Nieuws02.01.2021

​Dag van de ex: Vrienden blijven met je ex, is dat een goed idee?


De meningen zijn verdeeld wanneer het om het aloude dilemma gaat: kun je vrienden blijven met je ex? 2 januari staat jaarlijks in het teken van de dag van de ex. Een ode aan die persoon die ooit je geliefde was, maar waarvoor het gevoel er niet meer is of waarmee je om andere redenen niet langer samen bent. De vraag is: moet je je ex uit foto’s gummen, of kun je vrienden blijven als je niet langer samen bent?

Exen

Over exen valt een heleboel te zeggen. Je kunt je afvragen wat je moet doen als een ex maar contact met jouw nieuwe partner blijft opnemen, hoe je omgaat met bijvoorbeeld een geliefde die een kind heeft met een ex, of simpelweg zelf: hoe ga jij zelf om met je ex?

Vrienden kunnen blijven met een ex vergt wel wat meer moeite dan vrienden zijn met iemand waarmee je niet ooit het bed of liefde deelde. Aan de andere kant: als je van iemand hebt gehouden, dan heb je waarschijnlijk niet ineens een hekel aan die persoon. Het is nog steeds iemand met hobbies of levensstandpunten waar je je helemaal in kunt vinden. Het is dus helemaal niet zo gek als je die als vriend(in) in je leven wilt houden.

Het is een veelgehoord cliché: maar we kunnen natuurlijk vrienden blijven. Het wordt vaak gezegd als iemand de relatie beëindigd, terwijl het in de praktijk altijd wat moeilijker blijkt. In principe is het net nadat de relatie wordt beëindigd vaak wat pijnlijk om elkaar te zien: je bent gewend om elkaar aan te raken en mogelijk meer van iemands leven te weten dan in de nieuwe situatie. Tegelijkertijd is het ook lastig om te lang te wachten met vrienden worden: soms wordt de vriendschap bedreigd door een nieuwe liefde die in het spel komt.

Je ex op social media

Een ex loslaten is anno 2021 moeilijker dan ooit. Door social media is het moeilijker om niets te horen of mee te krijgen van je ex. Zelfs als je die persoon zelf even blokkeert, dan hoor je waarschijnlijk van vrienden of vriendinnen wel het één en ander. Bovendien is het via WhatsApp makkelijk om iemand even een aubergine of perzik te appen met een vraagteken: de bootycall is geen telefoongesprek of tekstboodschap meer: een paar emoticons en je weet genoeg.

Als je goed uit elkaar gaat met je ex, dan is er echter zeker hoop op een goede vriendschap. Het wordt door menig psycholoog aangeraden om in eerste instantie afstand te nemen. Dus niet op dinsdag de break-up en dan op donderdag gezellig wat gaan drinken. Neem eerst wat verwerkingstijd om je brein eraan te laten wennen dat jullie seksuele en romantische verbintenis voorbij is.

Als je dan toch tijd neemt om los van hem of haar te komen, probeer je dan meteen voor te stellen hoe het zou zijn als hij of zij een nieuwe partner heeft. De kans is heel groot dat dat ergens in de toekomst staat te gebeuren. Probeer je positief en ondersteunend op te stellen en jezelf niet met die nieuwe persoon te vergelijken. Het is toch fijn dat deze goede vriend(in) van jou verliefd en gelukkig is?

Vrienden blijven met je ex

Zorg dat je niet alsnog met elkaar in bed belandt is het laatste maar ook belangrijke advies. Tenzij je allebei exact weet waar je aan toe bent en weet dat je er allebei hetzelfde instaat, maar is er toch iets meer gevoel bij een ander of is er iets anders waardoor je denkt dat seks nog een staartje krijgt, dan is seks met je ex geen goed idee. Dat is uiteindelijk net als seks met een beste vriend(in): de kans dat dat ingewikkeld wordt is erg groot, en je vriendschap zal dat waarschijnlijk maar moeilijk kunnen overleven.

Interessant detail: onderzoekers aan de Oakland University maken uit onderzoek op dat mensen die vrienden zijn met hun ex vaak narcistische trekjes hebben. 860 mensen werden ondervraagd in een onderzoek van de psychologen Lisa Willing en Justin Mogilski. Mensen moesten een reden geven waarom ze de vriendschap met hun ex wilden houden en vulden daarna een vragenlijst in. Als ze inderdaad wat duistere trekjes bleken te hebben, zoals narcisme, psychopathie of manipulatief gedrag, dan is de kans groter dat je vrienden uitkiest uit praktische overweging. Specifiek narcisten denken vooral aan hoe iemand in hun voordeel kan werken, zo ook bij de ex. De oorzaak is overigens niet per se dat iemand narcistisch is en alleen aan zichzelf zou denken: ze zijn simpelweg heel bang om iets te verliezen.

Wat je reden ook is, hoe je psychologisch ook in elkaar zit: vrienden blijven met een ex kan een enorme verrijking zijn van je leven. Het is echter wel een vriendschap waar vaak iets meer werk bij komt kijken: een nieuwe partner kan zich bedreigd voelen door de ex die nog in je leven is, terwijl je tegelijkertijd moet blijven ‘scannen’ of je ex en jij nog steeds hetzelfde in de vriendschap staan. Kortom, deze vriendschap is er enorm gebaat bij heldere communicatie. Succes!

Beeld bron: StockSnap

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Entertainment

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Viaplay blijft rommelen met zijn prijzen. Nu wordt de streamingdienst weer duurder. De maandprijs gaat met maar liefst 2 euro omhoog.

Entertainment22.04.2024

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je ziet ze heel veel en sommigen vinden ze 'makkelijk geld verdienen', maar Funko Pop!'s zijn wel iets meer dan dat. Dit is wat Funko-poppetjes zijn en waarom ze zo populair zijn.

Gadgets17.04.2024

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

3 dingen die we al weten over Dune 3

Dune 2 verliep heel anders dan we hadden verwacht, maar wat is het een sterke film. Een film die bovendien naar meer smaakt. Er zijn immers nog heel wat open eindjes en we hopen natuurlijk dat bepaalde mensen al wormrijd...

Entertainment08.04.2024

3 dingen die we al weten over Dune 3

Disney+ verbiedt het straks ook om accounts te delen

Helaas, Netflix heeft een trend gezet in de wereld van streaming waar we niet zo op zitten te wachten: de strijd tegen accounts delen is er eentje die Netflix van zijn kijkers heeft gewonnen en waarmee het andere streami...

Entertainment05.04.2024

Disney+ verbiedt het straks ook om accounts te delen

Japan sluit toch wel zijn bottenbrekende rollercoaster

Als je wel eens in de rij staat bij een achtbaan, dan ken je de bordjes wel: niet in deze attractie gaan als je zwanger bent, als je rugklachten hebt, een pacemaker draagt.. Waarschijnlijk was het aantal waarschuwingsbor...

Entertainment30.03.2024

Japan sluit toch wel zijn bottenbrekende rollercoaster

​Toch niet met pensioen: Bad Boys 4: Ride or Die is een feit

Will Smith en Martin Lawrence zijn al jaren een geweldig duo. Als agenten Mike Lowrey en Marcus Burnett hebben ze al vele criminele zaken opgelost in de Bad Boys-films. En bovendien gezorgd voor wat leuke memes die nog s...

Entertainment28.03.2024

​Toch niet met pensioen: Bad Boys 4: Ride or Die is een feit

Watcha gonna do?
Er komt een Dragon Ball-pretpark, maar niet waar je denkt

Enkele weken geleden is de bedenker van Dragon Ball op de leeftijd van 68 jaar overleden. Nu is er een eerbetoon aan hem, Akira Toriyama, aangekondigd. Eentje waar de fans van kunnen genieten: een Dragon Ball-pretpark. M...

Entertainment22.03.2024

Er komt een Dragon Ball-pretpark, maar niet waar je denkt