De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
September: voor velen betekent het back at the office of back to school. We gaan weer fris van start na een paar weken in de chillmodus. Maar na een paar weken begint de ellende. Hoofpijn, vermoeidheid, een stijve nek of zere rug. Dit kán komen door werkdruk en stress. Maar veel vaker komt het door de manier waarop wij kantoortijgers aan ons bureau zitten. Watch and learn! Inofec Kantoormeubelen presenteert een checklist voor een ergonomische verantwoorde zithouding.
Checklist: 7 stappen om je zithouding te verbeteren
Eerlijk zeggen: betrap jij jezelf nu je dit leest op een lichaamshouding van een drievingerige luiaard? Ga hier dan maar eens even goed voor zitten. Er bestaat nu een infographic waarmee je in 7 stappen de ideale zithouding hebt.
1. Ogen en nek
Waar het vaak al mis gaat, is dat ons beeldscherm te laag staat. Zeker bij laptops is dit een groot probleem. Hierdoor buig je je hoofd naar beneden en krijg je kramp in je nek. Bij een rechte houding zou je recht vooruit naar de bovenkant van de monitor moeten kunnen kijken of er net iets onder. Maar er absoluut niet overheen. Dit is op te lossen met een laptopstandaard of een monitorarm. De ideale afstand tot het beeldscherm is trouwens 45-70 cm. Merk jij dat je na een lange dag last van je ogen en hoofd krijgt? Dan kan een speciale beeldschermbril (of überhaupt lenzen of een bril…) uitkomst bieden. Die filteren het blauwe licht van het beeldscherm.
2. Bovenrug
Ontlast je bovenrug door rechtop te gaan zitten met ontspannen schouders. Te vaak zitten we compleet verkrampt aan ons bureau. Investeer als werkgever in goede, ergonomische bureaustoelen, deze bieden voldoende ondersteuning. Hiermee voorkom je veel ellende en soms zelfs ziekteverzuim. Win-win dus.
3. Armen en polsen
Schouders en armen horen ontspannen aan te voelen. Je boven- en onderarm moeten in een hoek van 90 tot 120 graden op het tafelblad vallen. De polsen moeten zo recht mogelijk blijven en de vingers ontspannen. Hiervoor dienen de armleuningen van de bureaustoel mooi aan de sluiten met de hoogte van het bureau. Verstel dus óf het bureau óf de hoogte van de armleuningen.
4. Onderrug
Betrap jij jezelf vaak op het puntje van je stoel, compleet voorover gebogen achter je beeldscherm? Dan is het niet zo raar dat je ’s avonds last hebt van je onderrug. Officieel moet je namelijk volledig tegen de rugleuning aan zitten (met boven- en onderrug) om je rug goed te ondersteunen.
5. Heupen en onderlichaam
Ook hiervoor geldt: ‘plak’ jezelf volledig tegen de rugleuning van de bureaustoel. Zodra je onderuitgezakt zit, heeft dit effect op je complete houding. Je krijgt dan namelijk je knieën en armen ook niet meer in de juiste hoek gebogen.
6. Knieën en onderbenen
In de praktijk kun je deze overal kwijt. Met je knieën over elkaar. Met één onderbeen op het zitvlak van de bureaustoel. Met twee benen achter het onderstel van de bureaustoel ‘gehaakt’. Het is allemaal mogelijk. Wil je niet verkrampt thuis komen, dan zijn de knieën idealiter in een hoek van 90-110 graden gebogen. De knieën mogen het zitvlak van de stoel ook niet raken. De juiste houding krijg je door de hoogte van de bureaustoel aan te passen en eventueel het zitvlak naar voren of naar achteren de verstellen.
7. Zithoogte en voeten
De voeten moeten plat op de grond staan. Zit jij aan een groot bureau met collega’s van verschillende lichaamslengten? Of zijn de bureauhoogte en bureaustoel niet verstelbaar? Dan kan een voetensteun soms uitkomst bieden.
Zitten is het nieuwe roken
Volgens recente onderzoeken zou zitten het nieuwe roken zijn. Maar áls je toch zit (want: kantoorbaan…) doe het dan in ieder geval goed met bovenstaande checklist. Zo kun je de zitschade in ieder geval een béétje compenseren. Daar zit wat in, toch?
Meer bewegen tijdens je werk, staand werken, een ergonomische werkhouding. Het lijkt met de nieuwe beweegrichtlijnen voor 2017 iets van nu, maar Inofec Kantoormeubelen is hier al jaren mee bezig. Hierdoor hebben ze nu een complete lijn kantoormeubilair die voldoet aan álle normen. Denk aan ergonomische bureaustoelen, zit-sta tafels, elektrisch verstelbare bureaus en meer. Ze hebben zelfs een deskbike ofwel: bureaufiets. Kortom: bij Inofec weet je dat je goed zit!
Verder lezen over Bedrijven
Startups10.12.2024
5 redenen waarom Nederlandse startups verdwijnen
DC Business09.12.2024
Het belang van teambuilding voor een sterk team
Search22.11.2024
Waarom SEO ook belangrijk is als je een klein bedrijf hebt
Lifestyle20.11.2024
4 dingen om op te letten als je een zaaltje huurt
Technology18.11.2024
Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering
gebrek aan kennis en expertiseNieuws06.11.2024
Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024
Winnaar van de Top 250 Golden Scaler AwardDC Business11.10.2024
5 voordelen van een zakelijk postadres voor je bedrijf
DC Business07.10.2024
Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam
Verder lezen over Consument
Nieuws16.11.2024
Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling
Online04.09.2024
Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen
Media06.03.2024
RTL & Buienradar komen met het energieweerbericht op tv
Cybercrime05.02.2024
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security
Marketing01.02.2024
Onderzoek: veel consumenten bezorgd over het geven van persoonlijke gegevens aan retailers
Automotive24.01.2024
Lexus is volgens de consumentenbond het meest betrouwbare merk
scoort gemiddeld een 9,6 in betrouwbaarheidsonderzoekGadgets22.12.2023
Massaclaim: Je krijgt mogelijk geld als je een tv hebt gekocht
Met vriendelijke groet, Samsung?Mobile01.11.2023