Nieuws17.07.2020

Goed Nieuws Vrijdag: katten uit de oudheid, Cursed op Netflix en plantaardige balletjes van IKEA


Kun je wel wat goed nieuws gebruiken? Dan val je deze week met je neus in de boter want we hebben lekker veel nieuwtjes waar je blij van wordt! Zoals je van ons gewend bent is er weer dierennieuws, wist je bijvoorbeeld dat katten in de oudheid vooral ongedierte aten? En dat je slimme honden een taal kunt leren? Verder lees je onder andere meer over Cursed op Netflix, een nieuwe app van Freek Vonk, plantaardige gehaktballetjes van IKEA en de opening van de Tilburgse Kermis. Enjoy en geniet van je weekend!

Katten in de oudheid hadden heel ander dieet

In de oudheid waren katten er ook al, al waren ze iets minder gedomesticeerd als nu. In Neolitisch Polen zijn resten gevonden van katten waaruit blijkt dat de beestjes waarschijnlijk werden ingezet om op het ongedierte te jagen dat de gewassen van boeren aten, zo schrijft ArsTechnica. Katten leefden dus wel bij mensen, maar niet echt in hun huizen. Het waren meer een soort wolven. We hebben het hier over 5.300 voor Christus. Kortom, onze schattige puntoren hebben flink wat evolutie doorgemaakt. Waar de resten van honden uit die tijd laten zien dat ze echt bij de mensen woonden en ook wel eens eten van ze kregen, is heel duidelijk te zien dat katten echt bijna alleen leefden op dat ongedierte.

Wij zien katten tegenwoordig toch echt niet meer als killers…

Cursed is eindelijk op Netflix te zien

We hebben er al een tijdje naar uitgekeken, de serie die als het goed is net zo groots is aangepakt als The Witcher: Cursed. Deze miljoenenproductie schijnt iets weg te hebben van The Hunger Games, Game of Thrones en The Witcher ineen. Klinkt goed toch? Het draait om een vrouwelijke actieheld gespeeld door Katherine Langford, ‘dat’ meisje uit 13 Reasons Why. Nu beleeft ze een heel ander coming-of-age-verhaal en daarin leert ze haar mannetje staan. De tien afleveringen van elk één uur zijn nu op Netflix te zien.

Freek Vonk lanceert Expeditie X, een digitale buitenspeel app voor kids

Deze week lanceerde Prof. dr. Freek Vonk zijn allereerste eigen mobiele game: Expeditie X! In deze gratis speurtocht game nodigt Nederlands bekendste bioloog alle kinderen uit om op avontuur te gaan in hun eigen buurt. In Expeditie X worden buitenspelen, educatie en gaming gecombineerd om zowel kinderen als hun ouders een leuke nieuwe zomeractiviteit te bieden.

Expeditie X daagt kinderen in de leeftijd van 6 – 12 jaar uit om in een straal van 250 meter op zoek te gaan naar fascinerende dieren. Op hun telefoon of tablet vinden ze een landkaart van hun eigen buurt. Op deze landkaart staan verschillende hints die unlocked kunnen worden om de dieren te raden. Met elke vrij gespeelde hint zijn zij een stap dichterbij de oplossing. Onderweg vertelt Freek Vonk de kinderen leuke weetjes over het dierenrijk!

De app is beschikbaar via iOS & Android.

Alternatief voor Tilburgse Kermis geopend

Vanaf vandaag kun je weer naar de Tilburgse Kermis, maar die is er dit jaar wel in een afgeslankte vorm. De organisatie noemt het een ‘vakantiekermis’, er zijn ongeveer 50 attracties die staan verspreid over 4 pleinen in de stad. De Tilburgse Kermis is ieder jaar een groot feest, met meer dan 200 attracties en veel evenementen. Helaas is er dus geen Roze Maandag en vuurwerkshow dit jaar. Als je toch een beetje de sfeer wilt proeven, kun je je in ieder geval wel even vermaken met de attracties die er wel zijn.

Hond leert Engels spreken met zijn baasje

Oke, het gaat niet om een viervoeter die plotseling Engelse woorden kan formuleren in plaats van blaffen, maar het is toch wel erg grappig om te zien: deze hond heeft een soundboard met daarop 45 Engelse woorden. De sheepadoodle Bunny blijkt hem goed te kunnen gebruiken. Zijn baasje Alexis Devine leerde het hem al vanaf dat ze elkaar kennen (september 2019) en het blijkt dat de hond het nu ook echt gebruikt. Zou de hond echt begrijpen wat elke knop betekent? Zijn baas werkt er in ieder geval hard aan:

IKEA komt met plantaardige Zweedse gehaktballetjes

Iedere IKEA-bezoeker heeft de Zweedse gehaktballetjes weleens gezien in het restaurant. Maar voor een vegetariër of veganist waren de keuzes tot nu toe behoorlijk beperkt en er was nog geen waardige vervanger van het iconische gehaktballetje. Daar komt verandering in! Eind 2020 moet een kwart van het volledige IKEA Food aanbod plantaardig zijn en vanaf 1 augustus worden de plantaardige balletjes geserveerd in het restaurant.

IKEA belooft ons dat het eruit ziet en smaakt zoals we gewend zijn van het balletje dat van vlees wordt gemaakt. De plantaardige variant is gemaakt van erwteneiwit, haver, aardappel, ui en appel. Ze worden geserveerd met groente, aardappelpuree of frietjes, bosbessenjam en roomsaus – net als de variant van vlees. Wat een goed initiatief van het Zweedse woonwarenhuis! Sluit jij in augustus aan in de rij om het balletje uit te proberen?

IKEA gehaktballetjes vegan plantaardig
IKEA gehaktballetjes vegan plantaardig

Het is Wereld Emoji Dag

Vandaag is het Wereld Emoji Dag! Wat we daar nu precies mee moeten is de vraag, maar het is in ieder geval een goede reden om lekker veel emoji’s te gebruiken vandaag. Leuk weetje: de ‘kalender emoji’ in iOS geef altijd 17 juli aan, dat is dus de reden dat precies vandaag emoji’s hun eigen dag hebben gekregen. Vraag je je soms af wat de betekenis van een bepaalde emoji is? Gelukkig is daar een oplossing voor bedacht, namelijk ‘Emojipedia’. Wedden dat je er betekenissen ontdekt die je nog niet kende (of dus de emoji ‘verkeerd’ gebruikte)?

Wereld Emoji Dag betekenis
Wereld Emoji Dag betekenis

Deze bejaarden doen klassieke rockalbums na

Iedereen kent David Bowie’s albumcover waarop de man met een bliksemschicht op zijn hoofd geschilderd staat. Iedereen kent de bekende verpleegkundige op de voorkant van het album van Blink-182. Een aantal oudjes in een oudevandagenhuis in Edgware hebben besloten dat ze die albumcovers veel beter konden maken. Ze hebben ze nagedaan in het kader van entertainment tijdens de pandemie. Met dank aan de Facebook-pagina van Sydmar Lodge Care.