Nieuws24.04.2021

​Dierproeven: genoeg alternatieven, maar tests nemen niet af


Corona helpt (niet)

Muizen, schapen, honden, apen: het zijn allemaal dieren die worden gebruikt om medicijnen, make-up en andere producten te testen of ziektes te onderzoeken. In 2020 werden er een kleine 450.000 dierproeven gedaan. Het kabinet is er geen fan van, veel mensen zijn er geen fan van, er zijn alternatieven, maar toch wordt er steeds weer voor gekozen. Tijdens Wereldproefdierendag duiken we de cijfers in.

Proefdieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deed in 2020 onderzoek naar het aantal dierproeven dat in ons land wordt gedaan. Het schommelt jaar op jaar tussen de 450.000 en 500.000 proeven. Gek genoeg schijnt hierbij wel het type dier iets te fluctueren. Apen, honden en cavia’s worden minder vaak gebruikt, terwijl katten, schapen, varkens en koeien juist vaker worden ingezet.

Dierproeven: als je eraan denkt, zie je waarschijnlijk een aantal ratten voor je in een kooitje, die dan dag na dag een bepaalde lippenstift opgesmeerd krijgen -of een bepaald medicijn-. Echter werkt het meestal niet zo: de meeste beesten overleven de tests helemaal niet. Er zijn zelfs een heleboel (400.000 maar liefst) dieren die worden gefokt als proefdier en helemaal nooit worden gebruikt voor experimenten: ook die dieren vinden vervroegd de dood. De overheid wil er iets aan doen om fokoverschotten te verkleinen, maar het zegt ook al jaren het aantal experimenten op levende dieren te willen laten slinken. Zonder succes.

Experimenten vaak nutteloos

Zonder succes is ook vaak het experiment zelf. Het Parool schreef enige tijd geleden in een artikel dat Nederlandse onderzoekers in 2018 aantoonden dat de meeste dierenexperimenten onnuttig zijn en dat er veel proeven verkeerd worden uitgevoerd, vaak met de dood -van het dier- tot gevolg. Ons land wil in 2025 wereldleider zijn op het gebied van dierproefvrij werken, maar dat streven lijkt erg ver weg.

Een van de redenen dat het nog verder weg lijkt, dat is corona. NOS schreef bijna een jaar geleden dat er toen al 12.000 proefdieren zijn aangevraagd voor COVID-19-onderzoek. Dat zal, ondanks het feit dat er nu vaccins zijn, waarschijnlijk niet zijn verminderd of ‘afbesteld’. Vooral knaagdieren als fretten, hamsters en muizen worden veelvuldig gebruikt in corona-onderzoek. Vooral muisje K18-hACE2.

Genetisch gemanipuleerd

Dit type muis is ook in onderzoek naar SARS in 2003 veel ingezet en de genetica ervan is zodanig gemanipuleerd dat deze muissoort het erg op mensen lijkt. Tegelijkertijd blijkt de reactie van fretten en Syrische hamsters op het coronavirus veel overeenkomsten te hebben met die van mensen. Het gebruik van dieren in het ontwikkelen van een vaccin zoals tegen corona is niet tegen te houden, want sterker nog: dierproeven zijn zelfs verplicht in het ontwikkelen van een vaccin.

Het zijn deprimerende aantallen aan dode en mishandelde dieren, terwijl er goede alternatieven zijn die vaak zelfs tot betere resultaten leidt. Je kunt testen met cel- en weefselkweken van menselijk materiaal, maar je kunt bijvoorbeeld ook technologie gebruiken. Moeten kinderen op school per se in kikkers snijden? Serious gaming heeft onder andere in ziekenhuizen als het AMC bewezen dat virtuele opereren een goede oefening is op het echte werk. Dan is het helemaal geschikt voor kinderen die het gebruiken om meer te leren over anatomie.

Wereldproefdierendag

Laten we deze Wereldproefdierendag met een vrolijke noot eindigen. Er is namelijk wel iets positiefs te melden over het gebruik van proefdieren. Juist in het corona-onderzoek werden resultaten meer dan ooit gedeeld, waardoor hopelijk uiteindelijk minder proefdieren nodig zijn omdat onderzoekers kennis en dus voordeel kunnen halen uit de resultaten van anderen.

