Digitale OV-pas komt in 2024: OV-chipkaart tenminste nog tot 2025

Digitale OV-pas komt in 2024: OV-chipkaart tenminste nog tot 2025

Vorig artikel Volgend artikel

We zijn er inmiddels al helemaal aan gewend om in de bus en de trein in te checken met onze pinpas (of digitale pinpas op onze smartphone), maar als je een abonnement hebt, dan heb je daar helaas niks aan. Daar komt volgend jaar verandering in: dan wordt de OV-pas ingevoerd. Hoewel het woord erg snel verward kan worden met OV-chipkaart, is de OV-pas een soort digitale OV-chipkaart (al is er ook een fysieke variant). Heb je net een OV-chipkaart gekocht? Je hoeft niet te balen: die is nog tot tenminste 2025 te gebruiken.

Inchecken bij de trein

Hoe fijn inchecken met je betaalpas ook is (je hoeft immers niet een bepaald saldo te hebben staan op de kaart), is dat niet kunnen gebruiken van je abonnement toch een tegenvaller. Zeker voor mensen die veel buiten de spits reizen is dat minder, want voor 5 euro per maand heb je 40 procent korting op al je treinreizen buiten de spits. Daar moet binnenkort verandering in komen, want in 2024 komt hij er dan echt: de OV-pas. Een digitale OV-chipkaart.

De opvolger van de OV-chipkaart komt er ook in fysieke vorm, maar natuurlijk is de digitale vorm net even wat meer gewenst, omdat je hier alleen je telefoon voor nodig hebt (die je toch wel bij je hebt). Het idee is dat alle Nederlandse vervoersbedrijven zich bij die OV-pas aansluiten (net zoals het geval nu is met de OV-chipkaart). Volgens staatssecretaris Vivianne Heijnen wordt de OV-pas volgend jaar in fases ingevoerd. Je gebruikt hem op je telefoon in een wallet en die kost 3 euro. De fysieke kaart kost 6 euro.

Hallo OV-pas, dag OV-chipkaart

Nu hoor ik je denken: wat is er bij die fysieke versie dan anders? Wel, er wordt een andere achterliggende technologie gebruikt en daardoor kun je bijvoorbeeld makkelijker opwaarderen van tweede klas naar eerste klas, mocht het druk zijn in de trein of je stroom nodig hebben. Ook kun je makkelijk je reisgeschiedenis inzien, wat handig is als je niet helemaal zeker bent of je goed en wel bent ingecheckt. Je kunt de OV-pas aan je bankrekening ‘hangen’, maar wil je liever op saldo reizen, dan kan dat ook. Zint het niet anoniem zijn je niet, dan kun je ook de optie voor een anonieme kaart inschakelen.

Nu is het aan OV-pas om ons volgend jaar weg te blazen met wat er nieuw is, maar eerlijk is eerlijk: vooral dat kunnen inchecken met telefoon én abonnement is alles wat we willen. Het hangt echter wel van de kwaliteit van de OV-pas en de mate waarin we als burgers met deze nieuwe OV-chipkaart omgaan vanaf wanneer de echte OV-chipkaart het veld ruimt. Het is dus niet gezegd dat de ondersteuning daarvan in 2025 stopt: je kunt hem volgens de staatssecretaris nog tenminste tot 2025 gebruiken.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...