Airbnb’s moeten straks verhuurdata delen met autoriteiten

Airbnb’s moeten straks verhuurdata delen met autoriteiten

Vorig artikel Volgend artikel

Als het aan de EU ligt moeten platforms zoals Airbnb en andere korte-termijn verhuurbedrijven straks data van hun klanten delen met autoriteiten. De Europese Commissie werkt aan een regelgeving hiervoor. Het betreft gegevens over de accommodaties, zoals het aantal nachten dat een bepaalde klant bij een Airbnb overnacht. Dat meldt Reuters op basis van bronnen die bekend zouden zijn met de situatie.

Doorn in het oog van steden en concurrenten

De verhuurplatforms zoals Airbnb zijn name grote steden en concurrerende hotels en andere vakantieverblijven al geruime tijd een doorn in het oog. Een van de redenen hiervoor is dat de accommodaties die aangeboden worden via de betreffende deel-platforms vaak niet voldoen aan de vele veiligheidseisen en andere regels waar officiële hotels en vakantie accommodaties wel aan moeten voldoen.

Wat ooit begon als een sharing service om je huis, appartement of kamer te verhuren als je zelf weg bent, is inmiddels uitgegroeid tot een heus, vaak voordeliger, alternatief voor (dure) hotels en appartementen. Veel steden hebben inmiddels al lokale regelgevingen die bepalen dat de betreffende platforms nog maar een beperkte hoeveelheid overnachtingen mogen aanbieden.

Amsterdam-aa
In steden als Amsterdam zijn de sharing platforms zoals Airbnb al gebonden aan regels.

Eén Europees beleid

De EU-regelgeving die nu in de maak is, moet er voor gaan zorgen dat er één Europees beleid gevormd kan worden voor aanbieders zoals Airbnb. De ontwerpregels van de EU zouden vergelijkbaar zijn met de overeenkomst voor het delen van gegevens die Airbnb twee jaar geleden heeft gesloten met het EU-statistiekbureau Eurostat, waardoor overheidsinstanties toegang krijgen tot driemaandelijkse gepubliceerde gegevens over het aantal mensen dat het platform gebruikt en het aantal geboekte nachten.

Overigens realiseert Airbnb zich ook al langer dat het platform meer moet gaan samenwerken met (lokale) autoriteiten. Al in 2014 besloten de gemeente Amsterdam en Airbnb al dat ze onder andere op dit gebied meer moesten gaan samenwerken.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...