Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
De Nationale Academie voor Media & Maatschappij heeft recent een onderzoek gedaan over smartphonegebruik binnen het gezin, met een verrassende conclusie: de ouders, niet de kinderen, zijn doorgaans de smartphone-gebruikers die voor problemen zorgen.
Het onderzoek richt zich voornamelijk op hoe de jongeren het smartphonegebruik van de ouders zien, want dat de jeugd vastgekoekt zit aan hun scherm lijkt een beetje als gegeven genomen te worden. We zijn volgens de resultaten echter uitgekomen bij een situatie waar de ouders ook niet meer opletten en kinderen zich ronduit genegeerd voelen.
Maakt meer kapot dan je lief is
Volgens het onderzoek is het vooral belangrijk om elkaar bewust te maken van het smartphonegedrag. Om te voorkomen dat we binnenkort een campagne voor onze kiezen gaan krijgen in dezelfde trant als die tegen drank werd ingezet zou het verstandig zijn als de leden van een gezin met elkaar praten. En dan niet via Messenger.
Leg dat ding weg
Ouders geven volgens de resultaten van het onderzoek ook een volstrekt verkeerd voorbeeld aan de jeugd door de telefoon ter hand te nemen tijdens het eten en zelfs tijdens het autorijden. De smeekbedes om de smartphone weg te leggen worden in meer dan een derde van de gevallen ook gewoon genegeerd.
Problematisch dus, terwijl slechts 15 procent van de ouders zelf in de gaten heeft dat hun gedrag wellicht niet helemaal in de haak is.
Ze zien dat natuurlijk wel bij het gebruik van hun kinderen, waarbij opvallend is dat de (sorry) ouderwetse opvatting dat contact met vrienden en vriendinnen alleen telt als het fysiek is een probleem maakt waar kinderen dat zelf zelden zo zien.
Er zijn echter wel dingen die ouders en kinderen gemeen hebben: het gevoel dat ze niet meer zonder hun smartphone kunnen. Voor jongeren levert dat vooral problemen op in de slaapkamer, want terwijl ouders dat vaak niet zien kunnen jongeren niet ophouden met het gebruik in bed en gaat dat ten koste van hun nachtrust.
Struggle
Het is maar één onderzoek onder bijna 2000 jongeren en ongeveer de helft aan ouders, maar de kans is groot dat je de situaties en problemen herkent of wel eens gezien hebt. We struggelen tot op zekere hoogte bijna allemaal met het loslaten van onze telefoon, maar als we het niet kunnen om onze kinderen aandacht te geven moeten we ook niet raar opkijken als die daar straks nog slechter in gaan zijn. Oppassen dus.
[Afbeelding © Marcos Mesa Sam Wordley – Shutterstock]
Verder lezen over Smartphone
Mobile10.09.2024
Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design
Drievouwdig schermMobile09.09.2024
De dunste opvouwbare telefoon komt uit in Europa
Mobile04.09.2024
Fairphone 5 6GB-versie, een meer betaalbare telefoon
Mobile03.09.2024
Huawei onthult telefoon met 3 schermen op een bijzonder moment
Mobile29.08.2024
5 redenen waarom we QR-codes meer moeten waarderen
Mobile28.08.2024
Nu verkrijgbaar: de OnePlus Open Apex Edition
Mobile26.08.2024
5 verbeteringen die we verwachten van iPhone 16
Mobile20.08.2024