​Earth Day 2022: interessante tweets en inhakers

​Earth Day 2022: interessante tweets en inhakers

Vorig artikel Volgend artikel

Happy Earth Day! Vandaag is het 22 april en dat betekent dat we wederom onze aarde vieren. Dat doen we door op een dag als vandaag stil te staan bij milieu-activisme en de bescherming van moeder natuur.

Earth Day 2022

International Mother Earth DayInternational Mother Earth Day wordt het ook wel genoemd, of in het Nederlands Aardedag of Dag van de Aarde. Elk jaar wordt er op 22 april wereldwijd stilgestaan bij onze aarde en hoe we met haar omgaan. Dit staat vooral in het teken van de klimaatcrisis en problematiek zoals overbevolking, de ozonlaag, vervuiling en het afnemen van de biodiversiteit. Dit jaar is het thema ‘Invest in our planet’, dus ‘investeer in onze planeet’, nadat we in 2021 stilstonden bij het herstel van onze aarde en in 2020 bij klimaatactie.

Earth Day werd het eerst gevierd op 22 april 1970, toen vredesactivist John Mc Connell voorstelde om moeder natuur te eren met een eigen dag. Een dag waarop we stilstaan bij vooral de duurzaamheid van onze aarde en ons gedrag naar onze eigen planeet. Er worden dan ook volop discussies gevoerd, acties ondernomen en bedrijven komen zelfs met producten speciaal voor Earth Day.

De aarde is geen bron, het is een familiestuk:

Natuurlijk hoef je niet alleen op Earth Day goede dingen te doen voor moeder aarde. Je kunt bijvoorbeeld ook dit weekend zwerfvuil opruimen in je wijk.

Google Doodle

Zo heeft Google zijn homepagina binnen de Chrome-internetbrowser voorzien van een Doodle waarin wordt stilgestaan bij klimaatverandering door middel van een timelapse van wat klimaatverandering met ons landschap doet. Hoewel we op deze dag de aarde zeker vieren, is het ook een moment waarop we onszelf streng toespreken over ons gedrag. We zijn namelijk niet altijd even goed bezig, zoals bijvoorbeeld de manier waarop we door onze CO2-uitstoot problemen veroorzaken die niet meer kunnen worden teruggedraaid.

Dit zijn de meest interessante, opvallende en leuke tweets over Earth Day, met hier en daar advies voor wat jij kan doen om beter te zorgen voor onze planeet:

Ja, ook jij leeft op aarde:

Niet iedereen is te spreken over de initiatieven van bepaalde bedrijven.

Wel een beetje je best doen he?

Het icoon van milieu-activisme, Greta Thunberg, heeft overigens liever niet dat je het een fijne aardedag noemt:

We zien vandaag de meest creatieve uitspattingen, maar deze klassieker zegt het allemaal:

Pak vandaag bijvoorbeeld eens de fiets naar je werk, in plaats van de auto.

Earth Day is ook een dag waarop op social media veel wijze woorden en quotes worden gedeeld, zoals de onderstaande van de yogagoeroe Sadhguru:

De dochter van Steve Irwin deelt prachtige plaatjes van de natuur en de dieren waarmee we aarde delen:

Kunstmatige Intelligentie voor aarde

Er wordt ook veelvuldig gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie om de problemen op aarde in kaart te brengen:

Voor sommigen is Earth Day als een bezoekje aan het ziekenhuis:

Wist je dat de aarde 4,5 miljard jaar oud is?

Biodiversiteit

Je kunt zelf ook zorgen voor een grotere biodiversiteit door bijvoorbeeld je tuin insectvriendelijker te maken. Hier enkele tips:

NASA mag dan bekendstaan als een bedrijf dat vooral bezig is met de ruimte, maar veel missies draaien uiteindelijk toch om onze eigen planeet.

Moeten bergen en rivieren ook rechten krijgen?

Tips om aarde te helpen

Wil je graag meer doen? Dat kan, zo heeft bijvoorbeeld Maatschapwij 101 tips gedeeld die je zelf meteen kunt ondernemen voor een betere aarde:

Veel mensen delen vandaag de mooiste beelden van moeder natuur, maar er komen ook veel confronterende beelden voorbij:

Zelfs Apple Watch doet mee:

Earth Day Apple Watch

Planet before profits, aldus Greenpeace:

Aardeliefhebber Sir David Attenborough heeft vandaag een onderscheiding ontvangen van de Verenigde Naties voor zijn belangrijke inzet, speeches en documentaires om ons bewuster te maken van wat we met de aarde doen en hoeveel ze ons kan geven:

Zelfs het Voedingscentrum komt met broodnodig advies:

Het is niet voor iedereen een viering, voor sommigen is het een rouwtocht:

IamDuijm draagt ook zijn steentje bij vandaag:

Onze aarde heeft net als wij twee longen:

Make America Rake Again! ;)

Nog een aantal tips om je te helpen aarde te helpen:

We kunnen het niet beter stellen dan Yvonne:

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...