Nieuws03.04.2018

Ben jij al klaar voor de veranderingen in energievoorziening?


Energie is een hot topic op dit moment, zeker voor huizenbezitters. Wat moet je doen om je energie op te wekken? Zou je niet beter overstappen naar een andere energiemaatschappij om kosten te besparen? Is het verstandig om je huis energiezuinig te maken? Allemaal vragen waar je een antwoord op moet zien te vinden.

Je moet met een hoop dingen rekening houden, niet in de laatste plaats met het feit dat de mogelijkheden om je huis van energie en warmte voorzien in de komende drie tot vijf jaar misschien wel drastisch gaan veranderen. De aanpassing van CV-ketels kan ons allemaal een hoop geld gaan kosten en dat is nog maar het begin.

Alles moet anders

De reden dat het gaat veranderen is dat we onze landelijke verplichtingen voor het klimaatakkoord van 2050 moeten gaan halen. Dat is allemaal leuk en aardig, maar dat betekent dat uiteindelijk acht miljoen gebouwen in Nederland klimaatneutraal moeten worden gemaakt. Spoiler: dat wordt een hele moeilijke wedstrijd. Warmtepompen en warmtesystemen (die daar voor nodig zijn) zijn nog veel te duur om de huidige systemen te vervangen en ook het aanleggen van een batterij bij zonnepanelen is nog erg duur.

Wat moet je dan als consument nu doen om je energievoorziening te plannen in de komende paar jaar? Huur je bijvoorbeeld een CV-ketel, kijk dan wanneer dat afloopt. Je kunt misschien in de komende paar jaar wel iets anders krijgen, maar dat betekent wel dat je misschien een stuk meer gaat betalen. Als je koopt is het minder een probleem: de regering kan ons niet dwingen om allemaal tegelijk een nieuwe CV-ketel te kopen als de oude het nog doet. Maar áls ie kapot gaat, dan ben je de pineut als je er geen rekening mee hebt gehouden.

Vooruit plannen

Ook als je bijvoorbeeld al zonnepanelen hebt (als je ze niet hebt: het wordt wel langzaam tijd) is het nuttig om in de gaten te houden waar je bijvoorbeeld een batterij kunt leasen om die stroom voor jezelf te houden, aangezien de saldering over een paar jaar ook foetsie is. Wil je de energie vergelijken die je kunt besparen met en zonder batterij? Dan kun je altijd even gaan kijken wat het voor jou zou kunnen betekenen.

Wat je ook doet, zorg dat je weet waar je aan toe bent. Het is al te makkelijk om niet stil te staan bij wanneer je contracten aflopen, wanneer het tijd wordt om te vervangen, wat de subsidieregelingen nog doen en ga zo maar door. Je moet er echt even doorheen bijten om uit te komen bij een slimme strategie, want anders sta je over een paar jaar misschien voor hele vervelende verrassingen.

[Afbeeldingen © highwaystarz – Adobe Stock]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Duurzaam

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Nvidia is bekend van chips, maar ook van intelligentie. Het heeft nu een tweede versie van aarde gecreëerd: een digitale tweeling, die kan laten zien hoe klimaatverandering eruitziet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het...

Technology20.03.2024

​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Het gaat niet goed met het vertrouwen van Nederlanders in duurzaamheid

Volgens de nieuwste gegevens van de Sustainable Brand Index heeft het vertrouwen van Nederlanders in de duurzaamheid van bedrijven inmiddels een dieptepunt bereikt. In het onderzoek scoort Tony Chocolonely wederom als de...

Marketing16.03.2024

Het gaat niet goed met het vertrouwen van Nederlanders in duurzaamheid

Tony Chocolonely nog steeds op één