beboet. De reden daarvoor, zo stelde de waakhond, was dat de gezondheidssector een tekort aan begeleiding op da gebied heeft.

Er moet duidelijkheid komen

Dat besluit was voor Andrew Prismall de reden om een juridische procedure tegen Google en Deepmind te beginnen. Hij bepleit dat de tech-bedrijven een aanzienlijke hoeveelheid medische gegevens van 1,6 miljoen patiënten gebruiken zonder dat die patiënten daar toestemming voor gegeven hebben. De zaak is inmiddels aanhangig gemaakt bij het Britse High Court.

Prismall hoopt dat de zaak tegen Google en Deepmind duidelijkheid zal scheppen in het gebruik van medische gegevens door tech-bedrijven, ook als de achterliggende gedachte daarvoor het verbeteren van de gezondheidszorg is. "Ik hoop dat deze zaak tot een eerlijk resultaat en afsluiting kan leiden voor de vele patiënten van wie de vertrouwelijke dossiers - zonder medeweten van de patiënten - zijn verkregen en gebruikt door deze grote technologiebedrijven. Het zou de broodnodige duidelijkheid moeten verschaffen over de juiste parameters waarin technologiebedrijven toegang kunnen krijgen tot en gebruik kunnen maken van privé-gezondheidsinformatie", voegde hij eraan toe.", aldus de eiser.

Via

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...