Facebook 'bevriend' Australië: weer nieuws op pagina's

Facebook 'bevriend' Australië: weer nieuws op pagina's

Oplossing in conflict

Vorig artikel Volgend artikel

Facebook is gezwicht voor druk van de Australische overheid. Australisch nieuws zal de komende dagen weer op Facebook worden weergegeven.

"Australische nieuws mediabedrijven hebben een commercieel partnerschap aangekondigd met Facebook", zei Josh Frydenberg minister van Financiën van Australië op Twitter.

Wetgeving over nieuws en Facebook

Facebook zei dinsdag dat het Australische nieuwspagina's zal herstellen na onderhandelingen met de regering over wijzigingen in een wetsvoorstel dat tech-giganten dwingt te betalen voor media-inhoud die op hun platforms wordt weergegeven.

Australië en Facebook hebben al meer dan een week ruzie. Facebook blokkeerde vorige week Australische gebruikers van het delen en bekijken van nieuwsinhoud op Facebook, wat kritiek kreeg van uitgevers en de overheid.

De kwestie wordt internationaal veel gevolgd aangezien andere landen, waaronder Canada en Groot-Brittannië, soortgelijke wetgeving overwegen.

Facebook 'bevriend' Australië

"Facebook is weer bevriend met Australië", zei Josh Frydenberg minister van Financiën van Australië tegen verslaggevers in Australië.

Na veel en lange gesprekken tussen Frydenberg en de grote man van Facebook Mark Zuckerberg is er een concessieovereenkomst gesloten.

De voorgestelde wetten van Australië zijn de meest uitgebreide op dit gebied en ze worden gezien als een mogelijke conceptwet voor andere landen.

[foto: Joey Csunyo on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...