Beeldbron: sibya

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Coronavirus

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Van vleermuizen is genoegzaam bekend dat ze veel potentieel gevaarlijke virussen met zich meedragen. Vanwege hun snelle stofwisseling en bijzonder krachtige immuunsysteem kunnen ze gastheer zijn voor veel verschillende s...

Online25.07.2023

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfecties
Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

Tijdens de coronapandemie heeft het grote publiek voor het eerst kennis kunnen maken met de alleszins bevreemdende manifestaties van wappies, gekkies en complotdenkers. Sinds de opkomst van sociale media ruim 15 jaar gel...

Online22.02.2023

Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

Foxconn verwacht dat het eind december, begin januari weer op volle sterkte draait. Foxconn is de fabrikant van iPhones en die had door allerlei lockdowns in China de laatste tijd te weinig capaciteit om op volle toeren...

Mobile05.12.2022

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Wie denkt dat de coronaperiode reisorganisaties alleen maar kopzorgen heeft bezorgd, heeft het mis. Reisorganisatie Sunweb heeft corona gebruikt om meer te investeren in digitalisering. De reisorganisatie heeft met alle...

Lifestyle18.11.2022

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

We waren zo lekker bezig: doordat we niet meer massaal de weg opgingen, was de uitstoot van CO2 in de coronatijd aanzienlijk lager dan normaal. Helaas zijn we nu bijna terug bij hoe hevig de uitstoot was voor corona en d...

Nieuws14.11.2022

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De meeste ontwikkelingen zijn achteraf een stuk beter te duiden dan op het moment dat we er midden in zitten. Dit geldt zowel voor de meeste maatschappelijke ontwikkelingen als ook voor de evolutionaire ontwikkeling van...

Nieuws02.09.2022

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De karakteristieke wijze waarop zoönoses zich doorgaans ontwikkelen
​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Het is over voor de CoronaMelder-app. De overheid stopt op 22 april met de ondersteuning ervan. De servers gaan offline en dat betekent dat je niet langer een melding krijgt als er iemand met het coronavirus bij je in de...

Mobile20.04.2022

​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Verder lezen over Wetenschap

TU Delft-team Epoch wint AI-prijs om hulp bij malaria-doorbraak

Het studententeam Epoch van TU Delft heeft een nationale AI-prijs gewonnen door zijn hulp aan doktoren om malaria eerder te herkennen.

Nieuws13.12.2024

TU Delft-team Epoch wint AI-prijs om hulp bij malaria-doorbraak

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Naar aanleiding van de contacten met verschillende wolvendeskundigen heb ik inmiddels voldoende informatie verzameld om nog beter te kunnen duiden waar precies de blinde vlekken van de meeste Nederlandse wolvendeskundigen zitten. Uitzonderingen daargelaten negeren wolvendeskundigen belangrijke historische tijdperken en hun wetenschappelijke werken. Bovendien laten ze zich bij voorkeur leiden door geromantiseerde en naïeve vooronderstellingen met betrekking tot zgn. ideale natuurlijke omstandigheden.

Online11.12.2024

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Willow is de kwantumcomputer van Google en de processor binnenin kan in 5 minuten iets berekenen waar een andere computer waarschijnlijk nooit iets mee zou kunnen.

Technology11.12.2024

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

DeepMind, het AI-onderzoeksbedrijf van Google, heeft GenCast gelanceerd: een geavanceerd AI-model dat niet alleen weersvoorspellingen naar een hoger niveau tilt, maar ook levens kan redden door sneller en nauwkeuriger extreme weersomstandigheden te voorspellen.

Technology05.12.2024

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

NASA lanceert NASA AI Earth Copilot, waarmee je eigenlijk toegang krijgt tot NASA’s gigantische database aan informatie.

Online15.11.2024

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Weet je nog de James Webb-ruimtetelescoop die tijdens kerst 2022 werd gelanceerd? Wat is er nu veranderd, want we horen niet zoveel meer over James Webb?

Technology07.11.2024

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

De webshooters van Spider-Man kun je straks gewoon kopen. Niet die van de speelgoedwinkel die je zelf even later meer moet oprapen, maar zo goed als echte die 80 keer zijn eigen gewicht kan tillen.

Technology23.10.2024

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters