Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
We houden van plastic. Het is nu eenmaal een heel goed materiaal om zaken in te bewaren of te zorgen dat iets niet nat wordt. Maar we hebben er ook een hekel aan. Het verpest de oceaan en uiteindelijk ook het leven op aarde. Sommige mensen hebben hun hoop gevestigd op bioplastic, maar dat blijkt toch niet soelaas te bieden.
Vissen
In een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in Science of the Total Environment (via Scientias) staat dat bioplastic op veel manieren helemaal niet doet wat we zouden willen. Voor het onderzoek hebben de wetenschappers vissen bioplastic gevoerd. Niet bepaald hun favoriete kostje, maar vissen zijn niet heel kieskeurig. Ze aten het op, en helaas: ze poepten het niet weer uit.
De Forsterygion capito-vissen werden in twee groepen opgedeeld: een groep kreeg ruim een maand biologisch afbreekbare microplastics gevoerd, gemaakt van het plantaardige zeïne. Daarnaast was er die andere groep, die kreeg gewone microplastics: polyethyleen dus. En dat mogen we inmiddels wel bestempelen als de duivel onder de plastics. Wat bleek? Uiteraard is het gewone plastic funest voor de vissen. Ze maken andere zwembewegingen, ze passen hun vluchtgedrag aan en de stofwisseling van de dieren gaat anders dan normaal, en anders dan dus natuurlijk is.
Bioplastic
Dat mag geen verrassing zijn: plastic is een heel groot probleem in de oceaan. De vraag is: hoe doet bioplastic het? Waar het inderdaad minder schadelijk blijkt te zijn voor de vissen, heeft het wel degelijk een negatieve invloed op de dieren. Hun maximale vluchtsnelheid kelderde na de blootstelling aan bioplastics. De stofwisseling van de diertjes en hoe ze zwemmen is niet veranderd door de bioplastics. Dat is op zich positief, maar je hoeft geen zeebioloog te zijn om te begrijpen dat vissen die niet snel kunnen vluchten, eerder sterven. Ze worden eerder gepakt door hun natuurlijke vijanden.
Is er geen hoop? Jawel, want er zijn meerdere manieren om biologisch afbreekbaar plastic te maken. Niet voor niets doen sommige bioplastics er langer over om te vergaan dan anderen: het hangt helemaal van die basis af. Echter blijft het dus vooralsnog niet per se de ultieme oplossing te zijn. We hopen dan ook dat de onderzoekers meerdere typen biologisch afbreekbaar plastic gaan gebruiken. En er is nog meer hoop: bioplastics zijn vrij nieuw, dus de kans dat we straks een bioplastic uitvinden dat wel op normale wijze door het lijf van een vis gaat, is aanwezig.
Keuzes maken
In ieder geval is het een goed streven om vooralsnog zoveel mogelijk varianten plastic links te laten liggen. Als het ook in een ander type bakje kan, doe dat dan. Je hoeft echt niet een milieu-activitist te zijn om een bijdrage te leveren aan het gezond houden van de oceaan. Je moet gewoon even wat vaker stilstaan bij de keuzes die je maakt en handige nieuwe mogelijkheden ontdekken om bijvoorbeeld kommetjes af te sluiten. Met bijenwas bijvoorbeeld. Hopelijk is het tijdelijk, en wordt er straks een nog beter plan bedacht, dat nog liever is voor de aarde.
Verder lezen over Duurzaam
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Lifestyle04.09.2024
5 cadeaus die altijd leuk zijn om te krijgen
Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Online04.09.2024
Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen
Mobile04.09.2024
Fairphone 5 6GB-versie, een meer betaalbare telefoon
Gadgets15.08.2024
Dit is de innovatieve Shark NeverChange luchtreiniger
Nieuws15.08.2024
Negatieve stroomprijsuren zijn dit jaar hoger dan ooit tevoren
Technology12.08.2024
Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise
Verder lezen over Onderzoek
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024
Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen
Online05.08.2024
Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven
vanuit een gewijzigde metafysische uitgangspositieNieuws27.05.2024
Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon
Marketing06.05.2024
Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing
maar de website kan vaak beterOnline01.05.2024
Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten
Verder lezen over Wetenschap
Technology12.09.2024
Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee
Entertainment07.09.2024
Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan
Nieuws30.08.2024
Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart
Nieuws26.08.2024
Kun je van microplastics in je lichaam afkomen?
Technology21.08.2024
ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Nieuws15.08.2024
De explosieve wetenschap van supervulkanen belicht
Technology12.08.2024