Nieuws03.04.2018

Ben jij al klaar voor de veranderingen in energievoorziening?


Energie is een hot topic op dit moment, zeker voor huizenbezitters. Wat moet je doen om je energie op te wekken? Zou je niet beter overstappen naar een andere energiemaatschappij om kosten te besparen? Is het verstandig om je huis energiezuinig te maken? Allemaal vragen waar je een antwoord op moet zien te vinden.

Je moet met een hoop dingen rekening houden, niet in de laatste plaats met het feit dat de mogelijkheden om je huis van energie en warmte voorzien in de komende drie tot vijf jaar misschien wel drastisch gaan veranderen. De aanpassing van CV-ketels kan ons allemaal een hoop geld gaan kosten en dat is nog maar het begin.

Alles moet anders

De reden dat het gaat veranderen is dat we onze landelijke verplichtingen voor het klimaatakkoord van 2050 moeten gaan halen. Dat is allemaal leuk en aardig, maar dat betekent dat uiteindelijk acht miljoen gebouwen in Nederland klimaatneutraal moeten worden gemaakt. Spoiler: dat wordt een hele moeilijke wedstrijd. Warmtepompen en warmtesystemen (die daar voor nodig zijn) zijn nog veel te duur om de huidige systemen te vervangen en ook het aanleggen van een batterij bij zonnepanelen is nog erg duur.

Wat moet je dan als consument nu doen om je energievoorziening te plannen in de komende paar jaar? Huur je bijvoorbeeld een CV-ketel, kijk dan wanneer dat afloopt. Je kunt misschien in de komende paar jaar wel iets anders krijgen, maar dat betekent wel dat je misschien een stuk meer gaat betalen. Als je koopt is het minder een probleem: de regering kan ons niet dwingen om allemaal tegelijk een nieuwe CV-ketel te kopen als de oude het nog doet. Maar áls ie kapot gaat, dan ben je de pineut als je er geen rekening mee hebt gehouden.

Vooruit plannen

Ook als je bijvoorbeeld al zonnepanelen hebt (als je ze niet hebt: het wordt wel langzaam tijd) is het nuttig om in de gaten te houden waar je bijvoorbeeld een batterij kunt leasen om die stroom voor jezelf te houden, aangezien de saldering over een paar jaar ook foetsie is. Wil je de energie vergelijken die je kunt besparen met en zonder batterij? Dan kun je altijd even gaan kijken wat het voor jou zou kunnen betekenen.

Wat je ook doet, zorg dat je weet waar je aan toe bent. Het is al te makkelijk om niet stil te staan bij wanneer je contracten aflopen, wanneer het tijd wordt om te vervangen, wat de subsidieregelingen nog doen en ga zo maar door. Je moet er echt even doorheen bijten om uit te komen bij een slimme strategie, want anders sta je over een paar jaar misschien voor hele vervelende verrassingen.

[Afbeeldingen © highwaystarz – Adobe Stock]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

...

Verder lezen over Duurzaamheid

Zo zit het straks met je zonnepanelen als de salderingsregeling stopt

De kosten die de overheid heeft aan de salderingsregeling zijn 665 miljoen euro per jaar. In de Tweede Kamer werd er daarom al gekozen voor een afschaffing van de regeling.

Technology11.12.2024

Zo zit het straks met je zonnepanelen als de salderingsregeling stopt

De 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom

Ben jij ook alweer op zoek naar leuke cadeaus voor de feestdagen? Het vinden van een cadeau dat zowel origineel als passend is, kan best een uitdaging zijn. Om je te helpen, hebben we een lijst samengesteld met de 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom. Deze cadeaus zijn veelzijdig en gegarandeerd een succes!

Lifestyle09.12.2024

De 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom

Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is

Je krijgt van je provider een berichtje dat je kunt verlengen. Leuk! Misschien ga je, omdat je dat nu eenmaal zo gewend bent, meteen op zoek naar een mooi nieuw toestel. Maar is een Sim Only niet eigenlijk iets beter? Dit is waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is.

Mobile02.12.2024

Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

Je kunt straks nog langer met bepaalde dieselbedrijfswagens in het zero-emissiegedeelte van de stad rijden. 

Automotive25.11.2024

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

In november 2024 lanceerde COMIN, een innovatieve Franse ride-hailing startup, haar eerste grootschalige advertentiecampagne in Parijs. Deze campagne, zichtbaar vanaf 14 november, markeert een belangrijke stap in hun missie om de gevestigde orde in de vervoerssector uit te dagen.

Automotive20.11.2024

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

De Consumentenbond presenteert een alternatief voor de salderingsregeling. Het gaat om een zonnestroomsubsidie.

Nieuws16.11.2024

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

Ericsson gaat met zijn Nederlandse hoofdkantoor naar Breda. Na 100 jaar in Rijen verhuist het bedrijf in het eerste kwartaal van 2025 naar het moderne 5Tracks-gebouw in Breda. De nieuwe locatie in de buurt van het centraal station Breda is gekozen vanwege de bereikbaarheid, duurzaamheid en de mogelijkheid om jong talent aan te trekken. Hoewel de verhuizing het einde van een tijdperk betekent, blijft Ericsson’s screening en logistiek centrum in Rijen.

DC Business14.11.2024

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

voor groei, innovatie en duurzaamheid
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Reclame maken voor roken is uit den boze, want iedereen weet toch hoe slecht het is? Gemeente Den Haag wil nu ook reclame voor vliegvakanties weren.

Advertising06.11.2024

Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?