Nieuws12.10.2017

Ga hier maar eens goed voor zitten: een checklist voor de juiste zithouding


advertorial

September: voor velen betekent het back at the office of back to school. We gaan weer fris van start na een paar weken in de chillmodus. Maar na een paar weken begint de ellende. Hoofpijn, vermoeidheid, een stijve nek of zere rug. Dit kán komen door werkdruk en stress. Maar veel vaker komt het door de manier waarop wij kantoortijgers aan ons bureau zitten. Watch and learn! Inofec Kantoormeubelen presenteert een checklist voor een ergonomische verantwoorde zithouding.

Checklist: 7 stappen om je zithouding te verbeteren

Eerlijk zeggen: betrap jij jezelf nu je dit leest op een lichaamshouding van een drievingerige luiaard? Ga hier dan maar eens even goed voor zitten. Er bestaat nu een infographic waarmee je in 7 stappen de ideale zithouding hebt.

1. Ogen en nek

Waar het vaak al mis gaat, is dat ons beeldscherm te laag staat. Zeker bij laptops is dit een groot probleem. Hierdoor buig je je hoofd naar beneden en krijg je kramp in je nek. Bij een rechte houding zou je recht vooruit naar de bovenkant van de monitor moeten kunnen kijken of er net iets onder. Maar er absoluut niet overheen. Dit is op te lossen met een laptopstandaard of een monitorarm. De ideale afstand tot het beeldscherm is trouwens 45-70 cm. Merk jij dat je na een lange dag last van je ogen en hoofd krijgt? Dan kan een speciale beeldschermbril (of überhaupt lenzen of een bril…) uitkomst bieden. Die filteren het blauwe licht van het beeldscherm.

2. Bovenrug

Ontlast je bovenrug door rechtop te gaan zitten met ontspannen schouders. Te vaak zitten we compleet verkrampt aan ons bureau. Investeer als werkgever in goede, ergonomische bureaustoelen, deze bieden voldoende ondersteuning. Hiermee voorkom je veel ellende en soms zelfs ziekteverzuim. Win-win dus.

3. Armen en polsen

Schouders en armen horen ontspannen aan te voelen. Je boven- en onderarm moeten in een hoek van 90 tot 120 graden op het tafelblad vallen. De polsen moeten zo recht mogelijk blijven en de vingers ontspannen. Hiervoor dienen de armleuningen van de bureaustoel mooi aan de sluiten met de hoogte van het bureau. Verstel dus óf het bureau óf de hoogte van de armleuningen.

polsen
polsen

4. Onderrug

Betrap jij jezelf vaak op het puntje van je stoel, compleet voorover gebogen achter je beeldscherm? Dan is het niet zo raar dat je ’s avonds last hebt van je onderrug. Officieel moet je namelijk volledig tegen de rugleuning aan zitten (met boven- en onderrug) om je rug goed te ondersteunen.

5. Heupen en onderlichaam

Ook hiervoor geldt: ‘plak’ jezelf volledig tegen de rugleuning van de bureaustoel. Zodra je onderuitgezakt zit, heeft dit effect op je complete houding. Je krijgt dan namelijk je knieën en armen ook niet meer in de juiste hoek gebogen.

6. Knieën en onderbenen

In de praktijk kun je deze overal kwijt. Met je knieën over elkaar. Met één onderbeen op het zitvlak van de bureaustoel. Met twee benen achter het onderstel van de bureaustoel ‘gehaakt’. Het is allemaal mogelijk. Wil je niet verkrampt thuis komen, dan zijn de knieën idealiter in een hoek van 90-110 graden gebogen. De knieën mogen het zitvlak van de stoel ook niet raken. De juiste houding krijg je door de hoogte van de bureaustoel aan te passen en eventueel het zitvlak naar voren of naar achteren de verstellen.

onderrug
onderrug

7. Zithoogte en voeten

De voeten moeten plat op de grond staan. Zit jij aan een groot bureau met collega’s van verschillende lichaamslengten? Of zijn de bureauhoogte en bureaustoel niet verstelbaar? Dan kan een voetensteun soms uitkomst bieden.

Zitten is het nieuwe roken

Volgens recente onderzoeken zou zitten het nieuwe roken zijn. Maar áls je toch zit (want: kantoorbaan…) doe het dan in ieder geval goed met bovenstaande checklist. Zo kun je de zitschade in ieder geval een béétje compenseren. Daar zit wat in, toch?

Meer bewegen tijdens je werk, staand werken, een ergonomische werkhouding. Het lijkt met de nieuwe beweegrichtlijnen voor 2017 iets van nu, maar Inofec Kantoormeubelen is hier al jaren mee bezig. Hierdoor hebben ze nu een complete lijn kantoormeubilair die voldoet aan álle normen. Denk aan ergonomische bureaustoelen, zit-sta tafels, elektrisch verstelbare bureaus en meer. Ze hebben zelfs een deskbike ofwel: bureaufiets. Kortom: bij Inofec weet je dat je goed zit!

Infographic
Infographic

Verder lezen over Bedrijven

5 voordelen van een zakelijk postadres voor je bedrijf

Post is door e-mail iets minder belangrijk geworden voor privépersonen, maar voor bedrijven is het nog steeds belangrijk. Nu is dat al een reden om te kiezen voor een zakelijk postadres, maar er zijn meer voordelen die kleven aan zo’n adres.

DC Business11.10.2024

5 voordelen van een zakelijk postadres voor je bedrijf

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Pas op: Google pakt bedrijven met nepreviews op Google Maps

Logisch dat bedrijven die snel willen groeien naar bots of mensen stappen die nepreviews bieden, maar die kunnen daarmee beter stoppen.

