Mobile04.01.2018

We zijn echt superverslaafd aan onze smartphones


En niemand wil het echt toegeven

Een aantal Nederlanders hadden een briljant idee in 2016: maak een doosje dat je smartphone kan opsluiten. Dat zou je kunnen gebruiken voor een etentje, om tieners die ‘m niet kunnen laten liggen te straffen of om gewoon even geforceerd af te schakelen.

Het idee van Distractagone was simpel: je stopt je telefoon er in, zet een tijdslimiet en dan gaat het doosje pas open als de tijd om is. Interesse was er zeker, maar niet genoeg om de 40.000 euro op te halen die nodig was voor het maken van het ding.

Leuk, maar niet voor mij

Aan publiciteit geen gebrek: de video’s van het apparaat gingen flink rond en nadat Facebookers Unilad een video maakten van de Distractagone die bijna 50 miljoen views kreeg leek het kat in ’t bakkie. Het bleek echter dat iedereen het een goed idee vond, maar er zelf geen wilde hebben.

Smartphoneverslaving is een serieuze issue, zoveel is wel duidelijk. Los van de vergrote kans op depressieve gevoelens en verlies van empathie en creativiteit zal onze focus op de rechthoeken in onze hand een permanente verandering van onze relationele omgangsvormen teweeg gaan brengen.

Praten is voor olds

Random interacties met vreemden worden iets uit het verleden. Zo snel je ergens staat en niet direct iets te doen hebt grijpt je hand naar je telefoon en ga je kijken. Niet alleen om te zien of je iets gemist hebt (FOMO wordt ook een steeds groter ding) maar vooral ook om iets te doen te hebben.

Verveling zou goed zijn voor je brein, maar we zijn er inmiddels als de dood voor. En waar je vroeger verveeld raakte als er urenlang niks te doen was, is de gemiddelde “ik heb niets omhanden”-paniek inmiddels te meten in seconden voor veel mensen.

Nou en?

De grote vraag is in hoeverre we ons hier zorgen over moeten maken. Groot probleem daarbij is dat techbedrijven als Google, Facebook en basically elk social media-bedrijf hun stinkende best doen om elk psychologisch trucje uit de kast te halen om ons engagement hoog te houden.

Dan helpen de goedbedoelde tips om je smartphonegebruik te beperken helemaal niet. Nogmaals: Distractagone wilde niemand hebben, terwijl het een soort van nicotinepleister is voor de smartphone-rokers die de ene app met de andere aansteken.

Zelfs als je de trucs doorziet is het lastig om het ding weg te leggen, want naarmate meer mensen de nieuwe manier van met elkaar omgaan omarmen speelt zich een steeds groter gedeelte van de interactie (zij het digitaal) die je nog hebt met andere mensen zich op je smartphone af.

Generaties

Zijn we met zijn allen gedoemd om steeds meer naar het kleine scherm te gaan kijken? Het lijkt er wel op, althans voor de komende generatie. Er zal zeker een kantelpunt komen, waarbij mensen terug willen naar de fysieke interactie tussen mensen, maar tot die tijd zal de nomophobia alleen maar toenemen.

Of we hebben over dertig jaar een stille wereldvrede omdat iedereen met elkaar kan communiceren via emoji en niemand meer een woord zegt. Hoe dan ook, we zijn allemaal niet klaar om onze smartphone weg te leggen. Wat dat ook mag betekenen voor de toekomst.

[Afbeeldingen © Kadmy – Adobe Stock]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over eHealth

Voor een frisse adem moet je wel wat doen!

Niemand zit te wachten op een vriend, vriendje, collega, kennis of broer met een slechte adem. Want, laten we eerlijk zijn, dat schrikt direct af, hoe leuk iemand verder ook is. Dus heb jij een date gehad en verloopt het latere contact alleen nog online? Dan zou jouw adem wel eens een struikelpunt kunnen zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw volgende date perfect verloopt en dat je mondgezondheid aanzienlijk verbetert? Door de juiste producten te gebruiken.

Lifestyle02.09.2024

Voor een frisse adem moet je wel wat doen!

De zakelijke voordelen van regelmatige gehoortests voor werknemers

Te veel en te hard geluid op de werkvloer kan het gehoor van je werknemers beschadigen. Als werkgever ben je verplicht om gehoorbeschadiging bij je werknemers te voorkomen. Als werkgever ben je verantwoordelijk om te onderzoeken op welke plekken te hard en te veel geluid is voor de werknemers.

DC Business30.08.2024

De zakelijke voordelen van regelmatige gehoortests voor werknemers

Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?

Zit sta bureaus zijn steeds populairder op de werkvloer. En terecht, want ze bieden een eenvoudige manier om meer beweging in je dag te brengen. Maar wist je dat je met een paar handige tips nog meer kunt profiteren van de voordelen van een zit sta bureau? In deze blog delen we graag onze beste tips om je te helpen je zit sta bureau optimaal te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je de hele dag gefocust, energiek en gezond blijft!

Lifestyle05.08.2024

Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?

