Google maakt opvolger SMS voor Android wereldwijd beschikbaar

Google maakt opvolger SMS voor Android wereldwijd beschikbaar

RCS-berichten als nieuwe standaard voor messaging

Vorig artikel Volgend artikel

Google biedt vanaf vandaag gebruikers van Android de mogelijkheid om de volgende generatie van SMS-berichten te gaan gebruiken. Deze RCS-chatservice is beschikbaar voor iedereen die de Android berichten-app heeft geïnstalleerd en deze gebruikt als hun standaard sms-app.

Maximale privacy

De nieuwe RCS-berichten (Rich Communication Services) hebben alles te maken met privacy en met een end-to-end-codering. Technisch betekent dit dat voor Android-gebruikers die specifiek de Android-berichten functie gebruiken deze één-op-één chats standaard met end-to-end zullen worden versleuteld. Dit betekent dat noch providers noch Google de inhoud van de verstuurde berichten kunnen lezen.

Voorlopig werkt dit alleen voor mensen die zich hebben aangemeld voor de openbare bèta versie van de berichten app. Het betekent ook dat deze RCS-berichten in de toekomst de definitieve vervanging kunnen zijn van SMS hetgeen een enorme overwinning is op het gebied van privacy mits we natuurlijk massaal overstappen op deze nieuwe standaard.

Apple doet nog niet mee

Let wel, de RCS-chatservice is alleen beschikbaar voor Android-gebruikers. Apple heeft tot nu toe geen enkele reactie gegeven over de uitrol van deze nieuwe standaard. De aanname is dat als iedereen het gaat gebruiken Apple wel zal moeten maar dat is zeker nog geen gelopen koers. Apple (heeft met iMessage een vergelijkbare dienst) werkt inmiddels hard aan vervangers van een aantal killing Google-diensten waaronder ook Search en Maps.

Hoe de uitrol van RCS precies gaat gebeuren zal de komende tijd vanzelf duidelijk worden. Duidelijk is wel dat als een chat is versleuteld, er op meerdere plaatsen in het chatvenster een klein hangslotje wordt getoond zodat je kunt zien dat je bericht is versleuteld.

Vergeet groepschats nog even

Verder is het belangrijk om te weten dat Google, zoals gewoonlijk, de functie geleidelijk zal uitrollen. Hierdoor kan het zijn dat het nog wel even kan duren voordat iedereen gebruik kan maken van de functie. De end-to-end-codering werkt alleen als er sprake is van een één-op-één-chat waarbij beide gebruikers de Android-berichten app gebruiken en inmiddels hiervoor een update hebben ontvangen. Het inschakelen van een end-to-end-versleuteling voor groepschats is een stuk lastiger. Google geeft over de uitrol hiervan nog niet echt informatie.

De overstap naar deze nieuwe standaard zal zeker nog wel voor problemen gaan zorgen. Zeker voor gebruikers van Samsung (Samsung massages) en gebruikers van een iPhone. Toch is de verwachting dat de omschakeling van een minder gecodeerde RCS-chat of sms nog steeds prima zal blijven werken. Zodra er meer bekend wordt zullen wij dit blog verder bijwerken.

Android-berichten app gebruiken

Zelf ook aan de slag, update dan je erichten-app naar de nieuwste versie of download de app vanuit de Google Play store en schakel chatfuncties in om toegang te krijgen tot de nieuwste functies.

[Afbeeldingen © nenetus - Adobe Stock]

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....