Nieuws12.10.2022

Ecstacy maakt octopussen aanhankelijk


Agressieve beesten gunnen elkaar nomaliter het licht niet in de tentakels

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet wist dat octopussen (inktvissen) naar elkaar toe bepaald niet vriendelijk zijn. Onderzoekers stellen zelfs dat het asociale dieren zijn. Dat maakt de uitkomsten van dit volgende onderzoek op z’n minst bijzonder. Nog los van de vraag hoe de onderzoekers op het idee gekomen zijn dit te gaan onderzoeken. Wat blijkt namelijk. Wanneer je octopussen een bepaalde dosis MDMA, ook wel ecstacy genoemd, toedient, dan worden ze heel aanhankelijk. Om niet te zeggen, ze zuigen zich aan elkaar vast (ja, die was té makkelijk).

Asociale agressieve beesten

Onderzoekers wisten dus al veel langer dat octopussen bepaald geen aanhankelijke dieren zijn. Sterker nog, wanneer ze in gevangenschap gehouden worden, bijvoorbeeld voor onderzoek, dan moeten ze allemaal in een eigen, afgesloten, aquarium. Anders vechten ze elkaar het water uit, net zo lang tot een van beiden het loodje legt en door de ander opgegeten wordt.

Gul Dolen, neurowetenschapper aan de Johns Hopkins University, was al geruime tijd geïnteresseerd in het (asociale) gedrag van octopussen. Zelf deden hij en zijn lab al jaren onderzoek naar de effecten van MDMA op het menselijk brein. Een en een is ook in de VS twee zou je dus denken. Echter, Dolen werd pas echt getriggerd toen enkele jaren geleden wetenschappers de volledige genetische code van de Californische tweevlekoctopus ontrafelden.

Daaruit bleek dat octopussen en mensen bijna identieke genen hebben voor een eiwit dat het signaalmolecuul serotonine aan hersencellen bindt. Dit eiwit is ook het doelwit van MDMA, dus Dolen vroeg zich af hoe het medicijn dit meestal onvriendelijke dier zou beïnvloeden.

Last van agressieve octopussen? Geef ze een ecstacy pilletje!
Last van agressieve octopussen? Geef ze een ecstacy pilletje!

MDMA maakt octopussen ‘mellow’

De volgende uitdaging was het toedienen van de ecstacy. Zomaar even een pilletje in het avondeten stoppen, was geen optie. Daarom kwamen ze op het idee om de octupussen, die niet veel groter zijn dan een mensenhand, in een ‘beker’ met een oplossing van zeewater en MDMA.

Bij de eerste experimenten bleek de dosis MDMA te hoog, waardoor de opctupussen leken te ‘trippen’. Ze raakten in paniek en gingen in een hoekje liggen staren. Met kleinere doses werden ze een stuk rustiger – mellow – en uiteindelijk dus ook aanhankelijker. Beesten die normaliter elkaar het licht niet in de tentakels gunnen leken elkaar ineens heel erg te mogen.

Wat het nut van dit onderzoek is? Geen idee. Misschien een handig weetje voor aquarium liefhebbers die twee octopussen bij elkaar willen zetten.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Onderzoek

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen