Nieuws27.11.2017

De DC Daily van 27 november 2017


In de DC Daily vind je nieuwe, opvallende, interessante en niet te missen weetjes van de dag! Plus alle dingen die wij gewoon kwijt willen. Dit zijn ze van vandaag, maandag 27 november 2017.

Maak appen achter het stuur technisch onmogelijk

Appen achter het stuur is gevaarlijk. Het wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheid onderzoek (SWOV) zegt dat de kans op een ongeluk zes keer zo groot is als de bestuurder aan het appen is. GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vraagt de minister daarom tijdens de begrotingsbehandeling techniek in te zetten om appen achter het stuur onmogelijk te maken.

Momenteel wordt ingezet op gedragsverandering en handhaven maar dat is volgens Van Tongeren niet genoeg: ‘Appen is echt de autogordel van de 21e eeuw: met eenvoudige techniek kunnen we elk jaar tientallen levens redden. Waarom alleen voorlichtingscampagnes die nauwelijks werken als het ook slimmer kan? Iedereen heeft het recht om veilig thuis te komen.’

Van Tongeren vraagt de minister om meteen het goede voorbeeld te geven door alle chauffeurs van het ministerie het appen onmogelijk te maken tijdens het rijden.

Vorig jaar vielen er in het verkeer 629 doden, het aantal ernstig gewonden is meer dan 20.000. Sinds een aantal jaar gaat het aantal verkeersslachtoffers weer omhoog. Dat is onder meer te wijten aan de opkomst van de smartphone.

<em>[Afbeelding: \u00a9 Syda Productions - Fotolia.com]<\/em>
[Afbeelding: © Syda Productions - Fotolia.com]

iPhone X is bijna echt uit

Natuurlijk is de iPhone X al een tijdje uit, maar veel geluk met het vinden er van. De problemen lijken echter voorbij, want in veel winkels beginnen er nu eindelijk meer telefoons binnen te komen dan nog in bestelling staan. Dat betekent dat je dus misschien toch voorzichtig kunt gaan kijken hoe lang het nog duurt…

Krabmanie

De docuserie Blue Planet van de BBC blijft verbazen met prachtige beelden en ongewone rituelen die de dieren op onze planeet hebben. De aflevering van afgelopen weekend was er ook zo een, die liet zien hoe honderdduizenden krabben (!) bij elkaar komen om hun pantser te vervangen. Kijk dit stukje en verbaas je over de aantallen!

NPO moet bezuinigen

TV heeft al een tijdje een probleem, maar bij de NPO wordt het financieel nu ook een stuk penibeler. De reclame-inkomsten blijven maar teruglopen en nieuwbakken Media-Minister Slob is niet van plan dat gat te gaan dichten, zo zegt de NOS. Het gaat om miljoenen, oplopend tot 60 miljoen euro in 2019. Vette pech voor de NPO, want dat betekent dat er flink gesneden moet gaan worden, onder andere bij de radiozenders.

Foto: Goodpics - Adobe Stock
Foto: Goodpics - Adobe Stock

Happiness

We zijn altijd wel te porren voor een mooie animatie en Steve Cutts kan er wat van. Happiness klikt misschien leuk maar de korte film (zonder gesproken tekst) die een knaagdier volgt in zijn niet zo fantastische leven is een mooie spiegel voor de ratrace die we in ons consumentisme niet helemaal meer zien. Na al die Black Friday aanbiedingen misschien wel even goed.