Terug naar toen: de eerste SMS

Terug naar toen: de eerste SMS

3-12-1992

Vorig artikel Volgend artikel

Het is vandaag precies 28 jaar geleden dat de eerste SMS werd verstuurd. De eerste wat? De eerste SMS. Korte berichtjes via de mobiele telefoon. Voor de jonge techlovers is het misschien wel het beste uit te leggen als de vader van het appen.

Op 3 december 1992 verstuurde Neil Papworth de eerste SMS naar Richard Jarvis. Het korte bericht bevatte de tekst: 'Merry Christmas'.

SMS: een fenomeen uit de vorige eeuw

SMS (een afkorting voor short message service) is een dienst om met behulp van een mobiele telefoon korte berichten te versturen en te ontvangen.

Sinds de zomer van 2011 worden er steeds minder SMS-berichten verstuurd. De oorzaak is de opkomst van de smartphone met mobiel internet. In het eerste kwartaal van 2016 werden nog maar 760 miljoen sms'jes verstuurd.

Technerd heeft de primeur

Neil Papworth is een Britse software-architect, ontwerper en ontwikkelaar. In 1992 werkte Neil Papworth als ontwikkelaar en testingenieur bij Sema Group Telecoms, in een team dat een Short Message Service Centre (SMSC) ontwikkelde voor hun klant Vodafone UK in Newbury, Berkshire. Als onderdeel van dit project stuurde hij 's werelds eerste sms-bericht op 3 december 1992, op 22-jarige leeftijd. Het werd verzonden vanaf een computer. Het bericht was 'Merry Christmas' en werd gestuurd naar Richard Jarvis, een directeur bij Vodafone, die genoot van zijn kerstfeest op kantoor. Richard Jarvis ontving het bericht op een Orbitel 901-handset, aldus zijn Wikipedia.

Schermafbeelding 2020-12-03 om 11.27.06
Artikel over tien jaar SMS. (bron: BBC)

Nieuwe generatie staat al klaar

Google biedt sinds kort gebruikers van Android de mogelijkheid om de volgende generatie van SMS-berichten te gaan gebruiken. Deze RCS-chatservice is beschikbaar voor iedereen die de Android berichten-app heeft geïnstalleerd en deze gebruikt als hun standaard sms-app.

[Fotocredits © Antonioguillem - Adobe Stock]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...