Amerika in de ban van een nieuwsgierige Chinese ballon

Amerika in de ban van een nieuwsgierige Chinese ballon

Vorig artikel Volgend artikel

Amerika en China zijn bepaald geen goede vrienden meer. Dat zijn ze eigenlijk nooit geweest, maar de afgelopen jaren zijn de verhoudingen wel heel erg bekoeld. Dat landen, en dat geldt echt niet alleen voor deze twee grootmachten, elkaar nauwgezet in de gaten houden, is geen nieuws. Spionage is van alle tijden. Geheim agenten, satellieten, vliegtuigen met radarcamouflage zijn beproefde spionagemethodes uit het verleden.

Ballon-spionage vanuit China

Tegenwoordig is vooral cyber-spionage hot. Dat kunnen de James Bonds van deze wereld gewoon vanuit hun luie stoel doen. In dat licht bezien is het toch wel enigszins bijzonder dat China een spionage ballon naar het luchtruim van de VS gestuurd heeft.

Dat is althans wat de Amerikaanse veiligheidsdiensten beweren. Al enkele dagen is boven de noordelijke staten van de VS een ballon te zien die dus uitgerust zou zijn met Chinese spionageapparatuur.

"We zijn ervan overtuigd dat deze bewakingsballon op grote hoogte toebehoort aan de Volksrepubliek China. Dit soort voorvallen zijn de afgelopen jaren vaker waargenomen", aldus een hoge defensiefunctionaris tegenover CNN.

Ballon wordt niet neergeschoten

Als het inderdaad een Chinese spionage ballon is, dan zou je denken: afschieten. Echter, de ballon zweeft ver boven de routes van (passagiers)vliegtuigen en heeft de afmetingen van een aantal bussen. Daarom vinden experts het risico te groot om hem neer te halen. Het is namelijk niet te voorspellen waar de brokstukken neer zouden komen.

Intussen hebben de veiligheidsdiensten en politici van beide landen contact met elkaar en heeft de VS China gewaarschuwd dat het acties zoals deze niet op prijs stelt.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...