Welzijn op de werkplek met AI collega’s

De Maand van de Mentale Gezondheid is afgelopen, maar het belang neemt alleen maar toe. Een grote stap hierin is het aanpakken van mentale gezondheidsproblemen op de werkplek. Veelvoorkomende uitdagingen zijn onder andere burn-out, stress en tijdsgebrek. Dit heeft invloed op het welzijn en de productiviteit van werknemers. Statistieken tonen aan dat een aanzienlijk deel van de tijd verloren gaat aan repetitieve en uitputtende taken.

Artificial Intelligence24.07.2024

Welzijn op de werkplek met AI collega’s

Dit zijn 4 tips om je gehoor te verbeteren

Je kunt vaak horen dat je je gehoor moet beschermen, maar wat als je het niet zozeer wil beschermen, maar juist wil verbeteren? Dat kan gewoon. Er zijn meerdere manieren om je gehoor te verbeteren, waardoor je bijvoorbeeld muziek of de stem van je geliefde kunt horen zoals het bedoeld is. We geven je 4 tips om je gehoor te verbeteren.

Lifestyle03.07.2024

Dit zijn 4 tips om je gehoor te verbeteren

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Hoe kies je het juiste matras voor je slaaphouding?

Een van de eerste stappen bij het kiezen van het juiste matras is het overwegen van je dominante slaaphouding. De slaaphouding speelt een cruciale rol in de soort ondersteuning die je lichaam nodig heeft om een goede nachtrust te garanderen en om wakker te worden zonder pijn of stijfheid.

Lifestyle13.06.2024

Hoe kies je het juiste matras voor je slaaphouding?

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Op 13 mei vond het Smart Health-webinar plaats, een hybride event georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant en Slimmer Leven. De centrale vraag van deze bijeenkomst was hoe we AI kunnen ontwerpen zodat deze goed landt bij zowel zorgverleners als zorgvragers.

Events30.05.2024

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Verder lezen over Smartphone

Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design

Nu is de Huawei Mate XT Ultimate Design officieel aangekondigd en wat naast de bijzondere vormfactor opvalt is de prijs.

Mobile10.09.2024

Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design

Drievouwdig scherm
De dunste opvouwbare telefoon komt uit in Europa

Foldables dik? Nee hoor, de Honor V3 is de slankste vouwbare smartphone ter wereld à 9,2 millimeter. En die komt naar Europa.

Mobile09.09.2024

De dunste opvouwbare telefoon komt uit in Europa

Fairphone 5 6GB-versie, een meer betaalbare telefoon

Fairphone kondigt vandaag de lancering aan van een nieuwe versie van de Fairphone 5. Dit nieuwe model is verkrijgbaar met 6GB RAM en 128GB intern geheugen en komt in twee kleuren: mosgroen en matzwart. De prijs begint vanaf €549, dat is dus 24% lager dan de originele 8GB-versie bij lancering.

Mobile04.09.2024

Fairphone 5 6GB-versie, een meer betaalbare telefoon

Huawei onthult telefoon met 3 schermen op een bijzonder moment

De ceo van het merk, Yu Chengdong, is twee keer gefotografeerd met het toestel. Heel handig: de ene keer opengevouwen en de andere keer dichtgevouwen.

Mobile03.09.2024

Huawei onthult telefoon met 3 schermen op een bijzonder moment

5 redenen waarom we QR-codes meer moeten waarderen

Zijn QR-codes ouderwets? Wij vinden van niet. Deze handige blokcodes kunnen heel goed van pas komen. Ze verdienen meer waardering.

Mobile29.08.2024

5 redenen waarom we QR-codes meer moeten waarderen

Nu verkrijgbaar: de OnePlus Open Apex Edition

OnePlus heeft de langverwachte OnePlus Open Apex Edition nu gelanceerd. De smartphone beschikt over een nieuwe kleurstelling en verbeterde prestaties, waaronder verbeterde opslag, AI-functies voor beeldbewerking en innovatieve beveiligingsfuncties. De OnePlus Open Apex Edition borduurt voort op de originele OnePlus Open, die in 2023 nog bekroond is tot ‘Foldable of the Year’.

Mobile28.08.2024

Nu verkrijgbaar: de OnePlus Open Apex Edition

5 verbeteringen die we verwachten van iPhone 16

Meestal komt Apple in de tweede week van september met een nieuwe iPhone. Een soort Prinsjesdag waar je je klok op gelijk kunt zetten. We schreven eerder al wat we allemaal weten over iPhone 16, maar wil je vooral weten wat er echt nieuw is, dan zetten we hier vijf verbeteringen op een rij.

Mobile26.08.2024

5 verbeteringen die we verwachten van iPhone 16

Huawei maakt driedubbele vouwtelefoon met 10 inch-scherm

Huawei wil de wereld binnenkort verblijden met een telefoon drie twee keer kan vouwen: drie schermen dus. Dit is hoe dat eruitziet.

Mobile20.08.2024

Huawei maakt driedubbele vouwtelefoon met 10 inch-scherm