Search26.09.2024

Pas op: Google pakt bedrijven met nepreviews op Google Maps

Flintfox lanceert snelle real-time pricing engine nu ook voor SAP-klanten

Flintfox, een specialist in intelligent prijs- en kortingsbeheer, heeft onlangs de lancering van Flintfox voor SAP aangekondigd. Deze nieuwe applicatie vereenvoudigt en versnelt complex prijsbeheer voor SAP-gebruikers met een snelle real-time pricing engine.

DC Business23.09.2024

Flintfox lanceert snelle real-time pricing engine nu ook voor SAP-klanten

5 dingen die altijd goed zijn in een kerstpakket

De zomervakantie loopt op zijn einde en dat betekent dat het werkleven weer begint. Voor sommige mensen betekent dit dat er haastig moet worden gekeken naar allerlei feestdagen die eraan komen: wat doen we met Sinterklaas, organiseren we een kerstontbijt, een nieuwjaarsborrel? En: wat doen we dit jaar in het kerstpakket? Met deze cadeaus zit je nooit verkeerd.

Lifestyle04.09.2024

5 dingen die altijd goed zijn in een kerstpakket

De zakelijke voordelen van regelmatige gehoortests voor werknemers

Te veel en te hard geluid op de werkvloer kan het gehoor van je werknemers beschadigen. Als werkgever ben je verplicht om gehoorbeschadiging bij je werknemers te voorkomen. Als werkgever ben je verantwoordelijk om te onderzoeken op welke plekken te hard en te veel geluid is voor de werknemers.

DC Business30.08.2024

De zakelijke voordelen van regelmatige gehoortests voor werknemers

Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?

Zit sta bureaus zijn steeds populairder op de werkvloer. En terecht, want ze bieden een eenvoudige manier om meer beweging in je dag te brengen. Maar wist je dat je met een paar handige tips nog meer kunt profiteren van de voordelen van een zit sta bureau? In deze blog delen we graag onze beste tips om je te helpen je zit sta bureau optimaal te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je de hele dag gefocust, energiek en gezond blijft!

Lifestyle05.08.2024

Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?

Toekomst van kantoorruimte: terug naar kantoor of toch thuis blijven werken?

De toekomst van het kantoor was lange tijd onzeker. Door de pandemie werden veel bedrijven genoodzaakt om hun faciliteiten in te richten op thuiswerken. Ook na de pandemie is deze trend gebleven. Maar wat betekent dit voor de huurders van kantoorruimtes in ons land? Zal dit een blijvend iets zijn of stappen we ooit geheel over op thuiswerken. In dit artikel verdiepen we ons in de laatste trends en onderzoeken we de toekomst van kantoorruimte.

DC Business29.07.2024

Toekomst van kantoorruimte: terug naar kantoor of toch thuis blijven werken?

Verder lezen over Consument

Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

De Nederlandse consument geeft steeds meer geld uit online, maar ook steeds meer waarde aan duurzaamheid. Er is alleen wel werk aan de winkel voor webwinkels. Uit onderzoek van Thuiswinkel.org  blijkt namelijk dat consumenten niet voldoende zijn geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen. Daarnaast wordt de impact van het gedrag van consumenten ook nog vaak onderschat.

Online04.09.2024

Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

RTL & Buienradar komen met het energieweerbericht op tv

Op welk moment is de opbrengst van je zonnepanelen het hoogst? Hoeveel energie leveren al onze windmolens vandaag? Wanneer kan je het beste thuis een wasje draaien? Hoe kan jouw groene stroom zo optimaal mogelijk worden...

Media06.03.2024

RTL & Buienradar komen met het energieweerbericht op tv

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

​Onderzoek: veel consumenten bezorgd over het geven van persoonlijke gegevens aan retailers

De detailhandel bevindt zich op een kritiek punt waar consumenten een kloof ervaren tussen hun winkelverwachtingen en de werkelijkheid in winkels. Terwijl de retailsector blijft evolueren, staat de industrie voor uitdagi...

Marketing01.02.2024

​Onderzoek: veel consumenten bezorgd over het geven van persoonlijke gegevens aan retailers

Lexus is volgens de consumentenbond het meest betrouwbare merk

Lexus mag zich een jaar lang het meest betrouwbare automerk van Nederland noemen. Uit groot onderzoek van de Consumentenbond onder eigenaars komt Lexus als meest betrouwbare automerk naar voren met een ongekend hoge scor...

Automotive24.01.2024

Lexus is volgens de consumentenbond het meest betrouwbare merk

scoort gemiddeld een 9,6 in betrouwbaarheidsonderzoek
​Massaclaim: Je krijgt mogelijk geld als je een tv hebt gekocht

Je krijgt misschien geld terug als je een televisie hebt gekocht tussen 2013 en 2018. De Consumentenorganisaties zijn al een tijdje bezig met een juridische procedure tegen Samsung, dat prijsafspraken maakte met webwinke...

Gadgets22.12.2023

​Massaclaim: Je krijgt mogelijk geld als je een tv hebt gekocht

Met vriendelijke groet, Samsung?
​ACM en Apple komen er maar niet uit met datingapps

Apple wil veel geld verdienen, de ACM wil vooral dat consumenten een eerlijke prijs betalen. Het strijd dan ook al jaren voor een wereld waarin je niet die enorm hoge commissies hoeft te betalen die dating-apps moeten be...

Mobile01.11.2023

​ACM en Apple komen er maar niet uit met datingapps

Amazon moet naar de rechter voor schending privacy Nederlandse consumenten

Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN) start een rechtszaak tegen Amazon om de tech-gigant ter verantwoording te roepen vanwege een grootschalige schending van de privacy van Nederlandse consumenten. De dagvaarding...

Nieuws19.10.2023

Amazon moet naar de rechter voor schending privacy Nederlandse consumenten